Ричард Брансън: Защо трябва да преосмислим капитализма

Капитализмът е система, която предлага възможности и успех на милиони, но е време той да помогне на всички хора и на процъфтяването на планетата.

Обратно в новината

Коментари - Ричард Брансън: Защо трябва да преосмислим капитализма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Капитализмът е възможно най-добрия производител на блага, но с най-лошо тяхно разпределение. Производството на блага и развитието на Научно-техническия процес, не може да бъде самоцел на капитализма като бездушна печалба, защото това означава да бъде против човечеството, а против човечеството, значи против себе си. Справедливата алтернатива на капитализма е само една - социализиране на капитала за благото на човечеството, за да има бъдеще за всички.

''социализираш'' ли го капитала, няма вече капитал и остава комунизъм и мизерия

Следваща стъпка- комунизъм! Колкото и да не ви се иска долнопробни, плиткоумни соросоидни мозъчета. Парадокса е и в това, че и самия Сорос натам върви, обаче, ви обяснява елементарни теорийки, като за вашите мозъци, за да се трепете в името на невъзможно достижимата капиталистическа мечта, докато всъщност полагате основите на КОМУНИЗМА!

Следваща стъпка- комунизъм! ->> Откачи ли? Аман от болшевишки тикви

Само гледай! За съжаление и ти си с мозък, като гореописаните, и няма да имаш възможноста да го разбереш!!!!!11

СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ПРОСТО ФАШИЗЪМ. БИОРОБОТ (роб - стока - предмет) ИЛИ ЧОВЕК. КОЙ СИ ТИ, КЪДЕ СИ ТИ, ЗНАЕШ ЛИ ТИ РЕАЛНО ТОВА. Дефиниция за капитализъм "свобода" и "демокрация" ( подвид на представителната демокрация) е: "От масите според търсенето на пазара, на елита в повече от потребностите." Формално капитализмът се основава на частна собственост върху средствата за производство, които се ИЗПОЛЗВАТ за извличане на печалба в условия на конкуренция и свободен пазар. За разлика от играта "Monopoly", в която играчите чрез хвърляне на зарове, т.е. в зависимост от случаен фактор, монополизират благата на определен район, то в реалния капитализъм, заграбването и монополизирането се базира на ОТДАВНА планирани подривни действия, саботажи, ПРОПАГАНДА и милитаризъм. Капитализмът е обществен строй, при който хората са РАЗДЕЛЕНИ на две основни класи: Пролетариат - тези, които произвеждат благата и буржоазия - тези, които са собственици на благата. Отношенията между двете класи - буржоазия и пролетариат са антагонистични и те са в постоянна борба, така наречената класова борба. Едно от най-популярните клишета в пропагандата на капитализма, е твърдението, че капитализма бил икономическа система, а НЕ политическа система. В действителност капитализмът е политическа обществена система, ОСНОВАНА на милитаризъм, ПРОПАГАНДА и ДЕЗИНФОРМАЦИЯ на масите, която ЦЕЛИ обогатяване и гарантиране на щастлив и безгрижен живот на един елит, за СМЕТКА на изнурителен и безперспективен труд на по-голямата част от гражданите. Държавите с капиталистическа форма на управление, поради бляскавата им фасада, се ВЪЗПРИЕМАТ като по-привлекателни. Това, което НЕ можеш да купиш и за големи пари, МОЖЕШ да получиш безплатно с ГОЛЕМИ лъжи.

Допълвам към казаното: Идва момент, когато капитализмът се изражда във Фашизъм! Доказа го Втората Световна Война, доказаха го десетките военни конфликти и войни след нея навсякъде по Света, водени именно от този, възхваляван от Брансън Капитализъм, доказа го и последната война в Украйна, подготвена, разпалена, поддържана и финансирана именно от този Капитализъм, явно израждащ се на моменти или перманентно във Фашизъм!

Реалната алтернатива я показват скандинавските страни. Те са най-близо до социализма сега.

