По-лош ли е комунизмът от османското владичество в учебника?

Интерпретирането на периода между 1944 и 1989 година в учебника по история за 10 клас предизвика остри спорове сред историците.

Обратно в новината

Коментари - По-лош ли е комунизмът от османското владичество в учебника? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да и то много по лошо е по времето на комунизма

деер

Скоро Анкара ще ни е столица! Слушайте 240-те проститутки на мафията-те ще ви оправят по всички въпроси и ...отвсякъде!

"От неолита до Бойко" аз лично не виждам голяма разлика. Може би по времето на неолита нямаме еврфинансиране, но другото си е същото.

До средата на XX век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз. Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център Енергопроект. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика: Енергопроект - - АЕЦ Козлодуй. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света! - ПАВЕЦ Чаира. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог! - Каскада Белмекен-Сестримо. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света. - Каскада Арда с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най големите в Европа! Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра най-високите в Европа! /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век АЕЦ Белене (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото анти-ядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той вече дава близо половината електроенергия на България и на него се възлагат огромни надежди да отстоява енергийната независимост на страната за десетилетия напред.

До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ ЧАИРА, всеки с мощност 215 МW по чертежи на Тошиба, Япония. Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания. Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове. След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката: Разруши мозъчния й център Енергопроект. Старателно организира националното престъпление закриване на АЕЦ Козлодуй. Спря строителството на АЕЦ Белене. Разпродаде електроразпределителната система. Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата Горна Арда, 4 пъти по-малка от каскадата Арда, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, не построили нито един енергиен обект! Това е грозно унижение на нашия индустриалния потенциал

До 1950 г. България няма металургия. Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в света. Стратегията, проектите и изпълнението се водеха от крупния научно-проектантски център Металургпроект. Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цветна металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия. Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти: Корабна ламарина. От 1970 година българското корабостроене работеше изцяло с местни метали. Бронестомани. От 1972 г. металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани. Студеноогънати олекотени профили. Валцовани стомани за транспорта и мините. Студеновалцована ламарина , в т.ч. с метални и пластмасови покрития. Щранговани профили за кари и асансьори. Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия. Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване Вакуумно леене на качествени отливки. Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30%, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания. Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за газ от Русия. Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби.. Леенето с газово противоналягане по метода Акад. Балевски проф. Димов е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод: Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс.

Сигурно има хора, които срещу заплащане, ще кажат, че животът в България е започнал след 1989 г. Без да се интересуват колко и какви кадри са подготвени, какъв скок е извършен. Важното е да се харесаме.

Незнам за комунизма но демокрацишта в БГ е доста по-лоша от турското иго :)

"Демокрация" правена от комунисти е бедствие !

Току що изгледах въпросния разговор по БТВ и възражднията на професор Искра Баева, и специално повтореното от нея, че не били изтъкнати положетелните неща през периода 1944-1989 година с България - това би могло да бъде избегнато ако се наблягаше основно на историческите факти и събития, няма да коментирам спора за идеологии. Само бих желал професор Баева да си отговори на един прост въпрос - както властта през този период е обявена за престъпна със закон на Република България, нека Баева да отговори много ли е важно за нея непременно да се знаят и изтъкват ... КОИ СА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ НЕЩА И ПОСТИЖЕНИЯ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА НЯКОИ да кажем при ПРЕСТЪПНИЦИ- РЕЦИДИВИСТИ, при историята на организирана престъпна група или мафия!?! И в съда как и за какво точно се използват - да й отговоря - за евентуално смекчаване на ВИНАТА!!! Ние като общество осъдили ли сме, и всъщност опознали ли сме ВИНАТА к ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, за да агитира тази толкова разпалено за смекчаващите вината обстоятелства, след като точно тях ни набиваха и преувеличаваха десетки години непрекъснато! Не й прави чест на тази госпожа подобно поведение, съжалявам я наистина!

В X клас се учи цялата история на България от неолита до Бойко Борисов, доколко е възможно да се изучи цялата? И следвоенният период е представен като най-черният в нея, коментира професорът по история Искра Баева по bTV. ========= Този въпрос звучи много наивно и направо глупаво, когато идва от историк и особено професор - дали можело за една година да се научела българската история за такъв голям период от време. И е малко неудобно да си обясняваме подобни неща, но ... Всеки сериозен научен работник прекрасно знае, че в познанието в дадена област има НИВА на познанието, както например в българския или друг език, в компютрите, в дадена наука! Отговорът на въпроса на госпожата е: Не, не може! Не може да се научи българската история от неолита до ден днешен, не само за един клас, 10-ти клас, но и за десет класа, за цял живот, ако имаме предвид дълбоко и всеобхватно познание! И да, може да се научи, доколкото учениците да знаят и опознаят най-общите неща, характеристики и събития на българските земи! Интересно ми е госпожата професор да обоснове твърдението си по какви ясни критерии тя извежда твърдението и извода си, ме следвоенният период бил представен като най-черният? Защото подобен извод без критерии ми се вижда глупав и несериозен! Кои и какви нюанси на черното - четно, по-черно, най-черно госпожата привижда и идентифицира по отношение на описанието на историческите ни събития! Наистина ми е любопитно, защото след толкова десетилетие яростна пропаганда, лъжи и манипулации на историята ни словоблудството от приемснитд за най-компетентни историци за мен е непростимо, да не използвам по-тежки квалификации!

