Експерти: Влизаме в пета година отстъпление на демокрацията

"Отстъплението на демокрацията в България", е озаглавено ново изследване* на Института за пазарна икономика (ИПИ), според което процесът е започнал през 2013 г.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Влизаме в пета година отстъпление на демокрацията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първите две години от посочените 5 в изследването на власт бе ГЕРБ с партийниен фюрер човек от СИК. Бяха изхвърлени от властта и той, след изказване с лъжи отиде да си мери кръвното. След това дойде на власт за 1 година, което същият този партиен фюрер на ГЕРБ свали с платени протестърчета. Отново дойде на власт за две години и отново бе изхвърлен, оставяйки след себе си заробващи държавни дългове. Следователно носи огромна вина за този извод и за срутване на демокрацията в страната. Въпроси???

Ако трябва реално да си говорим, т.е. точно какво се случи, случи се така, че БСП стигна до психопат в лицето на Станишев. Той извърши поврат в морала и риториката в българската политика, като подмени системната демагогия на лявото с откровена неприкрита лъжа. От тогава България тръгна много назад. Влезе ли лъжа в този си вид в политката, положението е като при отравяне с дългосрочни последици. Имунитетът на обществото рязко спада и всикчи подсистеми на държавата губят от способността си да функционират. В политиката, както и в живота, винаги има лъжа. Но явлението има качествени и количествена характиристики. В лидерството на БСП подмениха търпимата по вид и доза компенсираща лъжа. Въведоха хипер доза директна лъжа в упор. Това е генерално увреждане в политката на България. Мисля, че прозвището г-жа Лъжа не се отнася до Нинова, а до БСП. И е изключително мека присъда в сравнение с пагубните последствия за нацията ни. Днес всеки "има право" да изкаже фриволна лъжа, като декларира директно и безсрамно, че е негово право да си каже мнението. Това мнение не е мнение, а лъжа, но минав за мнение. То цели глупаво, късоумно определени цели и привидни интереси, но най-вече отразява ниската способност на голама част от българите днес да определят ценности и да дефинират полезни общностни и лични цели. Благодарение на това въведено от БСП явление ситуацията днес в България е продуктивно, колкото би могло да бъде в лудницата. БСП закри институцията на целесъобразността и отговорността. Пусна задушлива отрова и порази дихателната и нервната система на нацията. Бойко Борисов не може да е фактор в такава ситуация, той може само да остане някаква периферия. Онова, което спрягат като негови лъжи, е микрон в сравнение с обема лъжа и цинизъм, които днес бълва партията БСП. И ако се задържи още малко дори, ще е пагубно за нацията ни за десетилетия напред. Това е тежка зараза. Тръгна от психопата Станишев.

Аз съм съгласен да се говори само с факти. През посочените 5 години в изследването 4 години управляваше "Ало, Ваньо". Апропо - той е доказан кормпиран държавник и член на БКП/БСП. Защо тогава за всичко говорим с клишета без факти? За всичко ли са виновни Станишев, тройната коалиция, международното положение и ... интелектуалната суша в главите на тролчетата от ГЕРБ? Следователно носи огромна вина за този извод и за срутване на демокрацията в страната. Въпроси???

У НАС НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!!ИМА ЕДИНСТВЕНО ПОЛИТИКО МАФИОТСКА ДИКТАТУРА И ФЕОДАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПОРЦИИТЕ ЗА ЦЕЛУВАЩИТЕ РЪКА С ЧУПКА В КРЪСТА!!!

Тези дето говорят задемокрация да вървят намайка си в гъза разрушиxа всичко че и араби да търпим

В България демокрация никога не е имало. Какви експерти са ако не са го забелязали?

Назад, назад моме Калиноо..

Най странното е, че анонимните "Експерти" са взели хонорари за празни приказки, които може да чуеш във всяка селска кръчма. Крестално ясно е, че у нас демокрация няма, защото изборите са параван за народни хрантутници. Всеки опит за пряка демокрация (напр. референдум) се възпрепятсва или решенията се заобикалят и потъват в мъгла.