КапитализЪмът е дивашко растение. Избуял е от естествения подбор в обществото. Ако човечеството иска да създаде културно растение, трябва да положи усилия. Дивите растения трудно се унищожават, но унищожаването им е задължително, ако искаме да оцелеят културните растения.

Да, и именно защото е естествен, затова е жизнеспособен. Вижте дори любимата на всички лявомислещи Русия. При всичките санкции, останала сама срещу света, тя по някакъв невероятен начин оцелява. Рублата се стабилизира, не им е лесно, но разпад определено няма. Защо ли. Ами защото в Русия е капитализъм. При все, че при тях специално е някаква примитивна форма - олигархичен, несправедлив, недемократичен и каквото се сетиш още, но все пак е капитализъм, а капитализмът оцелява. СССР, който разполагаше с двойно повече територия, население, ресурси и съюзници се разпадна при подобни условия, а Русия се държи. Оцелява благодарение на капитализма, защото той е жизнеспособен. Наричайте го несправедлив, лош или каквото си искате, но ето, сами признавате главното му качество - че е естествен, следователно жизнеспособен.

са най естествени и най жизнеспособни, Но добрият градинар не допуска да живеят в градината му. А в обществената градина, бурените виреят, а градинарът ги толерира, защото са жизнеспособни. Е, това добър градинар ли е?

Лявомислеща Русия! Ха-ха-ха! Останалото написано, следствие от това ли е? Ми, щом мислиш, че Русия е лява, то определено глдаш образа й в огледло. Явно, трябва да ти поясня -лявата идея не предвижда богатити, камо ли олигарси. А руските олигарси са хем повече, хем по богати от американските. Богатството им не се измерва с безстойностни зелени хартийки, а с материални измерители, чиято стойност непрекъснато нараства. А бе, Соросите купиха Горби, та да разтурят СССР, а сега не им харесва що са сътворили? Що така?

Брансън е един изключително умен човек, който може да вижда напред в бъдещето. Да, пазарната икономика си има огромните предимства, дала е огромен тласък на човечеството, но рано или късно времето ще и мине. Това няма да стане преди съзнанието на хората да се промени генерално. Трябва първо повечето хора да осъзнаят ролята си на тази зема, и да разберат, че оцеляването на човечеството е приоритет. Че всички народи трябва да действат като едно голямо семейство. Да се планира колко хора ще се родят, откъде ще дойдат ресурсите за изхранването им, и т.н. Да се спре надпревара във въоръжаването, а да се мисли как да се изхранва цялото човечество, и как да се колонизира космоса. Това му се вика СВЕТОВНА ПЛАНОВА ИКОНОМИКА. Преди да ревнете - това няма нищо общо с това, което е било в бившите комунистически страни. Брансън много добре е разбрал, че ако човечеството не планира живота си както го планира едно семейство, то то е обречено на гибел.

"Да се планира колко хора ще се родят"??? А какво да правим с "извънплановите"? Избиване на бебетата и кастрация на родителите? И това в името на някакъв твой план? Може ли да си вземеш плана и да си го завреш дето слънце не огрява?

Ти приятелю си конкретен пример защото общото семейство на света няма да се случи скоро. Ще е след 500-800 години. Толкова време е отнело да се смени феодализма и да се излезе от Средновековието, толкова време ще трябва на човечеството да осъзнае, че за оцеляването му трябва да се мисли по един много по-различен начин. Че ти не го можеш това е разбираемо, и не ти се сърдя. Радвай се на живота, не го мисли бъдещето (нямаш необходимите умствени способности за това).

Брансън реже клона на който седи. Безспорно изключително кадърен човек, той е използвал максимално системата, която толерира кадърните, работоспособните и предприемчивите. Я да се беше родил в комунистическа държава, в която верността към Партията е главния критерий, а мнението на партийния секретар е залога за успех, да го видим тогава каква песен щеше да запее.

КАПИТАЛИЗЪМ,СПРАВЕДЛИВОСТ,ЧОВЕЧНОСТ??????!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕВЪЗМОЖНО!!!!!

