Това съобщи следователят по делото на Кържев - Николай Дешев, цитиран от БТА. Разследването срещу Кържев започна през октомври миналата година след ревизия в Районната прокуратура.
Обвиненията срещу бившия районен прокурор са по два текста от Наказателния кодекс. Единият е за престъпление по служба - разпоредил е връщането на задържана кола на обвиняем. Автомобилът е бил иззет във връзка с разследване. Другият е, че като председател на Районната прокуратура Кържев е склонил длъжностно лице от разследващите органи да наруши служебните си задължения. Кържев е извикан в сряда в Националната следствена служба, където са му повдигнати обвиненията, съобщи БГНЕС. Той е с мярка "подписка". Ако бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор.
Славчо Кържев каза за БНТ, че се чувства потресен и обиден, и се срамува, че е бил част от правосъдната система, пред която сега е изправен да дава обяснения. Той определи обвиненията като мехур, който ще се спука в съда, тъй като единствената им цел е да се демонстрира активност пред Европа.
Миналата есен стана известно, че Кържев е оказвал натиск върху свои подчинени да решават дела в противоречие на вътрешните им убеждения. Той е разпореждал устно на подчинените си прокурори как да решават делата под страх от уволнение. Главният прокурор Борис Велчев тогава каза, че не е възможно да се провери цялата 10-годишна дейност на Кържев.