Сравнението на различни периоди и дори като времеви отрязък е непродуктивно и израз на наивност, ако не опит за евтина манипулация и е предварително обречено поне на този етап, когато още не са широко известни и оценени ОТ ОБЩЕСТВОТО много ключови факти к събития, особено от новата и най-новата ми история! И с днешна България - нечистоплътно политиканстване, зад което може да се крие и притаена гузна съвест за прикрити исторически вини. С две думи, подобно сравнение между два исторически периода на робство в България - турско и съветско, с оглед на това кой е по-черен е безмислен, несъстоятелен и непродуктивен, подвеждащ и вреден НА ТОЗИ ЕТАП ОТ ОБШЕСТВЕНОТО ПОЗНАНИЕ! Знаете ли, забелязал съм, че българинът редовно се впуска да спори, место к ожесточено:) за неща, за които или не знае и не разбира, или не знае достатъчно, или не е разбрал всичко, което може по въпроса и така по презумпция спорът му е несериозен, обективно погледнато. А често ако и след като се опознаят фактите и взаимовръзките и характеристиките пл темата спорът по въпроса отпада и става безмислен! Нека поне историците и поне професорите да не правят тази наивна грешка! Представете основните к значими факти, събития и доказателства, документи и архиви за тях, а след това да даваме оценките и сравненията, ако и щом трябва или са ви необходими, а господа и госпожи български историци! Защото има огромна яма в това отношение и тя, запълването й е точно основното ваше задължение к отговорност!

По-лош ли е комунизмът от османското владичество в учебника? Интерпретирането на периода между 1944 и 1989 година в учебника по история за 10 клас предизвика остри спорове сред историците. Преди дни стана ясно, че понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас. =========== Това трябваше да стане, и то много по-рано. Интересно ми е да прочета въпросния учебник, по който ще учат децата. Надявам се, че историците и професорите ще се окажат на висота - нека да спорят, нека дори и да е разпслено (не мисля, че трябва да е ожесточено) но да не забравят, че историята са преди всичко ФАКТИ и СЪБИТИЯ, а едва след това идват коментарите и анализите, и евентуално интерпретациите. В общественото познание на българина има огромна зейнала дупка за истината и събитията през въпросния период - 1944-1989 година, следствие на десетилетна яростна пропаганда, лъжи и манипулации, прикриване к изопачаване на факти и събития. Затова този спор, ако наистина е възникнал, и то сериозно между историци-професори дали комунизмът бил по-лош от турското робство не е и не може да е сериозен без предварително ядно определение ПО КАКВИ КРИТЕРИИ се прави сравнението, защото най-малко на учени и професори трябва да се обяснява и напомня как става ставнението, и то между сложни и комплексни величини, явления, събития и периоди, каквито са безспорно визираните. Още повече, че става дума за съвсем различни епохи, времетраене, етапи на развитие... Много е важно наистина да не се профанизира и примитивизира, направо да го кажа - опростачава и тази много важна тема (мразя думата политизира и изобщо политическа)

Да я видим тая дупка как ще изглежда, ако погледнем периода 1918 - 1989 г. Това, което е направено за периода 1944 - 1989 не може да се отрича по такъв угоднически начин.

Сигурно комунизмът ще се окаже по-лош. Нали точно тогава беше построена една ядрена централа с шест реактора, благодарение на братската американска помощ? Изградена беше мощна индустрия, модерно селско стопанство и какво ли още не. Пак благодарение на безкористната помощ на братята американци.Щях да забравя. Беше започната нова атомна централа, но в условията на "демокрация" и поради некадърност, нещата са до под кривата круша. За сметка на това за 28 години демокрация беше изграден величествен завод за цукала край Севлиево. Пак с братската американска помощ!

А дали в "новия истински" учебник ще има статистика за постигнатото след 1944 г. !?!?!? На кое място сме били в областите на икономика, образование, здравеопазване , наука и още,... и още !!!! Колко години са необходими за разграбване на постигнатото от тъпите комуняги ????

се е превърнала в упражняване на разни капацитети в глупости. Да, трябва да познаваме историята си. Най-вече тази която ни се иска да не се случлавала, защото иначе тя ще се повтори. Да, историята в учебниците може да бъде изопачена, но тия които си мислят, че по-този начин ще се оправдаят за настоящето дълбоко се заблуждават. И накрая, за да бъде оценен обективно един исторически период, трябва да минат поне 50 години за да са утихнали пристрастията към него. И на противниците, и на поддръжниците му.

А обяснено ли е защо и как се е стигнало до такъв вид управление и имало ли е друг избор? Нима от 1989 до днес управата ни да е независима? И колко со невинно загиналите при ПТП, от беднотия от мафия, от какво ли още не...

тогава никой не бил "свободен". А попитай дали сега ги учат че всички са свободни и какво значи това? И по тези "критерии" децата после да кажат родителите им "свободни" ли са?

