Влак, по-бърз от самолет

Дирк Алборн иска да превозва хора с 1223 километра в час през тръби, в които цари почти пълен вакуум. Учените гледат скептично на идеята му за "хипер скок".

Обратно в новината

Коментари - Влак, по-бърз от самолет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И ако икономически беше рентабилна, можеше да е вече осъществена. Но кой знае, може да е дошло времето и. През 80те имаше подобен проект, но за хиперзвукови капсули, с няколко пъти по-висока скорост, като теоретично можело да се достигне невероятните 20 000 км в час.

Имаме вече и развиваме Sky Way. Хиперлууп е скъпа и технически сложна и опасна авантюра. https://link

В тази идея ме привлече само скороста. Ако се приложи за скопяването на брадатите нерези в Германия съм за с двете ръце. Но са нужни и две тухли.

Вържете този по здраво за кревата в усмирителна риза и внимавайте да пие редовно хапчетата си.

Щом нещо е мислимо, значи е възможно. Друг е въпросът дали е нужно пред други възможности.

Идеята всъщност не е от вчера. Футурулози са я разработвали още през петдесетте на миналия век. Практически се оказва трудна задача, отсечка от 10 километра, трудно се поддържа налягане на 30км. височина. Да говорим за космическо, еквивалент на поне 100 км. си е фантастика, така авиокомпаниите излизат по евтини. Отдавна са се отказали от тази идея и едвали скоро ще се приложи, сегашната ретро изява е по скоро реклама равносилно на любимата актуална дума сега популизъм.

Идеята е осъществима. Ще струва доста, но може да се направи. Само как ги е сметнал, че ще се движи с 1223 километра в час? Може да са 1222 или 1224, или..................

ми долу-горе според скоростта на звука, която във въздух е около 340 м/с, което превърнато в км/ч е къмто 1224 км/ч. Явно вакуумът няма да е пълен (би било прекалено скъпо, а и пълен вакуум дори и в космоса няма), и за да не създава влакчето шокови вълни - няма да се движи с 1224 км/ч, а с километър-два по-бавно.

Никой ли не обърна внимание че тестовата релса ще е дълга 30метра а не километра? :D

Тестова капсула ще е дълга 30 метра.

Обаче тероризмът не се очаква са изчезне скоро май :))

Не знам как ще стане, обаче да поддържаш вакуум в големи обеми е супер трудно, да не кажа невъзможно, ще трябва да работят хиляди вакуум помпи и енергийните загуби ще са колосални.

Реално пълен вакуум няма. Изчислено е че даже в междугалактичните пространства все има по по няколко атома на кубичен метър.

Избийте си от главите, че в днешния глобален свят който е да е може да спре прогреса. Нито това начинание, нито електрическите коли могат насилствено да бъдат спрени. Особено когато ще донесат многомилиардни печалби. Просто за момента не са ефективни и прекалено скъпи. Така, че не правете глупави конспиративни теории.

Последното, което беше "спряно", беше студения ядрен синтез на Андрея Роси. Купиха му патента и всички забравиха за него до една година. А, редичката на потулените епохални открития е дълга.

Глу-пос-ти. Няма никакъв студен синтез никъде. Най-малкото Русия или Китай отдавна да са го прилапали, ако другите се ослушват

Идеята по принцип не е нова, и е изпълнима. Но...въобще няма да е изгодна на самолетостроители, авиокомпании, петролни компании...държавни бюджети :) Така че, докато има нефт, такива алтернативни технологии ще се поддържат в изкуствена кома...електромобили, слънчеви панели с повишен кпд, свръх акумулатори и пр.

Затова Путин е проявил "интерес". Предполагам, саудитските шейхове и те ще проявят "интерес".

Кат си нямат свестен премиер да им построи магистрала нек съ тъпчат по влаковете да им дойде акъла!

Идеята не е лоша. Ердогански ще го позлати и ще даде бонус 56 харема ханъми или гейши по избор. ПараВлачета с мюсулмани от т.А..-Турция до т.Б.-Берлин станция Меркел -хАънъм налъм.

Тоя бате, може и да подкваси морето...

Само като му видиш приятелите на снимката в телефона му: Путин и Шрьодер ???, не е нужно да си представиш какво представлява този . Луд за връзване.

А кой трябва да му е приятел ? Абу бакар ал багдади или барак Хюсеин банана ли

Има едни Планети на само 40 светлинни години разстояние от фИнансистчето и него подобните невръстеници лапачи и глобално затоплящи Планетата шизофреници. Пратете ги на Полюс по техен избор да реализират проектите си на кристално чист въздух.Може там да намерят Философския камък. Със сигурност ще се пречистят физически и най вече психически.

" Пътниците, оказали се изолирани при подобно аварийно спиране, ще могат да оцелеят и (макар и ранени) да излязат през аварийните изходи"

това е проект на почти 50 години!

на така наречената пневматична поща но в друг вариант и с друг източник на енергия, но.... Но, въпросът е какви трябва да са здравословните и физиологични показатели на пътниците, за да могат без проблеми да понасят натоварванията от такива ускорения, които се очертават почти равни на тези които изпитват в определени случаи пилотите на свръхзвуковите самолети!

И какви ще са чак толкова тези ускорения? Не по-големи от тези, които изпитват пътниците при нормален пътнически полет... Пътническите самолети летят с около 1000 км/ч, това ще се движи с 1200-1300 км/ч - нищо свръхестествено...

