Редица вестници осъждат условията за изход от кризата. Португалският вестник “Диариу де Нотисиаш“ смята, че те “не са много ясни“ и не вярва и за миг, че ЕС не е дал своята лепта, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. “Либр Белжик“ настоява, че ЕС е дал пари на държава, която “седи върху големи петролни ресурси“, докато “Де Стандаарт“ стига до там, че пише, че “твърдението на Никола Саркози, че ЕС не е дал нито едно евро е дипломатическото откритие на годината“.
“ЕС обезщетява престъпленията на Кадафи“ е реакцията на датския “Берлинске Тиденде“. Изданието смята, че “престъплението винаги се плаща, но стига да се казваш Муамар Кадафи и да си абсолютен господар на страна с петрол под пясъка в пустинята и с потенциално многообещаващ пазар на самата граница на ЕС“. “Истината е, че милиони западни пари се стекоха към Либия“, пише холандският “Ханделсблад“ и поставя като мото очакванията за обществените свободи в Либия, където “нищо не се случва без съгласието на началника“.
“ЕС получи освобождаването на сестрите и палестинския лекар в замяна на икономически отстъпки“, посочва руският вестник “Газета“. Британският “Гардиън“ е по-предпазлив в догадките си и иронията като отбелязва “кой какво плати на кого?“. “Демокрациите не приемат шантажа, казват ни политиците. Всъщност обаче го приемат... Отвъд чувството за безсилие човек има право да е малко разгневен когато кризите с държавните заложници завършват по този начин“, обобщава в Германия “Франкфуртер Рундшау“.
“Российская Газета“ пък се забавлява с противоречивата роля, прекалено много вкарана в медиите, която френският президент, вече получил прозвището “Супер Сарко“ и най-вече съпругата му, “Новата Лейди Даяна“, играят. “Съпрузите Саркози се качват на сцената, позират като герои, сякаш са единствените спасители на жертвите, дори от гледна точка на френския държавен глава, заложени са други интереси - трябва да се продават стоки срещу петрол и газ и след това да се представиш като голям дипломат, който успява да вкара Либия и Кадафи в пътя на Европа“, анализира “Ханделсблад“.
Заключението идва от чешкия “Днес“, за който “Либия и Запада се прегърнаха въпреки факта, че това, което предхождаше тази огромна любов не беше нищо друго освен обикновен тероризъм“.