По думите на Чомаков средствата, събрани във фонда, ще бъдат използвани за построяването на болници и подобряването на здравеопазването в Либия. "Аз мога да кажа, че до този момент от фонда заразените деца не са получили и един лев", беше категоричен Иван Чомаков. Той добави, че не знае от къде са изплатени около 400-те милиона долара на роднините на заразените деца.
Информацията, че създаденият през 2005 г. от Либия, България и ЕС фонд "Бенгази" е източник на парите за компенсациите, първо съобщи председателят на Фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам Кадафи. Вчера външният министър Ивайло Калфин потвърди, че парите идват от международния фонд. Че е подписал заповедта за деблокирането на парите от фонда се зарече и Марк Пиерини, председател на УС на фонда и специален пратеник на еврокомисаря за външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер. Самата еврокомисарка обаче беше категорична, че парите са либийски. Те всъщност са от Фондация "Кадафи", заяви тя пред "Файненшъл Таймс". И това било успех, че не ЕС е дал големите пари. Днес еврокомисарката каза, че има план за болница за болните от СПИН деца в Бенгази. Така тя отговори на скептичното Триполи, че остава една важна част от споразумението - да се дадат гаранции за заразените деца.
Тази вечер президентът Първанов е разговарял с френския президент Никола Саркози, предаде БНТ. Двамата са се разбрали да поддържат постоянен контакт. Саркози е информирал Първанов за разговора си с либийския лидер Кадафи и предстоящото си на 24 юли посещение в Триполи. По-рано днес Саркози прие Бенита Фереро-Валднер, за да обсъдят положението с българските медици. Преди седмица при Кадафи се яви съпругата на Саркози - Сесилия. Нейната визита изненада Брюксел - коментарите бяха, че Франция иска да си присвои всички заслуги за успешния край на процеса срещу българските медицински сестри.