т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Изобщо, говорим за т.нар. "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Бъркаш основни неща. Демокрация не означава равно право за участие в управлението на държавата. Всички директни демокрации от миналото са имали строги критерии за правото да бъдеш директен гласоподавател точно защото са правели разлика между демократично взети решения и желанията на неграмотната тълпа. Всъщност тълпата и корумпираните политици са винаги в симбиоза и такава система не може и не трябва да се бърка с Демокрация.

Стига!!Стига вече от институти: Института за пазарна икономика,Института за дясна политика,Института за лява резба,Института за либерална политика,института за модерна политика,института за икономическа политика,Институт за семейна политика,Институт за политика и устойчиво развитие 21,БАЛКАНСКИ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА..... НПОта България без граници,БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАНИЦа, Сдружение Регионален бизнес център Плевен,Национална мрежа за бизнес развитие,Сдружение Национална асоциация Правна инициатива за местно самоуправление,Национален институт по обществени поръчки,Българска асоциация на консултантите по европейски програми,Фондация Български център за нестопанско право,Сдружение Либерална алтернатива за ромско гражданско общество - ЛАРГО,Център за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ,Социална фондация Инди-Рома 97,Фондация Здравето на ромите,Фондация Здраве и социално развитие,Сдружение Нов път,Сдружение Свят без граници, Сдружение Разнообразни и равни и т.н. И всичко това за ди кажат колко сме зле в всички възможни области ,защото ние не знаем,не го чувстваме. Няма ли за тези хора работа, ако не могат да вършат нищо то зеленчуко производството има нужда и от такава работна ръка .Та нали те ни казат че 80% от зеленчуците ни са внос.

"..демокрацията у нас губи позиции вече пета година." Едно от кратките и ясни определения за управлението на Борисов и ГЕРБ (мутрите)!!!

Ама нали оня ден дружно всички плюваха по нинова,като казакакво ни отнела демокрацията(капитализмът),сега повечето мнения тук са фактически в подкрепа на нейните думи.Истината е,че на едни отне,на други даде...така е,пазарна икономика,всеки се оправя кой как може,с една дума-слободия..не е за всеки демокрацията.

Тя Нинова, първо да каже(ама не ще) какво и даде, псевдо демокрацията в България а после да разправя, какво била отнела на другите а не на нея?

Дискретно : - от торбата с 'наште' миризливости - извадихте СамаяБольшаята.

Те пък щото всички други са много хубави! Хвани единия,удари другия...един дол дренки са всички,не виждате ли?!Едни и същи хора от 30 години,та и преди това.

Нинова ще е доволна, иначе ще започне да губи тегло... Бойко се грижи за нея като за себе си ...

Кога е имало в България, демокрация??? По времето на така наречената, НАРОДНА!!! демокрация? По времето, или след приемането на последната конституция?На тия експерти платиха ли им, или са паднали от луната?

помните ли този лозунг? И над 2 млн наивници/включително и аз/ скачахме като гламави за демокрацията? Мислехме си, че демокрацията, ЕС и НАТО ще ни вкарат в холивудски филм и ще заживеем като на кино. Да, ама не - както казваше някакъв си водещ ... Ако изчислите колко са сега демократите/наследниците на тогавашното СДС/ и колко са сега ще разберете, че демокрацията е отишла на м.йната си. Сега думата демокрация звучи фалшиво, звучи обидно, предизвиква гняв и ярост. Защото за мен и много като мен тя е символ на излъгани надежди и пропилени вече 30 години - пропилени за мен, но иначе за шайка безпринципни, елементарни хора, готови да продадат всеки и всичко е много удобна

В България никога не е имало демокрация!!!!

Верно си е ...управляват комунягите от СДС ,ГЕРБ ...

Никаква демокрация не е възможна с герб, бсп, дпи и деформатори във властта!

Демек с комунягите!!!

Какви комуняги бре. Комунягите дето построиха България са вече покойници или много стари хора. Хората които са участвали ДОБРОВОЛНО (дума непозната за соросидната паплач) в бригадирското движение нямат нищо общо с тези 200 фамилии които свалиха от власт Тодор Живков и сключиха сделка със САЩ и ЗЕ да заграбят собственоста в България за сметка на ГЕНОЦИДА който ни беше натресен под формата на неолибералне капитализъм...