Господа, по темата Ви предлагам уточнения, които историкописачите отричатт. 1. Обществен строй "комунизъм" в България не е имало. Стопанството - основа на живота на обществата, не се е осъществявало и управлявало от независими от държавата "комуни", т.е "общини". В България комуна не е имало, никой ни е виждал ни е чувал за комуна. 2. Обществен строй "комунизъм" и в СССР не е имало. До 1934 г. "комуните" са плащали данъци в натура и пари на държавата, т.е., са били зависими от нея. През 1934 г. последната "комуна", основана от граф Лев Толстой е била разпусната, председателят й затворен в лагер за отказа на комуната да плаща данък в натура. Забележете - била съгласна да плаща в пари и е плащала, но е отказала да плаща в натура. 3. Комунизмът и социализмът са обществени явления в историята на човечеството и не обществено-икономически формации, т.е. строеве. Игор Шафаревич доказва това с изследванията си "Социализмът като явление в историята" и "Русофобия". 4. Държавното управление на партия, самоопределила се като "комунистическа", не е доказателство за комунизъм като строй. В конституцията на СССР, на тази държава бе определена цел - ПОДГОТОВКА на условия за изграждане на комунистическо общество. Следователно, строй "комунизъм" в СССР не е имало. 5. Социализмът е форма на управление на държава от различни по състав и обхват на влияние общества. И да управляват съвместно, те са често взаимно враждебни. 6. Социализмът, е форма на държавно управление и се наложи в целия свят през 1989 г. Това е година на победата му в световен обхват, а не на поражение. Напомням призива на Горби: "Повече социализъм!" 7. Историците, които не могат да изследват, пишат учебници. Един от основоположник на социалистическото учение: "Който не може да работи учи другите да работят, а който и това не може, учи учителите!" Случва се социалистите да видят вярно нещо, но никога себе си...

абе нямало комунизъм, ама имало партийни секретари,дето само дебнеха някой да не се отклони от правата линия.нямало комунизъм,ама новите жилища все на комунисти ги даваха,нямало комунизъм,ама началници ставаха все комунисти. имало мафиоти ,ама нямало мафия.то така и фашизъм не е имало,имало е само фашисти.

Уважаеми, явно не сте съгласен с моя текст: "4. Държавното управление на партия, самоопределила се като "комунистическа", не е доказателство за комунизъм като строй." Пояснявам още. Строят е стъпало в историческото развитие и не се определя от имената на партия или управник, нито от самите тях. Дори управляващата върхушка да се самонарече "комунистическа", общественото устройство не е комунистическо и строят не е "комунизъм". Необходимо условие за комунизъм е стопанството да е САМО НА, ЗА и ОТ комуни. Това не е достатъчно условие, а едно от многото необходими условия и щом го няма, няма и комунизъм. И още. Ни Ленин, ни Живков, Брежнев, Хрущов, ни и Сталин са били комунари в комуна. При Сталин комуните изчезват, а при другите трима не могат дори да възникнат, каквито и речи те да са държали за комунизъм и да са се обявявали за комунисти. От името следва малко. И да кръстите свинското риба, с него не се пости! И още. Не съм писал, че е нямало мафия. Считам, че мафиите възникват едва при социалистическо устройство на държавата. Има не една мафия, а много мафии - на многото управляващи общества в социалистическата държава. При еднопартийно управление мафиите се сливат в една - на управляващите. Доказвам със соцуправлението и на Хитлер и Мусолини, и на Брежнев и Живков. И да не Ви харесва, това е истината. Да обобщя. Никога и никъде не е имало държава с комунистически строй. Няма и не може да има хем държава, хем комунизъм. Няма как!

Защо не пишат в учебниците за двете световни войни колко репарации е платила България на съседите си и защо е било необходимо да се плащат репарации. Защо не пишат, че последните репарации на Гърция за ВСВ са платени през 1964 г.? Като се отговори защо са ни били налагани да плащаме репарации ще се разбере и истината!

Малко уточнение. Репарации на Гърция за ВСВ са плащани и през 1974 г. и то в натура - агнета и т.н. Защото Царство България е било осъдено като агресор. Като ворене съюзник на национал-СОЦИАЛИСТИЧеска Германия.

Защо умишлено забравяте факта, че всички завършващи средно или висше образование имаха разпределение за работа, разбира се не съвсем справедливо по местоживеене и лично желание по отношение на голямата част от тях, и се стигаше до куриоза за неизпълнение на това разпределение държавата да завежда съдебни дела, които винаги завършваха с прекратяване, дори срещу тези, които бе привикала на наборна военна служба в армията си! Това не е измишльотина, а е факт и то не изолиран, а повсеместен, из цялата държава факт!!! Ха сравнете тогавашната трудова заетост на народонаселението с тази която съществува от 1989 година до сега!!!

то и при робовладелството и при турското робство е имало пълна трудова заетост. що не ревеш за тях.

такива като теб мечтаят да живеят само в техните условия, но не и като трудово заети! Глупаво човече, я кажи при любимите ти робовладелство и турско робство дали е имало задължително средно образование и безплатно, повтарям, безплатно висше образование! За да ти стане по-ясно защо те питам ще ти кажа че държавата плащаше образованието на младите си граждани и им осигуряваше, според нуждите и възможностите си, трудова реализация по изучаваната специалност, което вече никога няма да се повтори при "демократичното" ни управление!!!

И двата периода са довели пълно затъпяване. Безмозъчна рая. И ако до 1944 имаше някакъв шанс да станем нормална държава (малък, но поне някакъв), то след комунизма вече няма никакъв шанс.

По-лош ли е комунизмът от османското владичество! При османското владичество България не фалира, нямаше гладни и боси, нямаше бездомници и просяци, нямаше и кофи за боклук! При комунизма България тотално фалира, появиха се бездомници, просяци, кофи за боклук и ровищите се в тях за някой друг залък! Така, че преценявайте, кога е било по-добре!

