”Тревожната” инфлация - удар за най-бедните

Невижданата за последните 7 години инфлация ще се отрази най-тежко върху най-бедното население, коментира пред БНР председателят на НСИ Стоян Цветков.

Обратно в новината

Коментари - ”Тревожната” инфлация - удар за най-бедните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отново българския народ ще бъде Ограбен от мафията на ДПС-Ахмед Доган и неговия обръч от фирми наречен Христо Ковачки. Далавера на надзорния съвет на Софийската Агенция по Приватизация (СОАП) СВЕТЛИН ЛИСИЧКОВ от НДСВ прави този подарък (не без благословията на Царя) на турската мафия. Колко ще ни ОГРАБЯТ? - Канят се да подарят Булгарплод Слатина за 75 милиона лева на Христо Ковачки и сието от Турски Фирми производители на домати, сега сетихте ли се защо доматите в разгара на сезона са по 2 лева килото. Та продължавам историята, уговорката е да се даде по 1 милион РУШВЕТ на всеки общински съветник подкрепил далаверата на Ахмед Доган, така Булгарплода ще им излезе 100-110 милиона лева, а колко струва: Само земята: 450 декара x 250 евро на м2 225 милиона лева Постройките: 100,000 м2 x 500 евро на м2 100 милиона лева Инфраструктура Пътища, митница, лаборатория, офиси: 50 милиона лева -------------- 375 милиона лева Сумата от 375 милиона лева трябва да бъде първоначалната цена, тъй като тука не са сметнати Нематериалните Активи, като почти монополното положение в търговията със зеленчуци, която в момента само фирми на ДПС са узурпирали. Пробвайте да си наемете склад в Булгарплод Слатина и ще Ви стане ясно. И така, това което ще откраднат Царя и Доган от всички нас са поне 265 милиона лева. Това е причината другарки и другари, конкурса да се проведе чрез събеседване, а не през ФОНДОВАТА БОРСА, защото там печели само този, който даде най-много. И всичко това се прави в момент на отпуски с цел хората да не забележат далаверата.

Винаги когато има повишение на цени се започва от хранителните продукти, защото не може без храна, щеш не щеш но поне два пъти на ден ще ядеш. И понеже сме робско племе, няма какво да се жалваме. Всяко чудо за три дни. Мен лично най-много ме е яд като започнат да съпоставят с цените в Европа. Абе хора, ми що не гледат и доходите бе. Те цените ни за някои стоки отдавна са по-високи от Европа, ама това не се казва. А пък за храната конкретно, поне в Европа, е по евтина отколкото у нас. Например в Германия буркан кисели краставички и то български, струва забележете 25 евроцента. как става тая работа - тук са по 1.80. И въобще не коментирам качество, защото ние ядем соя, дрожди и още много други подобрители та не можеш да разбереш вкуса, месо ли е какво е. Обаче ние сами сме си виновни за всичко - всеки път повтаряме едни и същи грешки. Някой беше казал Всеки народ заслужава управата си. На никого не вярвам, от години не гласувам, защото са едни и същи, говорят едно, после се преобразяват и както казва един наш приятел Хубав живот не омръзва бързо забравят и какво са обещавали и въобще не ги интересува какво става надолу. Важна е личната облага. Затова чужденците казват че сме прости българите (нещо което мен лично много ме обижда), обаче какво правим ние - вижте французите, германците, италианците, еднини а ние - овце. Не одобрявам силовите методи, но така повече не може да продължава.

Прочетох всички коментари.Разбрах,че пишещите са наясно с обстановката и виновните за нея,с едно-две изключения,но те са пренебрежимо малък процент,както казват статистиците.Предпол се,че във форума пишат хора с IQ около средното и над него.Защо тогава никой не даде идея за РЕАЛНО,съобразено с действителността у нас,бързо и ефективно организирано противодействие?Коме се само състоянието,а какъв е изхода от него?

Убитак от 10.53 часа,стига с тези пасти!Много взехте да цитирате пра-пра и т. н. бабчето ми,но от много ядене на пасти някои вземат,че подивяват .Въобще това пастата (не италианската) е нездравословна храна.Както и хляба.Най-полезно за овцете е да пасат трева.И е безплатно.

Ех... родните търгаши (и всички останали) не можаха да схванат един много важен принцип за успешен капитализъм - обществото процъвтява, когато всеки прави това, което е добро не само за него самия, но и за обществото като цяло (Справка - Красив ум). Да припомня и една крилата фраза на еврейските търговци - не ме интересува ЗА КОЛКО ще продам, а КОЛКО ще продам. Хубаво бе - вдигайте цените - ние пък ще намалим потреблението толкова, че в крайна сметка ще печелите доста по-малко, отколкото преди поскъпването. Яжте си го сиренето вмирисано тогава!!!

