Общият капацитет на ВЕИ в света изпревари въглищата

През 2015 г. възстановяемите енергийни източници (ВЕИ) в света за първи са изпреварили въглищата по производствен капацитет, пише "Монд".

Обратно в новината

Коментари - Общият капацитет на ВЕИ в света изпревари въглищата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ОТДАВНА СЪЩЕСТВУВАТ И ДРУГИ МЕТОДИ ЗА ДОБИВАНЕ НА НЕИЗЧЕРПАЕМА И ЕВТИНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ,НО ЦЕЛТА Е ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ ХОРАТА,ЧРЕЗ ЗАВИСИМОСТИ!!!

Всичко е за предпочитане пред въглищата, освен това в България братските хамерикански централки я продават на НЕК точно на цената на вятърната, но нали са демократични а козящките тролове са доста пискливи.. нейсе Относно вятърните и слънчевите: РЕАЛНИЯТ добив в България от киловат инсталирана вятърна енергия е около 16%( power ratio), реалният от слъчевата е по малък. Средната цена на вятърната енергия за киловат ПО ВРЕМЕ на договореното задължително изкупуване е около 18ст киловатчаса, тази на слънчевите е средно 52ст киловатчаса

То и руските АЕЦ продават на цената на фотоволтаиците - Ето в Акую договора е за 15,5 цента- таман 3-пъти повече от цената на Американските ТЕЦ. - Фотоволтаични електрически централи с обща инсталирана мощност до 5 kWp, включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии - 255,39 лв./MWh, при нетно специфично производство 1 342 kWh/kWp. 2. Фотоволтаични електрически централи с обща инсталирана мощност над 5 kWp до 30 kWp, включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии - 213,92 лв./MWh, при нетно специфично производство 1 342 kWh/kWp. За другите стари фотоволтаични централи с еврофинансиране е от 100 до 130 лева Това са реалните цени съм момента, а не тези които са договаряни.

то и "американските" тецове са всъщност руски... но нали трябва да се насажда едно особено отношение и към едните и към другите и се говори колко са гадни американските тецове. Надявам се някой ден да си произвеждаме БЪЛГАРСКА енергия, на достъпни цени.

цената от вятърните е 360лв а от така наречените американски (които дават хлаб на хиляди български миньори и специалисти) е 120лв. Пишете тотални глупости

Наскоро имаше обгазяване в Гълъбово. Коментирах че живеем в най-замърсената с фини прахови частици страна в Европа. Изказах се против ТЕЦ и в подкрепа на ВЕИ. Мале какво се случи. Що простотия българска потече по нета.

Значи Китай и Индия ще забият нож в гърба на другарчето си от БРИКС

Капацитетът за генерация е едно, генерираната енергия за година е друго. Както са "вметнали" от Монд. Аз потърсих в Уикипедията намерих данни за 2013. Търсете с Electricity sector in China. Та генерирана електро-енергия за 2013 в Китай (в тераватчаса): Въглища - 3959 Други горива включително биомаса - 201 Хидроцентрали - 896 Вятър - 140 Соларни - 9 Атомни - 124 Положителна новина е спада на дела на въглищата от 78% през 2014г. на 73% през 2015г. Който знае френски да даде данните на Монд. Ако има релна генерация. ;)

Нещо не ми се връзва в тези числа. Може би щото през 2015 г общата мощност на вятърните централи в Китай е над 145 GW - съмнявам се да са работили по 2,5 часа на ден.

В статията си има препратки. На английски. И данните са за 2013г, като за 2014г. мощностите генериращи посредством вятър са били само 90 GW. От таблицата се вижда - въглищатаса имали предимство 10/11 пъти като капацитет, но са генерирали 28 пъти повече енергия. Който има дриги числа да ги напише.

и да се окаже че е вярно. Там е проблема ВЕЙ.. в непостоянството на работата и ниските нива на произвеждана енергия

Ето данните за 2015 г. за Китай: Фосилни (въглища, газ) 4108 ТВтч (72,3%) ВИ 1403 ТВтч (24,7%) , само от фотоволтаиците и вятъра 233 ТВтч (4,11%) Ядрена 171 ТВтч (3%)

Мерси за тези данни.