или след него?... при социализма (защото трябва да се прави разлика между идеологията и реалния обществен строй), държавата не оставяше хора да седят без работа, съответно всеки взимаше заплата... може да беше 150 лева и да не стигаше за охолен живот, но при цените в хоремага гладни просто нямаше... или голи и боси...

се появиха като пряка екстра от реформите на Командира Костов.ЕДИНСТВЕНО добрия анализ е този на ГУМАТА по долу: гумата ( нерегистриран ) 17.01.2018 12:38 . Западното неолиберално робство.. след съвместната операция между лидерите на САЩ и СССР промените се извършват съвместно, като банковите активи са пренесени от бившите комунистически партии в държави като Швейцария и Австрия. На обществото се внушава, че:"инфлацията" ви изяде спестяванията, докато активите са присвоени и преваултирани от комунистите. По време на създадената от бкп икономическа криза доверени лица създават у обществото убеждението, че кризата не позволява да има работещо стопанство и приватизацията е неизбежна като през цялото време функционери на бкп стоят начело на икономиката. След приватизацията се оказва, че функционерите на бкп са приели целия ресурс на социалистическата държава и сега са новите капиталисти- либерали и консерватори , като на практика представляват целия политически елит- патриоти/бивши доверени служители на ДС/ ДПС/бивши сътрудници на БКП и ДС/ социалисти/ бивши членове на бкп. ГЕРБ/ бивши членове на БКП и ДС/, "Реофрматори/ бивши функционери на БКП, комсомола и техните деца/. Либерасти и Соросоиди са деца на членове на бкп и ДС, получили от американците парична помощ за специализации и упражняване на дейност прокламираща разпад на обществото и разрушение на християнските ценности. На практика всички комунисти са си на мястото и изпълняват държавната политика, която поддържаха преди.

Що не кажеш, че по времето на соца, не комунизма, затлъстяването не беше познато по нашите земи, че ядяхме екологични храни за жълти стотинки. Че преди 1990 година България беше далеч по-развита от Турция, а държава България по време на османскато не е съществувала, за да фалира. Османската империя е била във фалит. Четете историята преди да коментирате!

Моралът оставен от монархистите е такъв, че в България дефакто няма български проститутки... а след социализЪма цяла Европа се напълни с източноевропейки...

Три пъти е имало тук ред и дисциплина. Га е било гръцко, турско и руско. Сичко друго е в киреча.

Истината е, че алчните Партийци, днешните нагли и алчни БСПари, и таковаха майката, а по Жан Виденово време я обраха до шушка! Обраха я по най-модерен начин! А и днес имат наглите претенции пак да гепят властта и пак да направят същия пладнешки обир! А някои не помнят заплатите по 3 долара и пенсиите по 1 долар, които ни ги сервира БСП-Жан! Къса памет или 80% олигофрени и идиоти?

1000 учебника да пишете,няма да хванат декищ!При живков беше златния век на България!Това ще обяснявам на деца внуци и дай боже пра внуци! И да лъжете и да мажете истината е една!Това което построи Живков няма да бъде достигнато съсъ столетие! И заводи и фабрики,болници училища пътища стадиони! Ами сега бе политически еврогейски утрепки,къде водите евродупетаттите? В НДК построена от Живков! Зако не я бутнахте като мавзолея,нали е тоталитарна? Боклуци с боклуци!

Истината е, че това което бай Тошо построи БСП-Жан го ликвидираха за по-малко от 2 години! Ама никой не споменава, че това беше третата национална катастрофа, в сравнение с която предишните бяха просто цвете! За 1400 годишната история на България, БСП-Жан виденовото управление одра България както и турците не са я одирали! Гласувайте пак за БСП, ако искате и Четвърта национална катастрофа! Само, че следващия път България може въобще да изчезне от глобуса като държава!

Това при Виденов, не беше точно така. Казано ви е така за достоверно отричане! Под командването на ЦРУ и Световната Банда, нещата бяха много различни. Трябваха им свежи пари и така си ги набавиха. Даже и за нас останаха ... трохички!

Пишете в учебниците и за Днешните управници , че бяха в Ешалона на БКП , напишете и за техните родители какви бяха и Цветанов, Борисов , Цачева , Таспетения Ментак Педофила на Демокрацията - Плевнелиев и много други такива пребоядисани псевдодемократи .! Напишете цените и заплатите от едно време и направете сравнение със сегашните та нали ще пишете истината а няма да пишете под диктовката на САЩ и Е.С ! В сравнение с днешно време за комунизма трябва да се говори като нещо много добро - нямаше безработица , ниски цени достъпни за всеки , ниска кокошкарска престъпност а и повечето къщи и апартаменти са строени и платени от хората точно в онези години , за образованието и здравеопазването да не говорим достъпно за всеки който го е поискал .