Доматите и краставиците виновни???? Комунис на власт са виновни!!!! Ааааа,н Костов е виновен.

Поскъпнаха Екстазито, хероина и тревата също

Абе, сладури, вие не разбирате ли че пазарните принципи не действат в бедна държава, или се правите на глупави? Капитализъм се прави с капиталите на ограбени по време на войни държави, а не от продаване на ябълки като Рокфелер. И аз бях наивник като вас... О, свещена простота. Ян Хус

В момента има работа на доста места,при достатъчно за обикновен живот заплащане 600-800лв.За хора без средно образование или някакви професионални умения е по сложно.За роми,трайни безработн и загубили навици да работят ,пияници каквито има немалко,въпросът е по сложен да не кажа трудно решим.Остава една последна група от търтеи,готовани и мързелани кото ако се оставят от обществото и родителите си на хляб и вода и им се хвърли един бой за профилактика ,може и да се оправят.Има и наркомани-те са безнадеждни.

Явно си апологет на теорията на работническата класа? Бачкане без перспектива, само за пари. Каква перспектива има работникът на автомивка - като какъв ще се развие, като мияч в грандхотел? Или плочкаджията? Или толкова модерната професия системен администратор?

Приятел сега данъците си плащат само тези, които са принудени, а не тези които могатл Има достатъчно хора, които имат възможност, но не си плащат,.. мисля че съм прав. :)

ОМИР е прав напълно... И стига с тези глупости, че само шефове взимат добри заплати. Я проверете колко взима един добър автомонтьор, тенекеджия, техник ел.инсталации, плочкаджия, фадромист, главен готвач, мрежов администратор... да не изброявам. Всички СПЕЦИАЛИСТИ взимат добри пари. А на госпожата от читалището много здраве. Няма такава професия - работя в читалище. По случайност познавам работата на Секретар на читалище и мога да кажа, че цялата работа може да бъде вършена в извънработно време на доброволен /възрожденски;)/прин

Явно си слепец или себевлюбен глупак. В България нормалният, честният човек просто не може да бъде богат. Още Балзак е писал, че в основата на всяко богатство стои престъпление. Освен престъпление, обаче, в основата на богатството в България задължително стои лъжата, измамата... Мнозина казват: щом не ти стигат парите, ще работиш на няколко места. Но всяка уважаваща себе си фирма не желае нейните работници или служители да се пилеят и другаде - това си е чист конфликт на интереси, вместо работягата да хвъря на 100 процента сили и талант за работодателя, той пести себе си, защо го чака днес и другият работодател... Отделно - как се декларират тези доходи и узаконяват тези договори - обикновено не се узаконяват, което пък значи, че са незаконни, шмекерски...

Много им пука на станишев,първанов за цялата тази ситуация наречена мизерия.Ако сме единни,сплотени и некупуваме няколко дена от зарзавата всичко ще се нормализира.Сед като се натпреварваме,като чуем за повишение тръгваме да се за пасяваме,токава за какво да говорим!А управлчващите си гледат в момента спокойствието,а търговците сами си контролират цените.Я не купувайте,и всички стоки ще ги изхвърлят или ако пуснат по евтини и мавероятност да се натровим.И така и иначе ние сме потърпевши.Само при единство може и да има напредък.Вземайте пример от ромите,турците.При един малък инцидент се изсисипват с парашут,а ние сме гледачи и бездушници.Гледаме и никой не се обажда където и да е било. Това е голата истина.Стачки,стачки е спасението....

Накои си, ми то 30 януари има, значи ще се случи. Простичко казано януари има 31 дни

Добре че има достатъчно не толкова квалифицирани, умни и добре платени хора в трудостособна възраст, защото просто нямаше на фона на какво да изпъкнеш. Все пак не може всички да сме шефове, трябва да има и обикновени служители ;)

до ОМИР на чужд гръб и сто тояги са малко,драги.