Лицемерен и циничен, това мога да кажа! Вдъхновяващо и вдъхновяващо място бил света - да го каже това на робите от Индия, Китай, Африка, Арабския свят, Латинска Америка, че и бившите соц стани, които по същество представялват една огромна част от човечеството. По същество все още сме в робовладелския строй или в най-добрия случай - феодалния, просто термините се обличат в други думи, по-приемливи и галещи ухото.

Да, време е за нещо ново, различно от познатите строеве- още Тофлър говори за това в Третата вълна

Лозунги..., лозунги... Исус е казал: "..не можеш да служиш едновременно на двама господари- на Бога и на Мамона (парите)" и "по-лесно е камила да мине трез иглено ухо, отколкото богат да влезе в царството небесно". Проблемът винаги е бил и сега е не материален, философски или социален, а чисто духовен и има само един Път за разрешаването му.

Духовно? Е, значи, на оня свят.

Истинският проблем е, че светът е населен предимно от две групи хора. Едните цитират Исус като тебе, другите - обратно, абсолютизират икономиката, бизнеса и печалбата. И когато някой каже: "ей, хора, тези неща не се изключват, може и да си успешен бизнесмен, и да си добър и почтен човек", тогава и едните, и другите скачат върху него: "ТИ СИ ЛИЦЕМЕР, ТИ НЕ СИ ОТ НАС"! Никой не слуша и не се замисля.

Ще дойде естественият икономически ред - със или против нашето желание . Четете Силвио Гезел.

Капитализмът изчерпва своите възможности,а насреща не се вижда нищо по-добро.Той доказа безспорно,че не може да реши проблеми като безработицата,проституцията,престъпността-нещо повече-в известен смисъл той ги и задълбочи.Но най-лошото е безидейността за бъдещето-накъде да вървим,какво ни очаква!А този "спасител"е просто един социалреформист от типа на Бернщайн.

С Капитализма е свършено ! Той наистина беше вече Прогнил през 80 те , а сега вече изгни почти напълно ! Търси се нова система да го Замени ! Социализъм вероятно ! А България се върти в кръг !

"Социализъм вероятно !" Ами то си имаше социализъм вече! Първо, национал социализма на Хитлер, после развития социализъм на Т. Живков! Сега пък, новите(стари) социалисти(капиталисти) пак с мераци за социализъм! Айде стига вече с простотиите, а!

ЧОВЕЧЕСТВОТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАСЛУЖИЛО /НЕ Е ДОРАСЛО/ ДА ЖИВЕЕ В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРОЙ.НО ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО!СУГУРНА СЪМ!

модераторе, кому накърних доброто име? на брънсън или на рокфелер? излагате се! има далеч по-обидни коментари от моя, които си стоят под тази статия! айде, лека и доходна!

очевидно иска да заеме мястото на Маркс, ползвал благата на капиталиста Енгелс. Другарю Брансън, много дълго учихме за комунизъма и социализъма за да останем слепи за резултатите от тях. Пък вие може и манифект да публикувате..И да дадете живота си за Русия като желанието на един велик артист и данъчен беглец ДѝОпардийьо.

Лекувам луди, но нещастни не мога. Само щастливите са мой ресор.

Капитализмът е система, която се гради на максимата: Хайде да ходиме да работиш, че искам да ям!

да работи някому...Да работи за себе си.

Винаги работиш за някого.

Капитализмът е система, която дава "възможности" на милиони, но на практика "успех", тоест възможности за грабежи на едро на единици.

На комунистите най-много капитализма им пречи. И Америка.

не могат да бъдат равни.Проблемите идват не от съществуването на неравенство,а от ПРЕТЕНЦИИТЕ за равенство! А претендират винаги некадърните и мързебивите.

Самото твърдо становище говори за предварително приета позиция. Ако погледнем от друга страна ПРЕТЕНДИРАТ тези които са по-успели в желанието си да се отличат от останалите.