тролски, но ако трябва да сме обективни, в нито един период България не е живяла добре - 1300 години. Има ни, живуркаме, но винаги с куп проблеми, и т.нар. Златен Век кой знае какъв "гърч" е било за населението - войни и т.н. Да видим "хубавите" години на Игото у нас, верно качил се е стандарта, ама на кои, шепа "българи", дето са проговорили турски и гръцки. Освен всичко е било унизително да ти викат гяур, а пък за зверствата след Априлското, няма какво да се коментира. Да видим Царска България, пак се е качил стандарта в края, златен лев, ала бала, ама мнозинството народ е бачкало по 14 часа за хлебеца, нека не забравяме Вапцаров и т.н. Пак зверства фашистки (нищо че истински фашисти не е имало), самото зверско отношение към Андрешковците си е чист фашизъм, да видим Страшимиров как описва нещата и т.н. Отиваме към комунизма ... пак към края стандарта е бил покачен, огромна средна класа, но всичко дадено от СССР, в замяна на "приятелство" и военна и всякаква подкрепа, и въпреки че не ми харесва този период, пак лагери, пак простотии български - Т. Костов, Н. Петков, Г. Марков и т.н., въпреки всичко, единственото, което не можа да стане, Е ТОЗИ СТРОЙ ДА ПРОДЪЛЖИ. Това е истината, ако беше нещо работещо и истинско, защо рухна??? След 1990 НЯМАМ КОМЕНТАР ... Дано оцелеем и от това, но не ВЯРВАМ. Пиша от Западна Европа и не смятам нито аз, нито децата ми да се завърнем, в това иначе РАЙСКО място на света. Късмет ще имат турци, сирийци, помаци. цигани и т.н., българите като легенди, като Левски и Ботев по учебниците ще стоят и мургавелите ше викат въй въй кво е имало по тия земи.

А за демократичния фашизъм нищо.

Това съм го писал баре 100 пъти и то преди годин.45 ГОДИШНАТА ОКУПАЦИЯ НА БГ ОТ ЕВРЕЙСКАТА СОБСТВЕНОСТ НАРЕЧЕНА СЪВЕТСКА РУСИЯ Е ПРИЧИНИЛА НА БГ МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ВРЕДИ ОТ 5 ВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО.След като турския поробител е бил победен от другия кандидат за поробител-русия,БГ след 10-15г е догонила останалите държави в европа,съизмерими с нея.27г след "падането на комунизма"(кавичките са задълже),БГ е НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА.И това се дължи на насадения в БГ КОМУНИЗЪМ от съветска русия.Комунизма в БГ е довел до морална деградация на хората.ДОВЕЛ Е ПРИЕМАНЕТО НА КРАЖБАТА като морална категория.Щото комунизма е другото име на КРАЖБАТА.Но БГ не могат да вденат това.Какво е комунизма това е съвсеееем друг филм и "обясненията" на некои тарикати НЕМАТ НИЩО ОБЩО С ИСТИНАТА.Нищо в БГ след 89г НЕ СЕ Е ПРОМРЕНИЛО.Всичко си е така както беше.Това че дебилите в БГ верват на заинтересованите говори само за ниското интелектуално ниво на хората в БГ.Сега,БГ могат да се имат за секви,за много умни за много талантливи...квото кажете,но дори и да е така за кво ви е всичко това след като ви се случва ктб,белене ...За какво вие да сте толкова умни или талантлви след като позволявате всичко това да се случва.НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА.И както казват в европа-най-корумпе.

Тези хапчета ли ти предписа твоя лекар, или пак ги обърка на сина си с хапчетата за дискотека?

По-лошо е. За центове и майка си продава, та какво да му пука за България.

Искам в прав текст да питам БГ:СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ТАКА НАРЕЧЕНАТА Н А Ц И О Н А Л И З А Ц И Я 1947г В БГ НЕ Е К Р А Ж Б А.Сметате ли че некъде по света е възможно това да вземеш на сила нечия собственост.И собственоста да стане НА ВСИЧКИ. Дебили, ТАКАВА СОБСТВЕНОСТ ДЕТО ДА Е НА ВСИЧКИ НЯМА.НЯМА БЕ.Собственоста се открадва от комунистите ЗА ТЕХ СИ ,НЕ ЗА ВАС ДЕБИЛИТЕ.За вас 110лв плюс 5лв от тодор живков.ТОВА е.Собственоста са ТРИ неща 1)форма на придобиване 2)Управление менажиране на таа собственост 3)ползване на новосъздадения от тази собственост продукт. Айде сега кажете ми по коя точка вие дебилите сте собственици... хаха.Казх ви че сте дебили нали и съм прав май

И кой не харесва това дето го казвам ?Ми тези които русия извади от оборите и свинарниците и ги сложи да управляват БГ.Нали дрогаре.Не харесвате да живеете в свинарник.Ама като додахте на власт ПРЕВЪРНАХТЕ БГ В КОЧИНА.Ми че вие само от тва разбирате бе.Кочини,обори, курници...кво има там още...хаха

Няма нужда да се знае истината! Необходими са глупави и манипулируеми индивиди-консуматори, които не знаят кои са. Няма нужда да се знае какво е било, защото всичко се познава в сравнение... Ще лъсне цялата истина за тоталния икономически и духовен крах, в който бяхме умишлено поставени в резултат на т.н. преход към капитализъм, продължил 28г.

Нека да видим... Какво е построено до 44г. Какво е построено през социализма. Какво е построено след 89г.? И още... Колко време е отнело да се построи АЕЦ и колко време се опитваме със сегашните кадри и технологии да направим друга АЕЦ? Може ли просперираща България, член на ЕС и НАТО да си позволи да подържа армия, като тогавашната? Може ли да отдели ресурси за обучение, здравеопазване и развитие, като тогавашните? Та, кой строй е по-добрия?

