13 неразкрити загадки за Втората световна война

Историята на Втората световна война и досега е пълна със загадки, макар че историци от целия свят постоянно я изследват.

Обратно в новината

Коментари - 13 неразкрити загадки за Втората световна война | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е краха и колапса на червената армия в първите дни и седмици след 22.06.1941ва. Просто да имаш тотално превъзходство над Германия и така да се осереш, че да обезсмислиш даже бъдещата победа на 9.05.1945 е най-голямата загадка. Много съм чел и все пак. Към 20 000 руски танка - няма и 4 000 немски. Руските по-добри. Авиация - няколко хиляди немски самолета срещу бой знае колко руски - над 10 000. Артилерия и минохвъргачки - 60 000 за СССР и само 10 или 15 хиляди за Германия. Вярно - Сталин се е готвел да напада, войската е била обучена само да напада и т.н. Все пак няма обяснение за краха. Десетилетия СССР лъгаха колко дивизии са имали. Лъгаха яко. Имали са 2 пъти повече от това, което пишеха.

един съветски документален филм от 80-те години, който е бил забранен, но сега може да се гледа. Там, освен многото други неща разбира се, се цитираше писмото на един пленен още в началото руски войник до децата му. Той отдаваше вината на командирите и на дисциплината - "това е единственото, в което ни превъзхождат". Макар че способността за дисциплина едва ли е едно нещо, а съвкупност от няколко.

Не е въпроса в обучението, а в разположението на войските. Армия, която се готви да нападне, но все още не е разгърната за атака, а и не е окопана в траншеи с противотанкови заграждения, минни полета, огневи точки, командни центрове и т. н. защото няма намерение да се защитава, представлява група въоръжени хора излезли на пикник.

За мен най-голямата загадка си остава продажбата на оръжие (до самият край на войната) от американски еврейски производители и търговци на нацистка Германия. Преди да ми слагате минуси - прочете за тази търговия. Плащанията са през неутрална Швейцария, а доставките са през неутрална Швеция. П.С. "печалбата над всичко"

още по интересна е продажбата на петрол от САЩ през Испания (Канарските острови) на Германия. Германия оръжия има и то добри, но без петрол....

Любопитно четиво. Да благодарим на ДИРа, повече такива разтоварващи статии!

Една от загадките е защо Хитлер спира настъплението на танковете след десанта при Дюнкерк и оставя англичаните да евакуират 340 хиляди английски войници

И какво да направи? Да ги плени? 340 хил. !!! Да храни тях вместо армиите си??? Да ги избие??? Тогава Западния фронт щеше да бъде открит до три месеца!!!

Английската армия е била изпратена да открие западен фронт, но немците настъпват и са били пред разгром, всъщност щяха да ги пратят в концлагери да работят.

Надявал се е на сделка с Чърчил.

танковете, и Гьоринг втрещен е викал Варум? Тази загадка и другата - за Хес водят към най-голямата - кой управлява света?

Никаква загадка няма. Шефът на абвера с име Вилхелм Канарис е английски агент, който през цялото време заблуждава Хитлер в полза на Англия. Разкрит и обесен април 1945 малко късно.

Единствената загадка в статията е, защо пишат, че САЩ и Ангиля са "участвали" във войната на фона на руско-германското участие...

Защото, ако не беше открит Западният фронт и американците не бяха снабдявали руснаците с оръжие и муниции, историята щеше да е коренно различна!!!

Според мен единственото различно щеше да е продължителността на войната и броя на жертвите. Войната щеше да продължи поне 5-6 години повече и жертвите щяха да са няколко десетки милиона повече. В модерния свят е много трудно, да не кажа невъзможно да изградиш империя в Европа със силата на оръжието. Така че Хитлер е бил обречен на неуспех в начинанието си още от самото начало. Да не споменаваме това, че е подценил силно идеологическата мощ на съветската държава и бруталността на нейните ръководители спрямо местното население, както и необятността на територията и. В СССР човешкия живот никога не е представлявал особена ценност за управляващите. И няма начин да заграбиш огромни територии и да ги контролираш ефективно за дълго време. Историята на света го е доказала с много примери от миналото. Да се говори, че Англия не е участвала във войната е глупост, най-малкото защото военни действия са водени не само в Европа, но и в Африка, Азия и Тихо-океанския район. Не трябва да се забравя, че по това време Англия все още е Британската империя с много колонии извън Европа и съответно има войски не само в Европа.

САЩ и Англия не са участвали във войната - не се излагай, момче !

Редакторката дава своя принос в пренаписване на историята на ВСВ, което вече надминава всякакви граници. Ако пораженията и отстъплението на немците от окупираните държави не е освобождение, то тя може би симпатизира на нацистите. А това е наказуемо, г-жо.