КОЙ ОЦЕЛЕ ОЦЕЛЕЕ,МИЛИОНЕРИТЕ ТЕ НЕ ОСЕЩАТ ДАЛИ Е 5 ИЛИ 50.ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА ,КОЛЕЛОТО ЩЕ СЕ ЗАВЪРТИ

на чужд груб и сто тояги са малко

КОЙ ОЦЕЛЕ ОЦЕЛЕЕ,МИЛИОНЕРИТЕ ТЕ НЕ ОСЕЩАТ ДАЛИ Е 5 ИЛИ 50.ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА ,КОЛЕЛОТО ЩЕ СЕ ЗАВЪРТИ

ЗА БОГА БРАТЯ НАИСТИНА НЕ КУПУВАЙТЕ

О, Омир, написал си свещени глупости. И образование имам /5.88/, с две специалности, и не съм мързелива, а напротив твърде много съм ангажирана и професионално и с обществени ангажименти и компютър владея и два езика освен българския зная, в живота си с 36 год стаж съм работила само на две места, имам преасна работа, която обичам, ноооо просто работя в читалище, където по закон заплатите са малки. Не пиши глупости и не се прави на гений. В сферата на културата, в която е и нашето образование никога няма да има високи заплати, защото държавата не се интересува от нас, а както виждам и голяма част от нейните граждани, какъвто си ти например, щом смяташ, че написаните от теб критерии са вярната оценка по пътя към високата заплата. Лъжеш се, ОМИР и моля те не се изписвай с това име, защото го позориш с тъпия си мозък.

Приемам за бедни само пенсионери и болни хора. Беден в работоспособна възраст може да бъде само мързеливец или некадърник. У нас е пълно с ревльовци, които само плачат и чакат държавата да ги оправи, вместо да се борят, образоват или преквалифицират. Само, че държава няма. Но така е по лесно. В края на краищата границите са отворени и щом тук не е добре, докажете се в чужбина. Уважаеми господа работещи за 200-300 лв. заплата, преди да хленчите отговорете си на следните въпроси: 1.До кой клас сте учили? 2.С какъв успех сте завършили? Знаете ли чужди езици? Владеете ли компютри? Колко пъти сте си сменили работата? Колко курса за преквалификация сте изкарарали? Колко пари сте инвестирали в обучението си? Тогава ще разберете защо заплатите са ви ниски!!!

Ко Ти изби рибата ве пич. ..които имат кредити в лева са на далавера от инфлацията,.. защото и дълга им се стопява... Да не мислиш, че банките ще се минат? ТЕ вече вдихнаха лихвения процент, така че дългът им нараства. и други я ти бисер който има възможност да си плаща и данъците . .. който няма .....кво....да не си плаща??

Още неса нахранили кравата със поскъпналия фураж, асирането от нея което ще излезе на пазара след 3 месеца вече е поскъпнало с 40%. И това ако не е спекула...Затова всички които имат поне малко решителност /особено циганите/ се изнасят да бачкат по чужбина. Там не се работи за едното ядене.

az da ne sam mazohistka ta da rabotia v BG i nai-ve4e da si pla6tam danacite tuk. rabotia v 4ujbina , izkarvam pari za nasa6tnia i pra6tam pari na sem mi v bg, bez da se zanimavam s problemite na Bg. ne mi pla6tat da sam politik, evrodeputat ili kmet.

spored upravlqva6tata koaliciq,dragi mi sugrajdani vie ste ovce ot 800 godini,koeto ozna4ava 4e mojete da jiveete na treva,voda i redovno podstrigvane.moje bi e vreme da promenite mnenieto za sebe si!

Добре де, какво толкова е станало. Нормална реакция на пазара. Малък пазар - високи цени. Като не могат да продават в същите обеми - увеличават цените. Това води до нов спад на продажбите и съответно до нов ръст на цените. Така става като се натиска потреблението на макс. Почти пет милиарда уважаеми ревльовци ще е излишъка за 2007 ма. Вие искате ниски цени! Как?

Може би и причина има огромното взимане на кредити, парите за които идват от външни банки и по този начин се наливат допълни пари в държавата и това неминуемо води и до инфлация. Не забравяйте, че тези от вас които имат кредити в лева са на далавера от инфлацията,.. защото и дълга им се стопява,.. точно както при онази 1997 г.,..

А от къде знаем какви са доходите на българите, като 60-70% се осигуряват на минимална заплата, което е и причината за ниските заплати в бюджетната сфера и пенсиите. И какво според вас трябва да направи правителството ? Кажете нещо конкретно не виждам във форума конкретни предложения ? Всеки може да вика дайте да направим нещо! Аз предлагам да започнем да работим повече отколкото мрънкаме и който има възможност да си плаща и данъците. който няма работа, да се образова и да си намери,.. уверявам ви в България има работа за целия Китайски народ, но незнайно защо никой не я върши,.. земите ни пустеят, не се подържат и естествено природата е виновна, че напоителните системи не работят.