Мамин хитрец,през 1944г БГ е била като всички останали в европа.През 1989 след всичките "строителства" БГ е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА.Та кой строй беше по-хубав. Хитрецо,почнах работа в зит като инженер по електроника със 110лв плюс 5 лева от свинара които той вадеше от джоба си.Това правеше $50 по курса на другарите.91г гат закриха циитт бех научен сътрудник с 220лв-$100.Задник около $50 е вечеря за двама в не скъп ресторант.Да продължавам ли.За теб "оня" строй сигурно е бил добър.И как нема да е добър като аз съм ти плащал сметката говедо.Направих рационализация за 8 ОСЕМ МИЛИОНА ЛЕВА от които аз взех 20000 ДВАЙСЕ ХИЛЯДИ.Такъв беше закона-за икономически ефект над ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА(най-големия) по таблицата беше 0,75% от ефекта плюс 7500 лв и то за по-добрата от първите две години.А изделието беше правено 5г и общия ефект беше 8 милиона. Останалите тъпако ми ги изяде ти,за който оня строй бил по-хубав.

Като ти гледам изказа и това ти е било много. До 44г. много хора са работили по 12 часа на ден само за единия хляб. За 91г. Не знам за какво ревеш, като вече беше стартиран планирания разпад, проведен от днешните демократи. За рационализациите.. Ти наред ли си? Кой сега ще ти плати за такова нещо? Защо не си пиеш лекарствата?

При комунизма всички олигарси,бизнесмени-мошеници,рецидивисти-бандити и корумпирани политици ги бесят по стълбовете за това е лош комунизма за ГЕРБ и сектите на СДС!

Приликата между социализма и демокрацията след 1989 г. При социализма много мошенници и кариеристи с цел да се издигнат по ерархията станаха членове на БКП и тя набъбна до 1 000 000 партийни членове. След 1989 г. при Демокрацията много от тях основаха нови партии, станаха олигарси и забогатяха при т.н. масова приватизация за разлика от по-голямата част от народа.

Изкривяване на историята, заличаване нанацията и в крайна сметка остатъците третополови.

Най-хубавото и приятно е хамериканското владичество в момента ! ЦАфнахме !

Нито владичество, нито присъствие, а си е точно турско робство! Не комунизмът, а сегашната действителност трябва да се сравнява с турското робство! Днешните кърджалии, разбойници и башибузук са съвремениите "демократи", които също крадат, рекетират, изнасилват и убиват.

Чета, мисля... , пак чета и пак мисля... , знаете ли какво се питам? Колко от вас си дават сметка за това какво наистина означават думичките: социализъм , комунизъм , демокрация, плурализъм, тоталитаризъм... ??? Може би на 100 - един , а може и по-малко ! Просто защото едва ли в тази малка страна с толкова изстрадал народец, някога е имало наистина демокрация. Защо никой не си задава въпроса кои са ония които "докараха" комунизма, а естествено и след това демокрацията ??? Това са едни и същи хора ! ЕДНИ И СЪЩИ, ТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА ДЕЦА И ВНУЦИ...ДОПРЕДИ БЯХА ВЪРЛИ КОМУНИСТИ И РАДЕТЕЛИ НА СОЦИАЛИЗМА А СЕГА СА ДЕМОКРАТИ И СЪС ЗЛОБА НИ ОБЯСНЯВАТ КАК ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТ ВЕК В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОМУНИСТИ И КОМУНИЗЪМ !!! Е, ако има някой несъгласен с мен , просто да посочи КОЙ ВЪВ "ГОЛЯМАТА ВЛАСТ" за последните 73 години не е бил пряко или косвено и много дълбоко съврзан с БКП И ДС ... Предварително знам , че няма такива личности и елементи , така , че спрете да спорите за безсмислени неща !!! ПРОСТО Е , И СОЦИАЛИЗъМА И ДЕМОКРАЦИЯТА СА ДЕЛО НА ЕДНИ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ , КОИТО ПРОСТО НАПРАВИХА ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА СВОЕ ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ ...

След като съм била с 25 години по-млада естествено е , че ми е било по-хубаво .

Да съ видим.

И по времето на социализъма си имаше и се ходеше на църква, имаше и екскурзии /поне наще ходиха в гърция, чехия, берлин, е разбира се москва и ленинград/, и да уточним бригадите за домати и разни други бяха платени. Но едно ще ви кажа партийните секретари бяха същите боклуци като сегашните управляващи - лъжат мажат и преяждат с луканка, мамицата им. А ! ма те сегашните демократи били внуци на онези

А и тогава му се викаше СИВ, и си ходеха на председателстване.

Западното неолиберално робство.. след съвместната операция между лидерите на САЩ и СССР промените се извършват съвместно, като банковите активи са пренесени от бившите комунистически партии в държави като Швейцария и Австрия. На обществото се внушава, че:"инфлацията" ви изяде спестяванията, докато активите са присвоени и преваултирани от комунистите. По време на създадената от бкп икономическа криза доверени лица създават у обществото убеждението, че кризата не позволява да има работещо стопанство и приватизацията е неизбежна като през цялото време функционери на бкп стоят начело на икономиката. След приватизацията се оказва, че функционерите на бкп са приели целия ресурс на социалистическата държава и сега са новите капиталисти- либерали и консерватори , като на практика представляват целия политически елит- патриоти/бивши доверени служители на ДС/ ДПС/бивши сътрудници на БКП и ДС/ социалисти/ бивши членове на бкп. ГЕРБ/ бивши членове на БКП и ДС/, "Реофрматори/ бивши функционери на БКП, комсомола и техните деца/. Либерасти и Соросоиди са деца на членове на бкп и ДС, получили от американците парична помощ за специализации и упражняване на дейност прокламираща разпад на обществото и разрушение на християнските ценности. На практика всички комунисти са си на мястото и изпълняват държавната политика, която поддържаха преди.