Симпатизирането на комунизма също е наказуемо драги.Руснаците са освободили единствено своята територия от хитлеристите.Другите страни са ги окупирали.Какво освобождение е прогонването на хитлеристката армия от пияните съветски орди и установяване на омразния на цял свят комунизъм в бившите ком. страни.А България от кого е освободена.Нито сме пращали войски на източния фронт,нито сме късали дипломатически отношения със СССР,нито сме ги канили да ни "освобождават".И после кой ни натика да воюваме срещу довчерашния си съюзник-"освободителите" ни.И въпреки дадените жертви те пак ни наредиха до победените страни.

Обявили сме война на САЩ и Англия, а Русия им е съюзник, тя е поела ангажимент и към Япония, въпреки че Япония не я напада, това са съюзнически договорености, а Народният съд е по инициатива и настояване на Чърчил, особено за България, той смята че немската царска фамилия виновна за кръвопролитията в Европа, при Дойран са избити 30 хиляди английски войници през ПСВ, Чърчил не го забравя до края на живота си, мразел е България повече от Германия.

Ники

Пишат се невероятни глупости и се вярва на псевдоисторици и манипулатори. Сталин въобще не е очаквал нападение от Германия. Толкова се е бил замозабравил и самодоволен от подялбата с Хитлер на апетитните територии и население, че съвсем загубва чувство за самъсъхранение и предпазливост. Игнорира абсолютно всички предупреждения на най-кадърните и все още живи след репресиите през 1937 разузнавачи. Войната започва с абсолютно неподготвени войски и Сталин около 10 дни де факто не е ръководил СССР защото изпада в нещо подобно на изгубване на разсъдъка. Този факт умело се прикрива и то много ревностно дори от Путинската пропагандна машина. Нали се сещате защо!

Виж сега, приятелю, не знам какво и откъде си чел, но цитираш едно широко разпространено мнение /в първата част на поста си/ за неподготвеността на СССР за войната, което хем е вярно, хем не е. Съветвам те да почетеш малко повече по темата или ако те мързи, прочети поне частта от голямата статия за ВСВ в уикипедия или пък статията за операция "Барбароса". Там черно на бяло е написано, че Германия и СССР са се готвили за война една срещу друга. Пактът за ненападение известен още като пактът Рибентроп - Молотов е бил параван и за 2-те държави. И двете са се чувствали все още неподготвени за такава война и СССР специално са смятали, че този пакт ще отложи войната с Германия за около 2 години. Именно тази е причината СССР да са сравнително неподготвени, но факт е, че в материално-техническо отношение /военна техника/ СССР е бил равностоен на Германия и в някои отношения дори е превъзхождал като количество, но не и като качество германските танкове и самолети. За Сталин и неговата чистка сред генералите си прав и това е голяма негова грешка. А голямата грешка на Хитлер е, че вместо да плени обградените при Дюнкерк британски и френски войни, той е наредил спиране на настъплението на немските войски за 10-на дни като се е надявал, че англичаните ще клекнат и ще сключат мир. Но Чърчил се оказва доста корава британска натура и не само, че категорично отказва в британския парламент да сключи мир с Германия, но дори успява да евакуира през Ламанша цялата британска армия обкръжена при Дюнкерк. Между другото тези събития доста правдиво са описани в един филм за Чърчил, който излезе наскоро по кината - Най-мрачният час, даже има спечелен Оскар за главна мъжка роля на Гари Олдман в ролята на Чърчил.

невероятно е, че сте така добре запознат с фактите и продължавате да вярвате на "грешките" на Хитлер. Няма и не може да има грешка при Дюнкерк. Това е очеизвадното доказателство, че Хитлер е кукла на конци, която изпълнява нареждания от горе. Чистките на Сталин не са били никакви грешки. Борбата за власт в мафиите е безпощадна, а той е бил много добър в това. Истинската загуба на кадърни офицери е била самата воср. Оттам нататък всичко в СССР е бутафорно.

Германия напада СССР с 3600 бронирани машини, от които около 3200 танка. Срещу себе си има над 10000 съветски танка. От тях няколко стотин са Т34, германците нямат нищо подобно на 34ката по това време. През 41ва Германия няма нито един тежък танк, от другата страна са около 1000 КВ1 и КВ2. Защо германците успяват да надделеят въпреки всичко? Защото съветската армия се е намирала в последен стадий на концентрация преди нахлуване в Европа и не е била подготвена за защита. Струпани на куп съветските войски стават лесна плячка на германците.

Ники

Лео, приятелю ти всъщност не ме опровергаваш. Принципно говорим едни и същи неща, но се изразяваме различно, което е допустимо и много полезно за дискусията! Това, което написах трудно ще го прочетеш и ти давам жокер, че съм съветски възпитаник и русофил, но Путин не мога да го понасям. МРЪСНО И ДОЛНО ДЖУДЖЕ, А ДНЕС ЩЕ "СПЕЧЕЛИ" ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ. Извинявам се за отклонението.

