На специални проверки вече се подлагат храните от “черния списък“, който включва шамфъстъци от Иран, Китай и Египет, смокини и лешници от Турция, бразилски орехи, кафяв ориз от САЩ, куркума, палмово масло, чили сосове от Судан и определен вид желирани бонбони, с които децата се задавят много лесно. Страните-членки на ЕС разрешават вноса на тези продукти, но при определени условия. По-строгият контрол към тях е заради риска тези продукти да съдържат повече микотоксини (отровни плесени). Засилен контрол ще има върху производителите и търговците на храни, като в началото хигиенните инспектори ще дават предписания какво трябва да се подобри, за да се премахне рискът за здравето на потребителите. При доказана лоша хигиена обаче ще бъдат налагани и глоби, обясниха от министерството. Големите производители на продукти, кухните в яслите, детските градини и болниците и големите търговски вериги ще бъдат проверявани най-малко 4 пъти годишно, по-малките обекти ще се проверяват 2 пъти. Ще има обаче и тематични акции, примерно за проверка на температурата, при която се съхраняват продуктите, или за хигиената на плотовете в кухните. На всеки три месеца държавният здравен инспектор ще изпраща доклад в Европейската комисия с резултатите от проверките и от лабораторните анализи на вносните храни. България вече е включена в създадената от Европейския съюз система за бързо уведомяване при пряк или косвен риск за здравето от някаква храна.