симо

Да го преосмислим....да , разбира се...И да му теглим шута.

nobody

към светлия социализъм ли ще ни водиш ?

симо

Не,той е история.Но и капа може да бъде по човечен.

въртят сучат а пак искат да измислят нова ниша за заробване на хората, мечтаят за деня когато роботите поемат работата на хората , тогава най богатите ще могат да си правят сафари с бедните без да се притесняват че няма да им кой да им робува

Капитализма е една мафиотска система!

Вуте: - Знаеш ли че сега, при капитализма вече нема ала-бала. По-рано, каквото само приказвахме сега че требе и да го праиме. - Еба го. Я толкова пцувах сега дали че моем толкова да ебем...

+10!

Капитализма е добра система ако ги няма лихварските институции които произвеждат единствено силен финансов дисбаланс и инфлация. Благодарение на тях тези които нищо не произвеждат реален продукт а само виртуални "инструменти" (схеми за измама) притежават най-много финансова и респективно политическа власт. Което нормален човек няма как да го приеме за нормално. Трябва да отпадне напълно патентното право, което силно забавя развитието на човечеството и чиято скрита цел е монополизация на интелектуалната собственост на човечеството реално взаимствана от Твореца с цел контрол.

Капитализмът може и да е помогнал на милиони,но също така е съсипал живота на десетки /даже стотици/милиони.ако се съсредоточим върху позитивното ,може да намерим положителни неща.Но и така,и иначе капитализмът винаги се е базирал на реалното производство и причината той да се изчерп/в/а е че реалното беше заменено с виртуално,вместо производство -папки/финанси/,но вече няма връщане назад!Изходът не е в реформиране на капитализма,"изходът е от другата страна" -както пише в Лондонското метро!

А предлагате ли по-добра алтернатива? Централно планираните икономики (например) се срутиха с гръм и трясък поради собствената си неефективност и след десетилетия непрекъсната криза, дефицит на основни продукти (автомобили, телевизори, хладилници и дори облекло). По-справедлив ли е достъпът до редица блага на база връзки (на партийните секретари) или наследство (на активните "борци") или просто идеологически конформизъм? При пазарната икономика способните и готови да полагат усилия хора имат някакъв шанс за по-добър живот. При "алтернативите" такъв шанс имат само хората с връзки, независимо колко некадърни или мързеливи са.

В момента икономиката на ЕС е ярък пример за планова икономика.

Това за некадърните и мързеливите е реалност във всяка икономика, включително пазарните. Не защитавам напълно плановите икономики, но те далеч не са толкова катастрофални. Неоспорим факт е способността на плановата икономика да централизира и индустриализира по начин, по който пазарните сили не могат да го направят. Плановите икономики създадоха огромни произвоствени мощности и капитали по места, които преди ги изобщо ги нямаха. Дефицитът започна да идва след провалът на тези икономики да преминат в интензивен етап на развитие. Е, една определена планова икономика не се провали в този преход и сега е най-голямата в света, с изгледи да стане поне двойно по-голяма.

Много помогнаха от другата страна на завесата. Трудно е да не се изкушаваш, а това правят прекрасно западняците.

Това че системата се е самоизчерпила, не е никаква тайна за хората които могат да разсъждават трезво. Какво ще следва, малцина могат да си представят, а още по-малко знаят. Това че капитализма ще се ориентира от търсене на максимална печалба, към социално и отговорно отношение, е меко казано смешно и безотговорно изкозване.

Нормално, всяка система се изчерпва след определено време. Дано новата да е по-добра и справедлива и да донесе просперитет на човечеството.

Грешката е, че се разсъждава по номадски - Живея, където работя - тоест начинът ми на живот зависи от бачкането и първо си робот(работник) после човек. Силният човек работи, където живее. Навремето всичко било натурална размяна. Сега е виртуална и се появява още една опасност за хората - отъждествяване на виртуалния измерител - финансвоия капитал с реланото богатстов - ресурси - вкл климат и човешко познание. Феодализъм, капитализъм, социализаъм, комунизъм измерват само и единствно стопанските отношения на хората. И именно това е голямата измама - всичко се върти около материалните човешки взаимоотношения.

