Новината дойде заедно с информацията, че първата дама на Франция Сесилия Саркози отново е в Триполи - от неделя вечерта. Тя вече се е срещнала с либийския лидер Муамар Кадафи. Според други източници тя е разговаряла с дъщерята на либийския лидер –Аиша Кадафи, ръководител на благотворителна фондация, а Муамар Кадафи бил в град Сирт - на 500 км от Триполи.
Саркози е придружавана от Бенита Фереро-Валднeр, еврокомисар по външната политика, и Клод Геан, главен секретар на Елисейския дворец и дясна ръка на френския президент. Това се казва в лаконично съобщение на ЕС. “Европейската комисия се надява, че тази ситуация, която е толкова болезнена и продължи толкова дълго, може да бъде разрешена в хуманен дух“, се казва в съобщението, което не дава повече подробности. Според някои източници, близки до либийските власти, петте българки може да излязат от затвора още днес. Други твърдят, че те ще се върнат в Европа заедно с френския президент Никола Саркози, който се очаква да се срещне с Кадафи най-вероятно на 25 юли. Европейски дипломатически източник заяви, че френският президент е обещал да помогне за модернизирането на детската болница в Бенгази, където сестрите и доктора са работели, в замяна на тяхното репатриране за България.
Източници, близки до двете страни посочиха, че разговорите продължават да се спъват от проблема с финансовото обезщетение на семействата и заразените със СПИН либийски деца, съобщава френското издание “Льо Поан”. По информация на изданието снощи малко преди полунощ преговорите са прекратени от полковник Кадафи. Според източниците, сумата, която се очаква от Специалния фонд за Бенгази, създаден от Либия, все още не е на разположение. Това закъснение изглежда е последната пречка пред екстрадирането на медицинските сестри в България, подчертава “Льо Поан”. Фактът, че генералният секретар на президентството на Франция и съпругата на Никола Саркози още са в Либия, говори, че се предвижда сценарий затворниците да се прехвърлят към София на борда на френския президентски самолет, пише още изданието.
"Очаквам преговорите да приключат днес", каза Калфин от Брюксел, където се провежда срещата на външните министри от ЕС. "В момента сме в такъв стадий, в който решенията са чисто политически. Ако либийската страна покаже добра воля, прехвърлянето им ще може да се осъществи бързо", заяви от Брюксел външният министър Ивайло Калфин.