Това съобщиха от МВР. Министърът на вътрешните работи Румен Петков е поискал спешна среща с посланика на Великобритания у нас. Заради "опита за тенденциозно представяне на случай на незаконна търговия с деца във Варна, както и противоречията в комуникацията с екипа на Би Би Си чрез българското Бюро на Интерпол, бе отправено официално запитване до Бюрото на международната полицейска организация във Великобритания, съобщават от МВР.
От получения от Лондон отговор става ясно, че на 12 юни 1996 г. Пол Самрай е наказан с пробация за 18 месеца и 70 часа общественополезен труд за шофиране без шофьорска книжка и с пробация за 18 месеца и 70 часа общественополезен труд за управление на автомобил след употреба на алкохол. На 8 ноември 1994 г. е осъден за заговор за измама на три години лишаване от свобода. След обжалване присъдата е променена на 2 години. Установено е, че срещу Доминик Хипкинс има полицейско предупреждение и участие в нападение. И двамата са влезли у нас с невалидни паспорти.
Часове след излъчването на скандалния материал, уличаващ българин в продажба на деца за Великобритания за 40 000 паунда на дете, комисар Веселин Петров, шеф на полицията във Варна, където журналистите под прикритие заснели филма, настоя, че няма доказателства за организиран трафик. Петров обвини Би Би Си, че е вкарала в капан обвинения за трафикант "Хари", като му е предложила пари и заплаши репортерите с обвинения за подбудителство - престъпление, което може да им донесе затвор до една година.
"Би Би Си изразява съжаление от публикуваната информация от българското МВР, която очевидно е конфиденциална. Публикуването на лични данни може да застраши сигурността на хората, за които става дума". Това заяви междувременно говорител на Би Би Си по повод информацията на МВР. "Би Би Си продължава да стои зад излъчения репортаж за търговия на бебета. Хората, направили разследването, са опитни и уважавани журналисти, които са работили под прикритие за Би Би Си и редица други авторитетни медийни организации", обясняват от медията.