кретенска държава , управлявана от кретенски управници избирани от кретенски гласоподаватели

Шшшш,алоо-една проста сметка-тон фуражна пшеница реколта 2006 година по време на жътвата струваше 145лева-купувах я и знам,тон царевица струваше 180 лева-също я купувах за производство на фураж.Сега пшеница за по-малко от 380 лв на тон няма,царевица няма изобщо,а тази,която се канят да внесат от Унгария е с крайна тръжна цена 190 ЕВРО за тон-франко унгарските складове...Като сложим повишението на тока и кво излиза...Бе да не би животните и птиците да ядат въздух,а?Е това му се вика единен европейски пазар...Ма били яйцата 20 стотинки от производителя-ми внесете си от европейските страни по-евтини и същевременно пресни. Защо не намалят ДДС върху основните хранителни продукти-цените ще паднат,защо не субсидират пряко животновъдите?Ква е тая глупост-фонд Тютюн?В момента стане ли по-изгодно да се внасят и продават храни от ЕС в България-ще бъдат внесени.Да,ама това няма да стане скоро...По ред причини...

Стига с това лаене по форумите. Вегетирайте си кротко и без това кервана си върви.

За тази вечер, имах идеята да си сготвя постно зеле с домати (много го обичам) но, не . Защо ли ? Ами защото, зелето - 1,80 лв., доматите - 3,00 лв. Май най-добре е да отида в ресторанта на парламента. Уви !!! Всички наши парламентарни избранници си гласуваха дългосрочна отпуска и ресторанта не работи. Кажете какво да правя? Дали да питам НСИ ?

Гласувайте, но гледайте и за кого гласувате.

Абе хора, ние сме в един общ пазар с Гърция и Румъния. Останат ли тук ниски цените, стоките като по скачени съдове ще преливат в съседните държави. Докато цените се изравнят. Поскъпването е неизбежно без значение кой управлява. Затова не се занимавайте с него. Изходът е друг- всички на улицата за по-високи заплати и пенсии.

До Ко, ами всичко е в ръцете на управляващите, през последните 10 години доходите непрекъснато растат но инфлацията е била с една стъпка изоставаща, ако мога така да кажа. Това е малоумно оправдание за виоската инфлация! Ако имахме стабилно правителство именно тое там зада се справя и регулира инфлацията.

Гледам - някои предлагат да се бойкотират поскъпналите стоки. Аз имам дете на 2 години. Ако следвам горния призив, не трябва да му купувам мляко, плодове, домати, картофи, месо... Трябва жена ми да готви без олио, да не слага захар в кремчето на детето. Това, което искам да кажа е, че не винаги може да се бориш чрез бойкот. Особено когато става въпрос за продукти от първа необходимост. Особено когато поскъпва почти всичко едновременно. Какво може да се направи? Вярно е, че има някои обективни предпоставки за поскъпването - всички ги знаем. Със сигурност има и опити за спекула (без да говорим за отдавна съществуващата в редица сектори на пазара спекула, дължаща се на това че определени монополисти и купените от тях управници поддържат цени по-високи от европейските - примери много). В случая много би могло да направи правителството, ако България имаше такова. Едно отговорно правителство би се отказало от част от допълнителните си данъчни приходи (за тези които не знаят - колкото по-висока е инфлацията, толкова по-големи са данъчните постъпление), едно отговорно правителство би могло например да намали акцизите на горивата вместо да ги повишава. Едно отговорно правителство би поогледало държавните разходи - дали например не е прекомерно раздут чиновническият апарат, дали не се харчи прекомерно за някои екстри, които не си позволяват държавните чиновници в далеч по-богати страни.. Едно отговорно правителство би сезирало органите на Прокуратурата и Съда (Ако имаше такива в ългария) за безбройните ежедневни случаи на източване на държавни пари от фирмички, фирми и обръчи от фирми приближени на определени политичекщи кръгове... И инфлацията би си дошла на нормалните за Европа 2%(годишно, не седмично като в България). Разбира се, всичко това са утопии. България няма правителство а шайка бандити, които плячкосват всичко което докопат. А могат да го правят, защото в България няма и Съд, както и Прокуратура. Няма и достатъчно количество достатъчно разумни индивиди, които да се противопоставят на цялата тази комунистическа свинщина.

За бога, братя, не купувайте!