Във всички учебници по история пише черно на бяло, че в първите часове на войната голяма част от съветската бойна авиация е унищожена по летищата. Отговорете си сами къде се е намирала "голяма част" от съветската авиация, за да бъде унищожена без да може да реагира във века на витловите самолети....точно така на самата граница. В първата седмица на войната са пленени стотици хиляди, интересно какво са правили на самата граница,

С две думи, става въпрос за "ЕКСПЕРИМЕНТЪТ ФИЛАДЕЛФИЯ" през 1943-та година. Какво е било участието на Никола Тесла (10 юли 1856 - 7 януари 1943), след като 28 октомври 1943 г. се провежда тайнствения експеримент. ... И защо до сега, през определен срок от години-40, се повтаря? /Произшествието, известно с името "Експериментът Филаделфия", имало продължение 40 години по-късно в хода на друга загадъчна научна програма проекта "Монтоук"/

чувам за Раул Валенберг. Неизвестен герой, като японския дипломат, който също спасява много евреи. Интересно защо за тези хора не са направени филми и имената им не са известни? Това, че са го убили на Лубянка е повече от ясно, но нима това може да зачертае делото му?

Мисията на Рудолф Хес е повече от очевидна. Той лети за Англия малко преди нападението срещу СССР. Мисията му е свързана с предоствяне на неопровержими доказателства за подготвяното от Сталин нахлуване в Европа и опит да се сключи мир с Англия. От края на 1940 съветите усилено строят полеви летища непосредствено на границата и струпват колосално количество жива сила и ойна техника. Правителството на Чърчил обаче, за да продължи войната засекретява мисията на Хес за 100 години. Да, всички си имат мръсни тайни.

по принцип ВСВ е била замислена като конфликт между Германия и СССР. То това са двете големи сили на Европа, които притесняват господарите на света и трябва да се държат в конфликт или под контрол. С т.нар. воср събуждащата се за живот Русия беше убита и се поставиха под контрол територията, ресурсите и населението й. Във ВСВ СССР "върна услугата" на Германия. Хитлер, бидейки просто една марионетка, се е уплашил от това, което има да се случва, защото не е бил посветен в плановете и сравнително късно разбира, че господарите са избрали Сталин да завърши започнатото от Хитлер. Явно много е можел да ни разкаже Хес, щом се наложи все пак да го убият на 94 години. А че СССР от самото начало е искала "да изнася революция" и се е готвела усилено за ВСВ вече е кристално ясно. По-скоро изглежда Хитлер е искал да се спре до там, да не напада СССР, а Сталин много е искал да участва в преразпределянето на света и затова лично е настоявал Хес да бъде осъден на смърт.

По-скоро и двамата дето сте писали по-горе сте се начели здраво с разни конспиративни теории. Както винаги се оказва нещата имат гениално просто обяснение, а сложните конспиративни теории обикновено служат за прикритие. Огромната част от войните по света от край време започват поради една и съща проста причина - заграбване на повече територии, съответно повече власт и богатства. Германия е искала да осъществи амбициите, които не е успяла да постигне през 1-та световна война, а именно да пре-разпредели в своя полза част от световните богатства т.е. да завладее част от колониите на старите колониални империи Англия и Франция. СССР е имал същата цел но под прикритието на "износ на революция". И в един момент Германия и СССР се оказват две държави, които се борят за една и съща хапка, ерго стават врагове. Конкретните личности, които прокарват тия политики са само детайли в общата картина.

Всъщност загадките за Втората световна война са две: 1. С какъв акъл малоумникът Шикългрубер отправи войските си на Изток, когато целият Запад му беше паднал в нозете? 2.Чавка ли е изпила мозъците на неговите наследници, та искат да повторят номера му?

Въпросът по скоро е с какъв акъл сключи съюз с ссср и се озова във война с англия. А иначе нападението над ссср е по скоро закъсняло. Сталин е струпал войски и техника, които значително надвишават възможностите на германия. Опитва изпреварващ удар, но хаотичната промяна на приоритети води логичен провал.

Втората световна война е удобна тема за това или онова, но все се избягва една друга неудобна "загадка", а именно кой спонсорира оня с мустачките и как разорената и смачкана Германия можа да запали такъв конфликт.

Как кой бе, онзи, дето след войната и помогна да стане това, което е сега. Е, срещу депозит на златния резерв във Форт Нокс, разбира се.

