По-голямата част от българите не се хранят правилно, подчерта проф. Попов. Над 50% не закусват, а пият само кафе. Сутрешното хранене е най-важното, а вечер трябва да се избягва обилната храна, при това тя трябва да се приема поне два часа преди сън. Затлъстяването на населението в България е породено не толкова от бедността, колкото от неправилния режим на хранене. Борбата със затлъстяването трябва да започне с редуциране на хляба. (2 по-дебели филийки се равняват на три варени яйца, на 1,5 килограма домати или на 2 килограма краставици.) Професорът посочи още, че в менюто трябва да има много плодове и зеленчуци и да се избягват пържените и панираните меса. България е на едно от последните места по консумация на риба, а тя е един от най-здравословните хранителни продукти. Например в Гърция и Италия сърдечносъдовите заболявания са два пъти по-ниски, само за това, че консумират повече риба и пресни зеленчуци, допълни той. Коментарът му за приема на алкохол беше, че в малки количества той влияе много добре на организма.