Браво.

Ще перифразирам сентенция на известен мислител (забраняван 4 десетилетия в България): капитализмът е много лош икономически модел, но всички останали модели са още по-лоши.

Похвално, е че Дир се опитва да пусне статия, която да не е препечатана от руска агенция. Въпреки, че заглавието звучи като антикапиталистическо, голямата част от лумпенизираните ви читалите няма да я възприемат, просто няма как да разберат статия на Ричард Брансън. Все пак това са същества, които считат най-човеконенавистната и ретроградна система - комунизмът - за най-добрата...

Дарлинг, комунизъм идва от "комуна", общество, където всичко е общо, всички са равни и чувството "това е мое поначало не е познато. На практика - свобода, равенство, братство. Такава система е утопия и никога не е имало. Причината е в естеството на човека, в неговата същност - алчността, гордостта и прочие недостатъци. Утопия е, защото хората насила добри и мъдри алтруисти няма да станат. Такава система - комунизъм никога не е имало. Даже и апологетите на системата в бившите соцстрани не са твърдели това - тогава се казваше, че има социализъм. а на практика беше диктаторски режим или по-скоро олигархичен, в който едно малко отбрано общество налагаше със сила и репресии волята си на всички. Така, че комунизмът Е най-доброто нещо, измисляно от хората, но си остава утопия. А сега т. нар. капитализъм е отново олигархия, само че на върха са банкери и корпорации. Разликата по същество е малка. Изначален бъг на капитализма са принципи като печалбата и ръстът - едното е за сметка на някого - винаги, а другото е безумна и противоестествена идея. Ще се срине и той, въпрос на време. По-важното е какво ще дойде.

Ричи пита" Защо трябва да преосмислим капитализма" Ричи може и сам да си отговори: "Защото аз вече си направих парите и сега имам време да говоря глупости и да гоня идеалите" Сократ или Аристотел - не помня - е искал да знае каква е разликата между бедните и богатите. Питал на пазаря в Атина един търговец който преди е бил беден а сега богат..Каква е разликата. Търговеца му казал "Като си богат, можеш да си позволиш да бъдеш добър" Та и наш Ричи се праи на добър с тея изказвания.

Ти виж как ги е направил. Изхождаш от позицията на прост завистник. Човекът е рпавил бизнес така, както прокламира. Успял е така, че с него да успеят да живеят добре и служителите му. А ти си тръгнал да мрънкаш срещу това. За резил сте такива меки...

sonibvc@gmail.com

Ех....Аз не му завиждам щото аз си имам мойто :) Но това не е важно... Важно е че много хора като тебе издигат идоли за които не знаят нищо. Разбира се че човека е богат защото е направил нещо. Но се поинтересувай да разбереш повече. Например един от първите му бизнесе е да лъже даначните в Англия щото бизнеса не му е вървял (Вирджин рекордс)и е направил доста пари по този начин (но не милиони). Англичаните го хващат и го пускат под услвоие че ще плати данъците. Това показва на какво е способен въпреки веселото и безобидно лице и небрежност. Един от неговите съратници Феликс Денис - почти толкова богат но от други неща казва за Ричи така "По времемто когато аз започнах се запознах с Рич, и той започваше тогава. След няколко вземаниа и давания с него, разбрах че той е един от най хитрите хора който съм виждал. Не го оставяйте да ви подвежда" - с близо 1 милярд лири състояние, и притежател на десетки списания като Максим и други които не са известни в Българи, Феликс не го е казал защото му завижда.

"Като си богат, можеш да си позволиш да бъдеш добър" - тук акцента е върху "МОЖЕШ" , реалността обаче е съвсем друга и повечето които "могат" не го правят!!!

sonibvc@gmail.com

Или го правят но ти не го виждаш и усещаш щото си далеч от тях. Ако имаш предвид за богатите в България, колкото и невероятно да ти се струва...такива няма!

