Основната причина е замърсяването на околната среда, което нанася заводът със собственик Прамод Митал. “Ако не са съгласни, да изваждат 350 млн. евро за пречиствателни инсталации и ще са добре дошли“, каза Борисов. Членът на Борда на директорите и председател на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов отрече появилите си слухове за събаряне на “Кремиковци“. "Отдавна сме изготвили екологична програма, която е на стойност 311 милиона лева. Тъй като кметът нищо не може да направи, шуми предизборно в медиите", каза Томов.
В неделя движение "Гергьовден" обяви, че застава зад предложението за закриване на металургичния комбинат "Кремиковци ", за да се спасят софиянци от всекидневното отравяне. Идеята за мораториум върху дейността на "Кремиковци" даде неотдавна зам.-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев. Той предложи комбинатът да остане затворен до преустановяване на замърсяванията на околната среда и изплащане на задълженията на дружеството към държавата и държавните фирми.
На Янев от "Кремиковци" отговориха, че комбинатът изпълнява програма за жизнеспособност на дружеството до края на 2008 г., която е одобрена от МС и от ЕК. В нея са предвидени задължителни инвестиции в екология и модернизация на дружеството, съобразени с евронормите. При неизпълнението й "Кремиковци ще трябва да върне държавната помощ от 180 милиона лева, а комбинатът ще бъде закрит. Освен това България е договорила с ЕС преходен период до края на 2011 г. за привеждане на инсталациите в производството на чугун и стомана с европейските изисквания.