Новият собственик ще бъде консорциумът “Тексас Пасифик” - “Уорбърг Пинкъс” или “Мид Юръп Партнерс”. Инвестиционните фондове обединиха офертите си в края на март. "Тексас" този месец влезе в новините покрай надпреварата за авиопревозвача Алиталиа, а дни по-рано - и за испанската Иберия. Очаква се да бъде в София милиардерът Тор Бьорголфсон, който на практика контролира телекома в момента. От конкурса за закупуването на българската компания са отпаднали дубайската Огер Телеком и турската Тюрксел. Дубайската и турската фирми са предложили цена от около 1.9 млрд. евро. В статия на “Файненшъл таймс“ от средата на април се посочваше, че Oгер и Тюрксел са дали по-висока цена за БТК от останалите компании. Изданието прогнозираше предимство за дубайската и турската компания пред другите кандидати, припомни БГНЕС.
Исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон продава БТК, след като вече си е върнал 70% от платената цена за придобиването на българския телеком. Преди ден стана ясно, че на предстоящото общо събрание на телекома ще се гласува предложение да се разпределят по 55 ст. на акция от печалбата и резервите за 2006 г. Ако това стане, във "Вива венчърс" ще постъпят още около 53 млн. евро (104 млн. лв.) за 65% от капитала. Така общите получени дивиденти от мажоритарния собственик от печалбата на БТК за 2004, 2005 и 2006 г. ще бъдат близо 162 млн. евро, или около 70% от платената цена за придобиването на българската компания.
"Вива Венчърс", която сега е под контрола на исландския милиардер, приватизира БТК през 2004 г. при цена от 230 млн. евро, която плати за 51% от телекома. По-късно капиталът на БТК беше увеличен с 50 млн. евро и делът на "Вива Венчърс" достигна 65 процента.