Исландският магнат Тор Бьорголфсон продава 65% от БТК в сделка, която се оценява между 1,2 и 1,3 млрд. евро, допълва БГНЕС Източникът, пожелал анонимност, твърди, че сделката е в крайна фаза и скоро ще бъде приключена. “Има две компании- една стратегическа и една финансова- които бяха допуснати до последния кръг. Решението ще бъде взето много скоро- през следващите две седмици”, казва източникът за Ройтерс. Според него стратегическият инвеститор е Огер Телеком. Другият стратегически кандидат за закупуване на БТК бе турският мобилен оператор Тюрксел. Източникът отказа да назове финансовата компания, но потвърди, че Бьорголфсон е избрал между Мид Юръп Партнърс и консорциума на Тексас Пасифик Груп и Варбург Пинкус. Представители на Бьорголфсон заяви, че продажбата ще бъде извършена най-вероятно на 11 юни, когато изтича тригодишната забрана за продажба на мажоритарния дял от БТК. Компанията, коятое собственик и на третия мобилен оператор в страната, предвиди 16% спад на чистата си печалба за тази година до 111,6 млн. лева заради повишената конкуренция и намаляването на цените. БТК приключи финансовата 2006г. с чиста печалба от 132,3 млн. лева при продажби за 1,01 млрд. лева.
"Огер" е компания, свързвана с фамилията на убития ливански премиер Рафик Харири, а също така и собственик на "Тюрк Телеком" (която пък бе кандидат за БТК заедно с "Коч Холдинг"). "Мид Юръп" е частен фонд със сериозни инвестиции в телекомуникациите в Литва, Латвия, Полша, Чехия, а доскоро и в Унгария, както и в предприятия за цименти и алуминий в Източна Европа.
По-рано в. Труд съобщи, че БТК вече е продадена и купувач е “Мид Юръп“ или “Тексас“-“Варбург“. Бе посочената цена от 2 млрд. евро. Цитираната от Ройтерс сума е по-ниска и от предварителната информация, публикувана от "Файненшъл таймс", според която БТК ше бъде продадена за 1.65-1.95 млрд. евро.