Обаче, пък "демокрацията" е в настъпление в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Украйна, Македония... Да се готви Молдова.

Института за пазарна икономика е просто едно външно мозъчно тръстче, което от години осъществява интелектуална интервенция в страната ни. Не трябва нищо което казват да се възприема и следва, защото те продължават да поддържат връзка с Ричард Ран, който заедно с Роналд Ът написаха плана за разбиване на страната ни.

Думата "демокрация" се възприема вече като "свободия", аз я възприемам като ругателство.

Изпозадъхнаха се Вече 'наште' аналЛизатори... --> зер Дир.бг им гепса И пиус-минос(овите) генератори.

Няма как комунистическата номенклатура да не мрази демокрацията.Те искат винаги по закон-член 1, винаги да управляват, нищо че не стават за нищо но да са на власт. Ами ходете си при Путин, ама не все очичките са им на запад-там е келепира и там са им паричките.

Те така или иначе сега управляват и си живеят много добре.

Само да попитам - кога беше демокрацията, че отстъпваме от нея? През мафиотските 90-те? Или по царско време, когато лявата ръка не знаеше какво прави дясната и на величеството бяха върнати сладки имоти, а българският данъкоплатец се събуди с 3 чужди компании, които да му продават неговия собствен ток? Или най-демократично беше при премиера без нито един ден трудов стаж, при който, ей-тъй, щото някой решил, си сменяхме паспортите и киснехме по опашки? Къде я видяха тая демокрация ИПИ? Дето се вика - може и да е имАло, я не видох!

+++...+++...+ ! ...и Описателно - Навремето 'наште' Бяха найУчтиво поподсетени да Се разкарат...вместо да се Вслушат - се Изпосъешиха с Безподобията-им по Цял Свят... И ! - ну вот И 'Демакрация' задунаешчическая 'наша'.

Не е пета година, а осма! Откакто една малограмотна мутра излъга народа, че ще вкара крадците в затвора и узурпира властта!

Далече, далече Се взрете Колега ! - те Тез неща Са Йощ от Началото на 'прехода' .

един неграмотен,некомпетентен и вреден за народа си премиер ни докара до това дередже! Знаете го:Бойко Борисов: -бивш член на БКП -при деполитизацията на служба Пожарна безопасност, Борисов напуска службата за да запази членството си в БКП -завършил в Симеоново а там са само най-верните на БКП -баща му член на БКП -личен телохранител на Тодор Живков -присъства на откриване на паметника на Тодор Живков в Правец. За мен г-н Борисов не е КОМУНИСТ той е по-опасен, той е ПРЕДАТЕЛ-КОМУНИСТ. Обръщам се към симпатизантите на ГЕРБ, уважаеми разбирам желанието ви за промяна, за справедливост и за нормален живот.Два пъти опитахте с Борисов и не стана, нима ще рискувате и трети път?

комунизъм идва от комуна и значи управление на народа, според тебе това как се връзва с поведението на мутрата- олигарх и нарциса борисов, да се е вслушал в гласа на народа за нещо тоя...та той обра тоя народ...какъв комунист е тоя малоумен мафиот и садист

Вземи си поразсъждавай повечко, ако можеш. Защото истински неграмотници ни управляват от 1945 насам. И същите тези малоумници управляват парите в страната.

Защо дира скрихте коментара на "Вие питате".... от Козяк ли се оплакаха Българската демокрация е натрапена форма на управление ,която е единствено упгрейдната версия на неокониална админстрация на САЩ о ЕС. На робиите в България единствено им е оставена възможността да овластят избраните нео-колониални управленци. С избори тези не могат да бъдат махнати

Демокрация е, когато политиците ни налагат волята на европейските и на американските концерни и на САЩ. За награда, ние имаме правото да гласуваме за тях и да им плащаме огромните заплати.

ТроянскоКоние ли Е, Човек да го Опише ... - ил просто ВсеСъщото-Ви задунайско сумашедшие...

Да не харесваш и искаш бежанци вече се нарича "отстъпление от демокрацията".. Мамини "експертчета", къде ми е точилката да ви направя Светци..

Дискретно : - излезнАле 'наште'-с-ланците И ! - изпозакерванирали 'Бежанците'.