Тук сме съвсем като в Чикаго от 20-те/30-те г. по мафия и "обикновена престъпност" и почти като в съвременен Чикаго като съотношение на енергоизточниците. Като обгазиха вчера за кой ли път Гълъбово и предупредиха хората да си стоят у дома направих проста груба сметка : Мини Марица-Изток произвеждат 25 млн. т. от най-нискокачествените лигнитни въглища /буквално кал/. По 3 % сяра/тон = 750000 т чиста сяра. Изгорена в 3-те ТЕЦ и Брикел сярата влиза с около 30 % в серен двуокис. Т.е. комплексът Марица-Изток бълва ежегодно 2250000 т серен двуокис. Не броим още няколко милиона тона въглеродни и азотни окиси. Наздраве ! Да ви е сладко !

Пич, със сигурност не си математик, нито химик, нито разбираш от енергетика. Единственото което позна, е че ТЕЦ-а на Ковачки бълва непречистен пушек нощно време. ТЕЦ -2 и ТЕЦ -3 имато серочистки които чистят диоксида до 97%, а най новия, АйИЕс, дори не може да работи, ако не се спазва технологията.

сярата чистят на 97%, с диоксида е по трудна работата. Но определено пречистват пушека доста.

vassilzdravkov@abv.bg

Вярно е, че съм пич, ама и нещо поназнайвам, 25 г. съм работил в тази сфера. ТЕЦ 1,2 и 3 имат сероочистки, но : - колко милиарда струва тази работа за сметка на нашите джобове ? - какво правим с варното мляко в което се улавя сярата? Май гипскартон и гипсфазер и си ги монтираме у дома за здраве. - какво правим с въглеродните и азотни окиси /някои им викат оксиди защото не знаят български/?- комплексът Марица-Изток вече десетилетия е европейски рекордьор по изпускане на парникови газове и добре че е Б. Борисов, който щял да пълни лимонада. Ха-ха-ха - май протоколът от Киото 1998 и съвсем прясното споразумение за климата от Париж акцентират върху въглеродните емисии и кво праим ако трябва да плащаме още 30-40 г. глобите ? А Брикел отдавна не е на Ковачки.

Хе - хе - статия за наивници . . . ВЕИ, ФОТО . . . . дрън - дрън - позаинтересувайте се, срещу всеки ВЕИ (ФОТО) киловат стои "твърд" ват . . . . я питайте Декевър, колко плащат на хамериканските централи за т.н "студен резерв" (в него е включен и част от тия прехвалени ватове)

Зависими са от слънцето, вятъра, поток на вода и други такива характеристики. Лошото е, че са непостоянни. Трябва тип батерии, за да се поддържа постояно напрежение на ток. Зимата трябва солидна компенсация от други източници - АЕЦ, ТЕЦ на въглища (голямо замърсяване) и други. Вярно че има отопление с лед, което може да се ползва и за ток, от кинетична енергия при замръзване, но такива се ползват примерно за някой хотел, а едва ли става за реална централа. А и самата вода трябва да се зарежда от слънчеви панели през другия период или подмени. Тези съоражения заемат много място, което иначе може да се ползва за друго - примерно отглеждане на плодове и зеленчуци. Или дори тревата, която би произвеждала кислород. Самата им направа, едва ли е екологична. Принципно сигурно АЕЦ е най-директният начин на производство на ток. Но пък ги е страх. Опитват се да направят други варианти на АЕЦ, които да са по-безопасни. Аз бих ги строил и направо под земята, че и да гръмнат, да не се разпространи радиацията.

Това е подвеждаща статия. В Чикаго около 45% ток от въглища, 47% ядрен, 6-7% водни и петролни-газови станции. само по малко от % са ВЕИ. На референдума преди 5 год чикагците казаха НЕ на вятърните и слънчеви глупости. И тези хора знаят добре какъв им е интересът. Целият шат Илиной лежи върху въглища. ВЕИ обаче е Троянски кон на САЩ чрез подкупване на евродепутати със Саудитски пари да приемат такива закони даващи фронт на ВЕИ. Чрез тях СаА налага исляма и всички големи ВЕИ в БГ са техни. БГ собствениците са само добре хранени от тях бушони и ако мръднат... ще бъдат сменени. Подпише ли се СЕТА БГ веднага ще бъде осъдена от Арбитраж да плати $60 милиарда пропуснати ползи на Бронзовия Бик, заради наложения Мор от правителството за добив на шистов газ. Всички ЕРДр в момента съдят БГ в Ню Йорк за пропуснати ползи. Това е цената на БГ в ЕС и частност Кан визи.

