Това пише в. "Дневник", като се позова на депутати от управляващата коалиция. На правителственото заседание в "Евксиноград" преди десет дни министър Пламен Орешарски е представил вариант за нарастване на акциза върху безоловния бензин, газьола, керосина, кокса, въглищата, тока и цигарите, като най-сериозен е ръстът при тютюневите изделия, а най-малък е за бензините. Така литър бензин от догодина ще поскъпне средно с 5 ст., докато кутия от най-продаваната марка цигари "Виктори" ще стане 3.40 лв. вместо сегашните 2.60 лв., изчислява изданието.
Заради споровете около въвеждането на плоския данък върху личните доходи не се е стигнало до обсъждане на новите ставки, обясниха участници в срещата. Очаква се те да бъдат приети до края на август.
Официалните мотиви за увеличението на акциза са необходимостта да бъдат достигнати минималните нива на облагане в Европейския съюз, както и да се ограничат проинфлационните фактори, за да може страната по-бързо да изпълни номиналните критерии за членство в еврозоната. Докато при горивата нарастването следва уговорен с Брюксел график до 2013 г., интересно е, че финансовият министър за втори път вдига акциза за цигарите предсрочно спрямо договореното за тях. И в двата случая мотивът е да се смекчи инфлационният шок, който би се получил, ако минималните акцизни нива за тютюневите изделия в Европа бъдат достигнати в навечерието на влизането ни в еврозоната, коментира "Дневник". Разликата между 2005 г. и сега обаче е в прогнозите, включително и на самия Орешарски, за отлагане на това членство доста отвъд първоначално планирания период 2009-2010 г., пише вестникът.
В началото на 2006 г. в сила влезе акцизът, предвиден за 2008 г., в резултат на което цигарите средно поскъпнаха с 1 лв. Сега от министерството предлагат от догодина да се въведе предсрочно и половината от предвидената ставка за 2010 г., а другата половина да остане за 2009 г. Това означава, че от следващата година сегашните 74.75 лв. за 1000 къса ще станат 100 лв. за 1000 къса.