Платежоспособното търсене се е увеличило, има увеличение на доходите с поне 7-8 %, в сферата в която работя доходите се увеличиха за по малко от година с повече от 10%. Дори на пенсионерите им увеличиха доходите с 10%, да смешно малки са пенсиите, но това са 10% повече пари изсипани на пазара, тоест търсенето е увеличено с 10%. Нормално цените да гонят доходите, защото те формират доходите на търговците. Доматите са предимно вносни и покупната им цена би трябвало да е същата. В края на краищата цялото увеличение най вероятно отива в големите вносители и производители, както и в прекупвачите на фураж и зърно.

Ами това е напълно нормално след като комунистите са на власт. Случвало се е и преди, вж. История на България 1997 г - Ж. Виденов. Така е след като все още има прости хора да гласуват за тях ще продължава да се случва и за в бъдеще. На следващите избори пак за тях гласувайте, ако може и с две бюлетини!!!

TOVA NE E DARJAVA... NIKOQ NORMALNA DARJAVA NE MRAZI JITELITE SI....

Защо ли това лято започва да ми напомня на едно друго лято?!...........Раз е , че тогава бях ученичка и много не се замислях , а сега съм жена с дете и мъж........Пюрета , памперси, дрешки, какво да сготвя.....Заболя ме главата...... Сетих се приликата БСП са на власт.Не знам защо тези хора като дойдат и все инфлацията е на горе, настават разни кризи-зърнени , бедствия....Защо все при тях? Нямам нищо против тях или която и да е партия в България, но спрямо гладните пумияри в тях имам!

Ако найстина четете тези редове Ви моля да се засрамите и да спрете да принуждавате хората да гладуват, особено нашите родители пенсионерите. Вие ако получавате заплати по 3-4 хил. лв. за Вас тази инфлация е нищо. А народа ако Ви е гладен той ще е и болен, пък тогава оправяйте се. Направете първо на хората големи пенсии и заплати но ги оставете 1-2 години да си оправят живота, а не като сега всичко нагери с цените а заплати и пенсии малки. Срам, че сме Ви гласували доверие.

Заемам ръководна длъжност в НСИ и мога да ви кажа,че от събраните данни инфлацията за миналия месец е около 24 ПРОЦЕНТА!!!!!!!!!!!! обявява 5 пъти по малка......Какво ни чака......

Заемам ръководна длъжност в НСИ и мога да ви кажа,че от събраните данни инфлацията за миналия месец е около 24 ПРОЦЕНТА!!!!!!!!!!!! обявява 5 пъти по малка......Какво ни чака......

Педераси от статистиката, не виждате ли че сиренето е повишено с 60% хляба с 40% а вие ще ми гледате доматите ,които също играят роля но не такава!!!!!!!!!!

Не могат обаче да казват, че СеДеСе-то и Костов са виновни, както тръбяха по паркове и по пейки партийните глашатай!!! Стъкмистиката е била винаги в услуга на управляващите

Убитак, убит ама в Гърция учителската заплата е 1500 ЕВРО, смръдльо, равно на 3000 лева, да не говорим за други професии и бизнеси и естествено е и нормално кренвиршите да са над 12 лева, и сигурно не са смръдливи и пълни с какви ли не боклуци като нашите, защото тук всеки ганьовец гледа да прекара другия ганьовец. Стига с тези манипулации и пищене за европейски цени, сравни доходите , ма май не ти изнася, 300 лева в булгаристан за учителите и 3000 лева в Гърция, за кви кренвирши и наденици ми пишеш. И в Испания кило свинско или телешко е едно евро и 90 евроцента, пилешкото развасофка от 2 кг 3.90 евро- 7.80 лева за 2 кг при минимален доход 1200 ЕВРО, а тук 10 кинта кило пилешки и минимален доход 90 евро. Да не би търговците и пишман производителите да плащат на персонала си европейски заплати, като продават боклуците си некачествени по европейските цени. Храните у нас са под всякаква критика, родното производство е отврат, да не би кашкавала от 12 лева да е кашкавал

Не е вярно, че заплатите не са се вдигнали. Има хора на които са се вдигнали и такива на които не са. Жалко ако сте във втората група. Но ако работодателя ви не ви вдига заплатата и ви държи на 200-300 лв. значи сте лесно заменим, т.е труда ви не е достатъчно ценен и имате нужда от преквалификация или специализация. Хора направете си реална самооценка преди да ревете. Свободата за мнозина май е плашеща, но всеки е свободен да се придвижва, да се образова, да сменя работа, къща, всичко... И не се заблуждавайте успокоително, че целия народ гине в мизерия... Просто неудачниците са най-пискливи и шумни