...и къртят, къртят мивки 'наште' задунайШитченцета миризливки... - просто Плачат-за-Онез'разтривки'.

хурарум

Ами я да Си отворим Тефтерите, Хора ! И ! - Да видим : -> #Кой Е 'елитът' у Нас ?! -> #Кой Е 'избранниците' у Нас ?! -> #Кой Е 'бизнесът' у Нас ?! -> #Кой Е 'банкерите' у Нас ?! ТА ! : - Никакво преговаряне, Хора ! --> Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.

Не е вярно,питайте Бойко,не може по време на неговото управление да няма демокрация!!!

сорос им го издиктувал, те ни го съобщават, хората може да са бедни заради тия мръсни олигарси тип рокфелер и сие, ама не пасат трева...кажете си че иската да разселите мюсюлманите и какъв точо е плана и целтта на сорос а не увъртайте...

Кои са идиотите, бе неграмотник? Две думи не можеш да напишеш без да се усереш, а акъл даваш!

e ТЕ сами са си написали кои са авторите на коментара :) "идиоти" :))

и ти не знаеш запетайките, ама не ти пречи да се мислиш за грамотен

Демокрацията в България губи позиции откакто в страната стъпи Сорос и финансираният от него т. нар. Институт за пазарна икономика.

абе за тебе по-голям 'демократ' от Пеевски явно няма.

Пеевски и психо-десните Дай България НРБ на Рамадани и Деформаторският блок са двете страни на една и съща монета...... Те не са алтернатива а два клона на мафията които се борят за овладяване на лостовите механизми за контрол на държавата.

Хохот.

Ми, по дефиниция, ДЕМОКРАЦИЯТА (от гръцки: δημοκρατία, народовластие) или народовластието е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа (гражданите) чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация). Затова и в тезата на ИПИ има дълбоко вътрешно противоречие - когато умниците от ИПИ пишат, че народът не иска демокрация, то това е демокрация. По скоро в момента европейците, вкл. и в България НЕ ИСКАТ изродилата се в съветизация либерална демокрация, която писачите от ИПИ считат за единствено правилна. Това е чиста проба елитарен, автократичен и диктаторски подход (ние знаем и за това трябва да ни слушате, щото вие сте прости, ание сме призвани да ви ръководим), изначално противречащ на народовластието. Най-добрите примери за такъв подход са тези със "свръхчовека" (на нацистите), юберменш и останалата "паплач" - унтерменш, подчовеците...

Е да де, ама тЕ таквоз жувотну като 'демокрацията' на 'наште' - Никой Ни е Виждал Ни чувал по Тази Планета !

Някои хора не могат да проумеят,че края на неолибералния модел на управление дойде,с това и ''демокрацията ''свърши.А демокрация и интернационализъм е едно и също нещо,тоест управление на шикоката маса хора.А някой кога е видял такова нещо през последните 70г.Има цикличност в историята и смяна на един строй с друг,и сега е време за нещо ново в политиката.

Само един цитат от Уикипедия за Сорос: "В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии." Както тук са пропуснати още много. Та тъй нареченият Института за пазарна икономика (ИПИ) е финасиран от хора като Сорос! А който плаща, той поръчва музиката. Тоест те прокарват "идеите" на Сорос и подобни. Тук ни обясняват колко сме лоши и как трябвало да станем либерали. ;)

Че лошо ли е?Нека да отстъпва.Тя отнела да на другарите кренвиршите.Лоша демокрация, лоша..Абе, вярно ли онзи луд за връзване(кандидат на БСП) Иво Христов ли е, Мристов ли е,рекъл, че България само губи от ЕС?То бива ненормалници, ама как са събрали само такива в тази групировка?!

Немаме проблем ни с кренвиршите, ни с луканките, ни с вината...

Не щете демокрация? Кво ще кажете във всяко село кметът да има правото да влиза в къщата ви и да оправя и вас и жена ви, когато му скимне? Одобрявате ли го това?

Това "алтернативите" за дебили ли са - или "демокрация", или кметът ти оправя жената, а оли!?

И трябва ли да си институт за да го забележиш всичко това ???

