Това съобщи "Фокус", като се позова на правителствената информационна служба. Проектът трябва да бъде внесен за разглеждане на следващото редовно заседание на правителството, което ще се проведе на 23 август. Наш читател, подписал се "Еснаф", обаче пише: "В момента работим само с изгоряла и си я изнасят непрекъснато, защото като я нарежем и подготвим по нищо не личи, че е горяла. Пък и не съм чувал някой да я изнася изгоряла. Това е някакъв фарс. Станишев ли е малоумен или....
На Държавната агенция за горите вече е разпоредено да създаде максимално прозрачна организация за добив и усвояване на обгорялата дървесина по реда и процедурите на Закона за обществените поръчки и за продажбата й от временен склад, се казва в съобщението.
Будещ тревога, според доклада, е фактът, че областите с най-много горски пожари през критичните години са едни и същи, независимо от предприетите мерки - Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, София област, Ловеч, Видин и Монтана. Това се дължи както на по-неблагоприятните климатични характеристики за тези области, така и на създадените преди години големи масиви с иглолистни култури в тях.
За периода от 1 януари до 9 август т. г., горските пожари в цялата страна са нанесли щети за над 6 млн. лв. Представеният на премиера доклад откроява и точните причини за възникването на горските пожари. Според статистиката за тази година факторите за пожарите са следните: опожаряване на растителност/стърнища и ливади – 46%; небрежност – 24%; умишлени – 5%; естествени – под 1%; неизвестни – 24%. Повече от 70% от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и впоследствие са се прехвърлили в горите.