Тотални глупости и малоумия. Бегай да учиш че само със средно нема да стане работата. СЕТА не действа назад във времето, а само за бъдещи инвестиции. Шистов газ е само по решение на държавата. ако тя вземе решение, някой инвестира и тя се отметне тогава важат съдилищата.

ако се построят водни електроцентрали по цялото протежхение на река дунав от видин до силистра произведената електроенергия ште бъде достатъчна да задоволи нуждите на всички страни на балканския полуостров

хм ??? не помисли за това нали

българия има достатъчно свободен ж.п.капацитет да поеме и превози товарите посуша така и ще потръгне бизнеса на транспорта

не сме бетонирали по тази територия, но ето ,че се появи умника, който е готов и него да бетонира!

Преди около седмица излезе информация от ООН за това, че до 2030 г. делът на възобновяемите енергийни източници ще остане около 5%. Не знам на кого да се вярва, но лобизъм вече има навсякъде.

Вятърът духа, ама понякога няма вятър, че и слънце и какво правим тогава- това още няма решение

Прави се енергиен пръстен на земята, който обхваща пустинните райони на северното полукълбо, в който ще има соларни инстлации и инвертори, които да са на по-висока честота, за да може да има по-малко загуби на големи разстояния. Прекарват се съответните високочестотни кабели. И докато слънцето свети над Сахара, се захранват освен африка и европа, също северна америка. Когато свети над Гоби в Азия, се захранват освен азия, още Европа и Африка, а когато свети над Северна америка, се захранва Азия. Нещо такова ми се върти из главата. Същият пръстен и в южния тропик - Калахари, Атакама и централна Австралия. Между другото, енергията, която се добива като петрол в световен мащаб се равнява на слънчеви батерии колкото Бургаски окръг.

Големите "играчи" нямат полза от такива решения.

Ееее приятелю, ти построи новото светло бъдеще! Представям си как всичко работи с точност до милисекунда, операторите се разбират помежду си, говорят световен език, никъде няма"Ал Кайда", нито ИДИЛ и Богито пее: Ако до всеки добър човек застане още един... Идилия!

Всъщност загубите от пренасяне на ток ще са толкова големи, че някъде по средата той ще свърши!!!

Забрави да кажеш, че произведената енергия ще се предоставя безплатно на хората, а поддръжката и прочие разходи ще се поема от петролните шейхове. Браааат

Отделен е въпросът, че капацитетът на ВЕИ е теоретичен, пише "Монд", разглеждайки проблемите в сектора. Те спират да действат, щом вятърът спре или слънцето се скрие. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗАСЕГА НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА ВЪГЛЕНА И АТОМА.ПРОСТО ВЕИ ТЕХНОЛОГИЯТА Е ВСЕ ОЩЕ В РАЗВИТИЕ И НЕ МОЖЕ ДА ЗАДОВОЛИ НУЖДИТЕ НА ИНДУСТРИЯТА И ДОМАКИНСТВАТА.

Dimi

Да не говорим, че при сегашните технологии цената на тока от ВЕИ е много висока поради високата цена на оборудването и относително краткия му живот или скъпата поддръжка... никъде по света не се строят ветро паркове и фотоволтаични инсталации ако няма субсидия или финансиране от държавата...

има и хора които за чели

Някой направил ли си е труда да изчисли щетите от "екологичните" ВЕИ и какво ще е замърсяването като се стигне до утилизация на соларните панели?

В Европа, само в Дания е вярно това твърдение - навсякъде другаде ВЕИ са част от схеми за субсидии и нямат промишлено значение!

В Норвегия около 92% от електроенергията се добива от водноелектрически централи, които също са ВЕИ, в Уругвай също ВЕИ са доста над 80%.

Верно ли? Що не го кажеш това на холандците и белгийците, че да се залеят от смях :)

Белгия и Холандия са под средното европейско ниво за енергия от ВЕИ.