Ако Бг оцелее като нация ,рано или късно твоята теза ще стане основна в характеристиката на периода от 1985 до днес!

Леле, мале ! След като, при още живи свидетели, така изопачават историята, с какви ли глупости ни пълнят главите, когато става въпрос за отдавна отминали събития?! Аз добре помня живота през 1980 - 1989 г. Ако това (според някой) е омразният и престъпен комунизъм (в България никога не е имало комунизъм -беше социализъм, което е друго), аз бих го предпочел, пред прехвалената, измислена и престъпна демокрация - раят на мутрите!

Промиването на мозъци и цензурата в действие. Комунизъм или Капитализъм - кое е по лошото?!

Определено неолиберализъм

Турското робство е едно от най-жестоките и кръвожадни робства в света несравнимо с нищо друго. Сравнимо само с избиването на индианците, но на цял контиент. Неродените българи вследствие на робстовот са 100 милона днес, това означава че въпросното робство е геноцид на д българския народ. Българският народ в края на 15 век, сто години след падането под робство е стигнал минимума на физическото си оцеляване като народ, от 3 милиона в края на 14 век, дъстигаме 300 хиляди в края на 15-ти. , в резултат на кървавите кланета и потурчвания осигурени ни от отоманския поробител. Да се сравнява турското робство с комунизма е престъпно деяние на най-тъпите и платени аниткомунисти.

Руската тенденция да се преиначава историята на България е да се представя периода на османското владичество като геноцид над Българите!А руската експанзия на Балканите само в положителен план!Но историята е такава каквато е!А тя е,че руската империалистическа политика спрямо България е също така варварска и асимилаторска

А Вазов, Ботев и Захари Стоянов Руснаци ли са били?

Глей ся, да те доосведомя по отношение на геноцида по турско: През 1796 г. в селото на дедите ми дошли "сънародниците ни османци", които са си били баш турци. Събрали хората на площадчето. Сложили дръвника и почнали да секат наред главите. Не, не са потурчвали, просто са ги избили. Момичетата и момчетата отвели със себе си. Запалили къщите. Спасили се 3 (трима), които закъснели с връщането на стадата си. Един от тях е мой прарордител. Направили ново село - на друго място. Никой повече нищо не чул за отвлечените. От тогава го помним и е записано в рода ни. Баща ми, както са направили и неговия баща и бащата на баща му, ме заведе, показа ми мястото и каза "Ето сине, тук е била къщата на рода ни. Тук е бил площадът, в средата е бил дръвникът... Нямало робство и геноцид викаш? Няма да мине. Не и докато сме живи - аз, синът ми, синът на синът ми...

Глей ся!Тези приказки за малоумници ги разправят руските тролове за да засилят омразата срещу част от населението на България и да държат България на ръба на граждански конфликти и дестабилизация! А Левски ,Ботев,Вазов са били определено на пробългарски и антируски позиции

Никакво османско присъствие не е имало. Имало е РОБСТВО. И НАРОДЪТ пее "ТРИ СИНДЖИРА РОБИ", предатели диви!!!

Манипулациите на българската история продължават. Те се правят, естествено, по команди ОТВЪН. Главите на младите трябва добре да се промиват. Но за мен особено нагло е, че се прокрадва тенденцията да се налага на хората и какво точно да .... ЧУВСТВАТ(!!!). Ако някой изпитва "носталгия по социализма", излиза, че това е неприемливо, погрешно, този човек не изпитва ПРАВИЛНИ чувства?!? Защо бе, братя и сестри българи, трябва НЯКОЙ да ни става господар на чувствата и ще го допуснем ли?!? Защо някой ще ми налага да обичам други раси, да харесвам хора с неясна полова идентичност, да се възхищавам на циганския фолклор, да мразя социалистическото минало, да обичам семитите, иначе ще бъда заклеймена като антисемит?!? Що за рафиниран тоталитаризъм е това?!? Ще го допуснем ли? Ще допуснем ли да ни промият мозъците на и да живеем в най-отвратителното от всички тоталитарни общества, в което истинската ни история ще бъде подменена, семейството - разрушено, а християнските ценности - унищожени?!? Трябва да се опълчим на тези, които подготвят ГИБЕЛТА НИ !!!

на себеподобните в партията..и бъдете самодостатъчни.

Можеш да си спестиш простотиите - никога не съм била партиен член.

Живял съм основно при "социализъма" на Живков - за другите периоди съдя само по четени текстове. За турското робство - насилие, убийства, грабежи и административни принуди. Вярно - така е било! Но хайде да си кажем честно и за другото - аз вярвам на писани документи. Писмо до Сталин от 22 септ. 1944 година: 5. Известни са редица случаи на насилие по отношение на местното население на завзетите територии от някои военнослужащи от тиловите части на Червената армия. Така например: а/ произволно се отнемат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти, без знанието на местната власт и без да се оформи по съответен начин изземването на животните и хранителните продукти. б/ произволно се изземват държавните и частните граждански превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба. в/ някои военнослужащи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, грабят, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В село Див Дядово, Шуменски район е убит заедно с други и член на Комунистическата партия. Доколко такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и израз на дълбоко щастие среща братската Червена армия, и от друга страна се използват по злостен начин от враговете на българския народ и на Съветския съюз, молбата е да са направи всичко възможно за тяхното прекратяване. Г. Димитров По това време Георгий Михайлович е съветски гражданин, завеждащ-отдел "Международна информация" при ЦК на Всесъюзната комунистическа партия /болшевики/ и депутат във Върховния съвет на СССР." Има ли съществена разлика? Според мен няма! Източника достоверен ли е ? Мисля че да!