Капитализмът винаги започва и приключва по един и същи начин. Това е описано от един велик ум - Карл Маркс и се доказва на практика във времето. Няма социално-икономическа система, която да се харесва на всички хора. Капитализмът винаги се преражда през някаква форма на псевдосоциализъм. Докато има пари, ще има капитализъм, било то частен или държавен и ще преминава от частна в държавна форма и обратно. Капитализмът би могъл да премине в по-интересна и различна от познатите ни до сега форми, когато енергията стане свободна и когато природните ресурси станат почти неограничени, а някои от тях почти ненужни /много слабо търсени/. Когато енергията е свободна, а ресурсите неограничени, никой не може да има повече от другия, всичко ще зависи от това, кой какво може да прави и каолко може да допринесе за останалите хора. Кога ще дойде това време? И е далече и е близо, замислете се!

Произведенията на Маркс трябва да вляазат вече в категория Фикшън. За друго не стават. Освен че са печатани н атъкна хартия заради обема и поради това не стават и за тоалетната.

Така смята само този, който не ги е чел. Маркс чак в края на своето творчество изпада в утопичини наклонения - все пак не може само да се критикува, трябва и да се предложи вариант, макар и доста фантастичен. Иначе до тогава прави пълна дисекция на капитализма и всичко е абсолютно вярно - просто практиката го доказва, но това само за тези, които са го чели. Ричи определено е един от тях, като се има предвид, какво предлага...

Маркс обаче е и против частната собственост. А това вече си е див комунизъм

Като го чета Ричард Брансън и се сещам за Пеевски, Ковачки и много други...

nobody

и по какво си приличат? Аз се сещам за една разлика - Ричард Брансън не е забогатял с източване бюджета на държавата си.

Капитализма е една престъпна-мафиотска организация!

Много си се обьркал.

Капитализма и демокрацията вървят ръка за ръка ....демокрацията работи за капитализма, а за обикновенния човек тя е робство в защита на капитализма!

Пролетарий, трай като не разбираш. Говори за петилетни планове и дефицит на стоки поради саботажи от страна на капиталистите.

Пролетарият наистина не разбира, че съдбата му е в неговите ръце. Просто е убито стадното му чувство и това го прави беззащитен пред хищника капиталист.

Добавайте ако обичате едно "Сър" пред името на Ричард Брансън. Все пак той има титла.

Сър бил той. Друг път. Най-обикновен мошенник.

Абе, такива дребни душици като тебе, нещо друго освен чуждото нещастие радва ли ги? :) Чудя се за какво живеете и заслужава ли си? :)

Движеща сила на капитализма е АЛЧНОСТТА. Няма такова престъпление което да не може да извърши капитала, ако печалбата е 300%. Капитализма измисли демокрацията, за да може да накара робите да поддържат господарите си. Дотегна ми от капитализма и демокрацията с всичките им екстри, искам си социализма с всичките му изгъзици.

Той не идва сам. Културните растения съществуват само в култивирана среда. Само бурените идват сами.

А 'Културните растения' са тези. които са полезни за хората, защото за животните 'бурените' са по-полезни. Защо мерите всичко относително само ХОРАТА? Природата е безкрайна, а човекът нищожен.

НКДР. Бегай, чакат те. Ще те показват първо по телевизията. А след това ще те приберат в специализирано заведение. ;)

Заминавай тогава за С. Корея или Русия, щото тук скоро няма да се върне твоя социализъм!

Ето виждаш ли, как те е "възпитал" капитала, да го защитаваш даже и с живота си.

"Капитализмът е велик управител на иновацията и направи нашия свят проспериращо и вдъхновяващо място за живот. Но някои компании, които не гледат на хората и планетата като на нещо друго освен на печалба, дават на системата съмнителна репутация," нямам абсолютно никакво доверие в някой, който може да каже подобно нещо. 1-во един свободен човек не може да има управител, още по-малко това да е "капитализма". 2. да, той направи вашият свят проспериращи и вдъхновяващо място. в паралелния на създадения от вас свят е съвсем друго. 3.то не са някои компании, а всички компании. 4. системата не е със съмнителна репутация. тя е просто престъпна организация. това е.