Ето, че има разумни, трезви и практични хора, а не глупаци като плюещите по-долу. Подкрепям.

Май не правиш разлика между скорост и ускорение. Като се ускоряваш с кола до 100 км/ч за 10 секунди да не би да ти става нещо?

Моля, пояснете как ще изменяте вакума така, че транспортната капсула да започне плавно да се задвижва от нула до максималната си скорост, а не като куршум, в това число и ще намалявате скоростта й на движение във вакума от максимална до нула, така , че да сте енергийно ефективни и да няма ускорения които да предизвикват претоварвания от порядъка на няколко "g"-та! Енергийните възможности на вакума и повишеното налягане са известни отдавна, но защо ли все още не се ползват за транспортни нужди, а има такива върхови технологични и научни достижения и талантливи инженери конструктори?!

Шарлатанин както му казваме по нашия край. Има ги доста по света.

Този малоумник е част от така наречената "официална наука", която е истинската псевдо-наука, подвластна па политическата класа. Всички университети, училища и учебни заведения са функция на политическата класа, официално или неофициално, имат за цел да "образоват" населението до степен, при която то да си остане достатъчно недоразвито, за да бъде рая обслужваща истинската наука. Истинската, напредналата наука е извън университетите, при военните, частните корпорации, тайните общества, религиозните общества, и както вече става ясно напоследък в известна степен и при нашите съседи от близките слънчеви системи, които много умело искат да се възползват от така наречение "биологически потенциал" на нашата мила родна планета Земя. Но това официалната наука го отрича, защото не и е удобно и внушава на хората глупости по цял ден, чрез хора, като тази "куха лейка" на снимката.

Момче, спешно си пий хапчетата, че си ги забравил.

Неграмотните, само хапчета имсе привиждат, защото по цял ден само хапчета пият. И достатъчни количества алкохол, за да се "отрежат"! Каква гордост. Тц, Тц, Тц..

Скоро каруци ще ви трябват. Те вървят с онези, които масово подменят етническия състав в Гемания и не само там.

И кво? С тези хипервлакове ще пътуват само ел.техници, заварчици и механици, защото останалите могат да работят и без да излизат от домовете си!

Грешиш, все някой ще трябва да посещава жените им, докато са на работа!

Трябва да почнете с последното изречение - за снимката с Путин и да не си губим времето да четем надолу..

Тоя пък за къде се е разбързал толкова? Не вижда ли ,че Светът се самоунищожава с развитието на комуникациите ,транспорта ...урбанизацията ,преселението... Ще ме завре в тъмното на една тръба и ще се кефя ,че ще ме изтреля с М 1 на майната си...Аде де ... Транспортът ,пътуването на нас хората ,действително е необходимост ,но преди всичко е и ...ЕМОЦИИ, НАСЛАДА, ОБЗОР ,ВПЕЧАТЛЕНИЯ които няма как да ги намеря в тази тъмна тръба ... Без мен и най-вероятно ...няма да съм на този Свят отдавна Ха-ха-ха....

Тази технология със сигурност вече се използва

И като му взривят на тоя влак релсите-голяма касапница ще падне! Пълна лудост, като изобретателя!

Тази идея е на повече от 100 години. Тогава някой пак някой е искал да прави вакуумен транспорт подобен на пневмо-пощата. Ако изобщо има бъдеще това би трябвало да стане първо е Китай - големи разстояния плюс огромен поток от пътници. Ама не се случва и за това има куп чисто технически причини.

Причината е финансова - такъв влак ще струва повече от бизнес класа в най-луксозния самолет.

Първото CD струваше 2500 долара. Сега са по 30 стотинки. Същото важи и за ЛЕД крушките и каквото още се сетите ;))

Това е бъдещето, магнитна левитация + намалено налягане в тръбите, можеш да го захраниш с енергия по цялото трасе от ВЕИ

Да, само че, ще трябва да навържем 1000 турбини под Ниагарския водопад, за да има енергия за вакум на стотици километри?

Те и на Алан Мъск доста се смяха, като презентираше проекта Тесла и още доста други. Сега компании като Даймлер Бенц влагат целия си потенциал и постигат скромните 50% от неговите резултати в тази област. В иновациите или си пръв или те няма. Няма второ и трето място.

Май Мъск наистина искаше същото. Но е по-добре да се върви на малки реалистични стъпки.

кво т олкоз е постигнал "проекта" тесла? тип крадене ала Бай Стиви докато има балъци с предварителни поръчки ...нали е яката работа що не пусне мощен завод?))))

ти си фантастично тапа технически, що не се скриеш че се излагаш ма патко? не знам кои те промотира, ама правиш негативна реклама на дира и около тебе вони. махаи се, не виждаш ли че хората ти се смеят ма патладжян?

такова нещо технологично може да се изработи, обаче проблема е как ще се охранява?

Как се охраняват красическите ЖП линии? По същия начин - никак. Някой реши ли да ги саботира - просто го прави. Няма катастрофи ли? Точно в Германия са най-много жертви от влакът-стрела. И кво? Проблемът му е друг - конкуренцията с авиацията, където има милиарди евро и долари, които всякак ще му пречат.

принципно сте прав, но едно е да се движиш с 150 км/ч, друго е с 1200. Спекулираме с нещо което не съществува.

Добре замислено, ама за сега БЕГА КОЛКОТО БЪРЗИЯ ВЛАК в БЪЛГАРИЯ :)))