Всички сравняват османското присъствие а според други робство или владичество с комунизма, но никой не го сравнява със жестоките действията на западните държави в техните колонии по света и положението на крепостните селяни в Русия При османското присъствие политически сме били зависими, но икономически сме имали своя земя, къщи, самостоятелни църкви, училища и не сме били роби и сме могли да се движим свободно из цялата империя.В колониите на западните държави/Англия, Франция,Испания, Портогалия/ местното население насилствено се е принуждавало да приеме християнството, езика и писменноста на завоевателите, не е могло да се предвижва свободно, имало е робство а в Русия крепостни селяни, които не могат да напускат земите на помещника.

Балкантурист предлагаше ексурзии до много дестинции още тогава а БГА Балкан имаше полети до над 100 страни и не само това а дори представителства ,които после се откраднаха от разни приватизатори. Много хора са пътували по цял свят Ако не си имал желание да пътуваш си е твой проблем. Дори в Австрия се ходеше без виза!

Свободно можеха да пътуват само от елита на БКП и ДС. Вие от кои сте ?? И не ми излизайте с фрази, като обикновен човек или нещо подобно. Най-добре напишете аз бях агент "............"

Буда! Писаното е така. Вервай те ми!

не знам кой ти е забранил религиите,но баба ми редовно ходеше на църква и дори ме е кръстила в църквата когато съм се родил в онези уж "ужасни времена". А като отраснах редовно ходехме цяла тайфа на велик ден в църквата да обикаляме. От училище още тогава ни водеха по всички манастири без проблем!

Не знам за вас, но така или иначе по времето на "комунизъма и социализма" си бях добре. Родителите ми - майка ми касиер-билетопродавач, баща ми миньор. А и на бригадата за домати изкарах по 79 лева, а на борчетата към 88 лв. И сега работя, а занаята го придобих при "комунистите", тогава се изучих. Тъпо ,а?!

Наистина си тъп, успокой се . . .

Тъпият си ти, а не гост.

Тъп е ,че работи,а? Че и изучил занаят. Де се такива "тъпаци" да бехте сичките.

да питам тия дето не харесват комунизма, що пишат на компютри произведени в комунистически Китай, с руски суровини ? Що не пишат на ония примитивни американски компютри отпреди 20 години, дето никой не ги ще вече ?

Някои индивиди, 30 години след смяната на социализма, явно още ги болят задниците, та гледат да се застраховат социализмът да не се върне. Спокойно, ще се върне. Егоизмът натрупва напрежения, които периодично режат глави.

по свбодана словото днес е още по зле. Тук сам виждаш ,че редовно трият нормални коментари по много теми! А навремето имаше няколко имитатора на бай Тошо и нито един от тях не е лежал в затвор или лагер, както гласят измислените ви легенди!

Тия на какво ще учат децата! Някакво османско владичество. Дали изучават "Под игото" на Иван Вазов или вече са го прекръстили на "Под присъствието"? Темата за комунизма е абсолютно политизирана. За управлението и на Борисов изобщо не трябва да се учи. Нищо че и той, Цветанов, Цачева и впочти всички от върхушката на ГЕРБ са или бивши членове на БКП или деца на такива. Ако комунизма сам по себе си е престъпен, то какви са бишите комунисти? Престъпници ли са Бойко Борисов и останалите? Не визирам връзките му със СИК и подобни, а само членството му в БКП. Че то членове на БКП са били около 1 милион човека. И те ли са престъпници? А в законите може да пише и че Земята е плоска, но това не го прави истина. Защо не обявяват за престъпен периода преди комунизма? Че то лагерите като Белене са наследени от тях. Сега имат и САЩ окупираният на Куба Гуантанамо Бей - който съвсем официално си се води лагер за политически затворници. Никъде по света не е било добре тогава и постепенно се е оправяло, както на запад, така и у нас. Ние бяхме икономика номер 38 в света! Къде сме сега? Сигурно преди комунизма огромна част са били неграмотни. Къде е производството ни от тогава? Както каза Живков, 70% от икономиката на България бе от производство, а 30% от селско стопанство и въпреки това можело да храни 2 пъти България. Че реалният ни дълг тогава е бил 2-3 милиарда максимум, като и други държави са ни дължали пари и че лъжат с измислени суми. Не си падам по политически строеве. Но комунизма никъде не проповядва нещо срещу хората, за разлика от фашизма. А в България такъв е имало. И са трепали хора и резали глави. После като е дошло времето да си платят, се изкарват жертви.

Моля троловете да не се изказват неподготвени. 1) дълга ни тогава е над 8 милиарда долара. 2) Колко са жертвите на фашизма (не че ги оправдавам) и колко са на комунизма. Имало ли е концлагери преди комунистите да вземат властта ??? Преди 9.9.1944г. е имало независим съд и много хора са можели да видят Царя и да говорят с него (и се е движел без охрана), а да сте виждали Тато без охрана ???

в партийната администрация е нормално да се издигат партийци и това важи за всяка партия във всяка страна по света ! Опасно е когато във държавната администрация се издигат само по партийна линия КАКТО Е СЕГА ПРИ ГЕРБ!