Това е толкова нормално, колкото и детронирането на паленето на огън с търкане на две клечки, от кибрита. А пък когато колите тръгнат на ток, тогава какво ще мислим да бензиновите коли? Прогреса е обективен процес.

за феновете на ВЕИ. 1. Кажете колко е вредно производството на самите слънчеви панели ? 2.Съсипва ли един ВЕЦ реката, на която е построен и как се отразява на животинските видове в неящ и около нея? 3. Ако няма вятър когато ви трябва най много ток, вие ли ще духате на ветрогенераторите? Да не говорим, ако няма и слънце и е сух сезона кво става с "големия" капацитет на ВЕИ??

до малки детайли.

Имаш си батерии. Аз например съм с lifepo4 с добавка итриум. Прогнозни цикли над 8000 тоест над 20 години. Панелите живот над 25 години. Соларен контролер без кондензатори живот над 20 години. Тоест нямаш нужда някой да копае въглища и да бълва пепеляк. И с още 10-ина панела ще можеш да се отопляваш и през зимата. Ползвам вече над 5 години и знам за какво говоря. Цените на панелите са надолу в пъти от 1970-та година.

Германския бизнес няколко пъти се жалва на Меркел,че му е скъпа енергията от теди източници,и нищо.

Преди 10 години си купих първата ЛЕД крушка за вкъщи. Струваше 35 лева. Сега същата е 4.50. Така е и с панелите и ветрогенераторите. След още 10 години ще са навсякъде.

Така е! Идеята е потребителя да плати да се развие тази технология. Ние понеже сме богати и обичаме природата набързо изпълнихме ЕС директивата. Не разбирам защо зелените се жалват от ББ, нашата квота е изпълнена отдавна, даже от стремеж към сигурна печалаба и преизпълнена.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗАСЕГА НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА ВЪГЛЕНА И АТОМА.ПРОСТО ВЕИ ТЕХНОЛОГИЯТА Е ВСЕ ОЩЕ В РАЗВИТИЕ И НЕ МОЖЕ ДА ЗАДОВОЛИ НУЖДИТЕ НА ИНДУСТРИЯТА И ДОМАКИНСТВАТА.

и се отказах.Нито една не изкара повече от месец и не светят дори колкото смартфона ми. Аз искам да ми свети яко и да си плащам това, което консумирам, а не да се кьоравя и икономисвам ...за сметка на зрението си . Колкото до бизнеса на германците..няколко пъти заплашва и накрая верно ще се изнесе от Германия. При този скъп ток е равно на самоубийство всяко производство.!

Е то нали има ЕС директива за инсталиране на ВЕИ-та и квоти за емисии!? Естетствено, че ще стават повече, даже и британците се усетиха, че щом въглищата ги банваме да си правят АЕЦ, че иначе цената на тока им ще излети в космоса.

Много силно впечатление ми прави при всяко посещение в Германия колко се увеличават ветрогенераторите.

ЩЕ Е ДЕН ДО ПЛАДНЕ, НО ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕГО СИГУРНО ЩЕ СА ДОСТА ДЪЛГИ И МЪЧИТЕЛНИ З А ПОВЯРВАЛИТЕ В НЕГО.

Ще се срути заеднос долара и изгнилите САЩ Гладни ще ходят и ще се молят на велика Русия да им налее газьол

точно САЩ не разчита на ВЕИ. Имат най много АЕЦ в света, развиват технологиите за шистов газ навсякъде по света и се опитват да прилапат всички нефтени находища "будалите". Що ли не си хванат вятъра и слънцето в прериите и пей сърце?!?

Не е балон, просото се опитват да направят така че технологията да развие, щото в момента е скъпа и не толкова ефективна. Като увеличат обема на произведените и съответно се увеличавта инвестииците в развитието им. Всички е за сметка на потребителя, обаче хората са богати и го приемат. Е британците са суспендирали изпълнеието на перките и прозорците за края на периода, май е 2020 докогато трябва да ги инсталират, за да станата по-евтинки. Докато правителството на ББ изпълни веднага директивата, щото изгората му трябваше да папака, па и ни сме къде, къде по-богати от англосаксонците!

Шах и мат за блясдьовете и арабските им дружки от ОПЕК