Капитализмът направи хората роби на предметите. Ако това е прогрес, то аз съм против прогреса.

не е само това. тази система въдвори технологиите неусетно, а после ги постави в услуга на биг брадъра си. тя (в същност служителите и), верно замени хората с машини, но самите машини не се нуждаят от огромна част от нещата, които сами произвеждат за все повечето безработни. и ще ви кажа още нещо за света на "роботите" - те бяха замислени не за да се превърнат хората в безгласни и безработни роби, а да ги извадят от тежкия, многочасов труд и със спечеленото от това време - човекът да може да се доразвие в различни области не само в образованието, а в културата, опознаването на нравите и обичаите на другите и ред други хуманни (произлиза от хуманист ;-) организираности.

не е виновен капитализма за това, никой не те кара насила да купуваш предмети, собствената ти алчност го прави, "той" само се възползва.

Прав е. И Карлос Слим е прав за 3 часовия работен ден. Задача номер едно е борбата с алчността. Иначе идва 9ти септември или 7ми ноември.. и пак почва спиралата на насилието.

Празни приказки. След социализма и капитализма е в упадък.

БATKO

А бе, като го гледам този на снимката, да не би Йоло Денев да се е преселил в Краваристан и да се е прекръстил на Ричард Брансън?

Тоя не падна ли от самолет преди време ?

самолета му падна.

Kомунизмът (пълният член е правилен, защото ''беше създаден'' е глаголна форма, макар и в страдателен залог) беше създаден от капитализма. Wall Street създаде CCCP. 3а тези, които се интересуват от темата, предлагам да прочетат книжката ''Wall Street and the bolshevik revolution'' от Anthony Sutton.

Не в вярно. Wall Street беше причината за болшевишката революция, но не и причината за СССР. Създателят на СССР е Сталин и никой друг. А 'комунизмът' никога не е съществувал.

Как да не е съществувал, а президентът защо тогава казва да сложим комунизмът в учебниците ! Как ще сложиш нещо, което не е съществувало ?

Шменти капели! Парите понякога правят хората шизофреници.

Не е понякога. Винаги.

БATKO

При капитализма около 10% от хората живеят добре, ограбвайки останалите 90%. Защо винаги дават за пример на капитализма колонизаторите сащ и Западна Европа? Ами останалите страни в Латинска Америка, Африка, Азия, Източна Европа. И там е капитализъм, но те не са колонизатори, а колонизирани. Така че статията трябва да се преправи в следния дух: "Колониализмът е система, която предлага възможности и успех на милиони, но е време той да помогне на всички хора и на процъфтяването на планетата. Но когато помогне на всички хора да живеят добре, то тогава той няма да предлага възможности и успех за колонизаторите.

Батко, първо абсолючтна лъжа е, че 10 % живеят добре, точно обартното е! Второ, я кажи колко % от хората живят добре в социалистическите държави? И защо даваш Латинска Америка за колонизирани, като там са си социалисти, а не капиталисти в голямата си част?

Ако на капитализма му ампутираме печалбата като основна цел, това вече не се нарича капитализъм. Нейсе, запуши я...

капитализмът и в най-светлия му кейнсиански облик от периода след втората световна война си е капитализъм, неговото най-елементарно спасяване, оцеляване и развитие е възможно само в бясната надпревара за свръхпечалби на корпорациите и осигуряване на богат налудничав живот на малка част от населението на земята за сметка на унищожаването на преобладаващата част - ГМО, северноатлантическо споразумение за свободна търговия, информационно манипулиране, биологични експерименти, "помощи" за най-бедните........

Моля обясни следния парадокс в изказването си :"за сметка на унищожаването на преобладаващата част" . От къде ще дойдат тогава "свръхпечалбите на корпорациите и осигуряване на богат налудничав живот на малка част от населението на земята" ???