Аман от експертизи на либерални мозъчни тръстове

това отстъпление от демокрация

Възходът на демокрацията , ще е моментът, когато ЕС принуди държавите членки, да приемат определеният им брой мигранти!Та, за каква демокрация иде реч, когато някакъв чиновник от ЕС, ни обяснява, как имали средствата да ни принудят!БАХ, ТОВА НАРОДОБЕЗВАЛСТИЕ!

Тепърва предстои на изследователски институти като този да изчисляват пораженията върху обществото в "периода Борисов", когато всичко в държавата се сравняваше и обясняваше с термини от футбола. Топката се джиткаше от новоизлюпени и некомпетентни лица на министерски постове. Тезата "Никой не се е родил научен" както ТОЙ, така и тези които назначаваше, логично доведоха до катастрофа. Щетите се виждат най добре отвън. За тези които са "вътре" могат само да предполагат и да не вярват на случилото се...

То да беше само "Борисов", с мед да го намажеш... Цялта ни т.нар. "българска" политическа "класа" е за лагер в Белене. Целият ни т.нар. "елит" - "бизнес", "културен"...

Относно: "Щетите се виждат най добре отвън" А от вътре се усещат, ама мноооооооооого се усещат!!!

Всъщност, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Викаш феодализъмъ е най-добре, защото там всичко е ясно - ти си крепостен селянин, оня с парите е господар и на нивата ти и на живота ти и на миризливката на жена ти?!

Бе, ти да не си от Чукотка!? Как си се научил да пишеш, пък не можеш да четеш!?

за циганина си прав, ама роптай за избирателен ценз, а не да плюеш срещу демокрацията. Щот в комунизма същия тоя неграмотен циганин щеше да ти е кмет, ако преди 44-та се е крил в шумата по гори и паланки !

Все ми се струва, че от написаното е ясно, че не "комунизмът" е алтернатива на "демокрацията".

Миграционната криза в Европа, ксенофобията и национализмът, както и икономическият популизъм са сред големите "виновници" за този срив. 1.КСЕНОФОБИЯ Значи не е виновна Меркел, за ВЕЛКОМЕТО 2.ИКОНОМИЧЕСКИ ПОПУЛИЗЪМ Значи не е виновен Тиквата, че е неграмотен и седем години вървим назад в Стандарта на живот. Що не си гледате простотиите?

По телевизии, по радио, тук , потресена съм от това колко институти, организации, асоциации и т.н. съществуват в България. Канят техни представители да се изказват и да дават мнение по какви ли не въпроси. Но много би ми се искало съоттветните журналисти и студиа да ги представят - към какво е този институт, кой го финансира. Или пък представят резултати от допитвания, плиткоумни изследвания и т.н. по различни проекти - защо не се казва по коя програма са, колко са им платили. Та поне да знаем кой поръчва музиката на тия кавалджийки и кой им плаща за това. Особено пък този ИПИ- вятър и мъгла, много пропаганда и малко обективност. Щом съобщят човека и вече се знае какво ще каже.

Сорос/цру

те от такива "експерти" държавата ни е на този хал!

Трол

Липсата на демокрация НЕ е заплаха за България, защото никъде по света в момента НЯМА демокрация. Ето някои разлики между Представителната демокрация,каквато ни налагат сега, от пряката демокрация,която са измислили гърците. При Представителната демокрация истинските избиратели са -ГОЛЕМИТЕ ПАРИ! При пряката демокрация избора е на гражданите. При представителната демокрация хората служат на закона. При пряката демокрация законите се правят да служат на всеки човек. При представителната демокрация гражданите не избират кого да избират. При пряката демокрация гражданите решават кого, за какво и до кога да го издигнат. При представителната демокрация избирателите не контролират избраниците си При пряката демокрация не съществува длъжност и институция без пряк граждански контрол. ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ПРИКРИТИЕ НА ОЛИГАРХИЧНА ДИКТАТУРА!

европеец !!! демокрацuя няма ... страха е управлявал запада ( в лицето на католическата църква ) , а сега пак същят страх от полицuята и законите в полза на богатите !

Само глупака няма да иска да ги смени, и ще си ги избере пак същите за да го направят още по голям глупак.

нещо не си спомням баш тука да е имало демокрация та да отстъпваме,виж дивокрация да