цитат от статията "Звучи фантастично, но Хитлер имал възможност да избяга. В деня на официалната смърт на фюрера 1 май 1945 г., Берлин напуснала групировка немски танкове, които прикривали няколко мощни автомобила. Танковете били открити след един ден и били унищожени, а автомобилите изчезнали. Някои историци предполагат, че фюрерът инсценирал смъртта си и заминал за Хамбург, където били базирани няколко подводници от специалното подразделение Конвоят на фюрера. В края на май оттам към бреговете на Аржентина се отправила U-530." Да бе да....е нали Хитлеристка Германия капитулира на 9 май 1945 г., нали руските и съюзническите войски се срещат на река Елба .... та някой ще чака и ще остави Хитлер и обкръжение необезспокоявани до края на м. май , ще ги чака спокойно да се организират за да отплават в Аржентина или друга неизвестна посока. Дори да са нямали сведения къде е Хитлер и обкръжението му поне като фантастика ми звучи да не контролират Хамбург и да нямат на престава кой накъде отплава, особено пък немска подводница.

по Хистори от 13 ч. върви поредицата В търсенето на Хитлер. Там доказват, че няма нищо фантастично в бягството му, било е добре обмислено и изпълнено и успешно е доставен в Аржентина. Това е вече 3-ти сезон на филма. Има то на англ. в тубата и на руски като "Охота на Гитлера". Гледай!

А платеният трол Бегеец сее ли се.е

Почти никакви загатки няма всичко е ясно и обяснимо, а по отношение на Битката за Лос Анджелис прочетете това което е отговора. Публикувано във факти.бг: Така се заражда идеята за балони с прикачени експлозиви. Първоначално идеята изглежда странна, но военното командване дава зелена светлина за осъществяването й. Интересно е, че японските балонни бомби са първото оръжия в човешката история с междуконтинентални измерения. Идеята е проста от Япония се пуска балон с бомби, който е насочен към Щатите.

Е що нито една не е гръмнала над Америка, още повече и след 1500 изстреляни снаряди?

Не е вярно че нито една бомба от балон на японците не се е взривила. Доста от тях се взривяват, но върху ненаселени места, и много остават на терен, но невзривени. Предполага се че общия брой на пуснатите балони с бомби е около 6000. Има само един регистриран случай на цивилни жертви, майка с 5 деца загива, когато приближават да разгледат един от балоните. Така че историята с балоните е напълно реална, просто резултатите са нищожни от военна гледна точка.

цитат от статията " След операция Барбароса и германската инвазия на СССР през ВСВ, Вермахтът организира извеждането на скъпоценностите от Санкт Петербург (тогава Ленинград) и разглобяването на Кехлибарената стая." Питам ако някой може да отговори - как нацистите са "били" в Санкт Петербург тогава Ленинград като кракът им никога не е стъпвал в Ленинград - градът герой който устоя на близо 900 дневна блокада но не допусна хитлеристките войски в града и не капитулира. Как може да демонтираш нещо, да го отмъкнеш след като кракът ти не е стъпвал там ???

Двореца в който е била кехлибарената стая е на няколко километра от Ленинград.

Да, Ленинград не е превзет, макар, че германците стигат до покрайнините му. А Екатирининският дворец със стаята е в покрайнините на града - Царское село. Има писано в интернета...

Добре де що не пишеше че е било загадка за ингилизите га пада невзривена Фау в Ингилизия и те тръгнали да търсят къде е пилота....ха ха ха и хал хабер са си нямали какво е това оръжие това не е ли загадка да и още как !?

"...Ренато Веско е убеден, че наистина става въпрос за нацистко секретно оръжие и твърди, че феноменът е бил резултат от изстрелвана от земята автоматично насочвана ракета, наречена Fuerball," И ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОВА Е 1953 ГОДИНА! Кви нацисти, бе! И моля Името на фелдмаршал Ромел е Ервин, а не Еврин! Малко уважение към мъртвите.

Ники

Манията за преследване и халюцинациите са напълно присъщи на краварите. Няма по-големи вредители от тях!

Имаме новина. Оказва се Кьонигсберг е бил яростно бомбардиран през август 1945-та година. Мисля, че няма смисъл това престъпление да се разследва, защото това със сигурност е руско престъпление. Нищо, че руснаците са превзели града по-рано през април (пак според статията). Останаха ли руски дипломати за гонене?

ЪХЪ Има новина я! И тя е направена от списвача на статията! -Говеда пишещи!

Някакви страшни глуппости: Валенберг е екзекутиран от руснаците - те вече си признаха Хитлер се самоубива - гълта отрова и се застрелва. Част от черепа му се съхранява в музея край Москва

е как още не сме си взели елементарна поука след 1300 и кусур години да бъдем човеци. И как роден от жена син вдига оръжие срещу друг син, роден пак от жена. Уникално. Направо за "Рекордите в Гинес".

Моля, изложете своите разсъждения, ще ги прочета с интерес!