На въпрос какво се е случило в последните часове, което е дало възможност за щастливата развръзка, президентът каза: "Воля, твърдост, категоричност в преговорите". По-късно в специално изявление Първанов заяви, че е подписал указа за помилването на Кристияна, Нася, Валя, Валентина и Снежана и д-р Ашраф със съзнанието, че медиците ни са невинни.
"Истински справедливото решение е оправдателната присъда", каза държавният глава в специално изявление. Според него, няма цена, която не може да бъде платена за човешкия живот. Той припомни, че либийският съд не се е съобразил с неоспоримите научни и юридически доказателства за невинността на медиците ни. Георги Първанов каза още, че няма цена, която не би могла да бъде платена за свободата на човешкия живот и допълни, че България има силата да сформира и отстоява позициите си в международен план. Държавният глава каза, че при задържането на медиците ни в Либия, тогавашната българска дипломация не е дооценила сложността на проблема. Първанов оцени кампаниите на българските и чуждите медии в защита на медиците ни като мащабен фактор на свободата. Държавният глава отчете приноса на ЕС, САЩ, Русия и арабските държави за благоприятния изход. Георги Първанов изрази съчувствие към заразените либийски деца и техните семейства и подчерта, че ЕС и България ще продължат усилията си за осигуряване на лечение на децата.
Това, че имаше позиция и на ЕК, на ЕП, на Съвета на външните министри, много катализира процеса на разговори с либийската страна и доведе до този положителен край, заяви на свой ред премиерът Сергей Станишев. Вече са у дома, а тук и стените помагат, вече са свободни хора. Беше много вълнуващо. Най-важното е, че са живи и здрави. Тези 8 години вече за тях може да са само един кошмар, който вече е отминал, посочи премиерът. Той допълни, че в сряда ще има заседание на Министерски съвет, на което ще бъдат обсъдени всички детайли по отношение на здравните осигуровки, както и за подкрепата, която ще бъде оказвана на медиците оттук нататък. Възможни са социални помощи за медиците, потвърди финансовият министър Пламен Орешарски.
Междувременно от президентството съобщиха, че френският президент Никола Саркози и съпругата му - Сесилия - изиграли решителна роля за свободата на медиците, ще посетят България през септември.