Пред тях Юнкер добавил, че отстъпките, които са били предприети от негова страна, са се изчерпали, тъй като и той бил подложен на натиск от останалите институции във връзка със спазването на ангажиментите от страна на Атина, пише гръцкият в. "Имерисия", цитиран от БТА. 

Според световните агенции Юнкер казал на европейските комисари, че няма да присъства на днешната среща в Брюксел с гръцкия премиер Алексис Ципрас, "ако на нея той се държи по същия начин, както миналата седмица".

"По-добре би било да се срещна с латиноамериканците", казал Юнкер.

Днес в Брюксел е срещата на върха ЕС - Латинска Америка и Карибите.

След като гръцкият премиер нарече исканията на международните кредитори "абсурдни", на 6 юни от Брюксел му бе заявено, че няма да има телефонен разговор с Юнкер. Тогава говорител на комисията обясни, че той е отказал да говори с Ципрас, тъй като нямало нищо ново за обсъждане.

В своя статия днес британският в. "Файненшъл таймс" също коментира, че Гърция е загубила един приятел в лицето на Юнкер.

Недоволството на председателя на Еврокомисията е продължение на изявленията, направени от германския финансов министър Фолфганг Шойбле, който пред депутати от партията на християндемократите казал, че не бива да слушат, че има напредък на преговорите с Гърция, защото подобно нещо не се случва, пише още "Имерисия".

В кулоарите в Брюксел са планирани разговори между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и Алексис Ципрас.

Преди срещите Ангела Меркел каза, че е възможно решение на трудните преговори за гръцкия дълг, тъй като "когато искаш, можеш". "Всеки ден обаче е от значение", допълни тя.
Канцлерът припомни, че целта е Гърция да остане в еврозоната.

На свой ред Франсоа Оланд призова:
"Ще имаме само едно послание: сега трябва да бързаме, да не се мотаем, да не позволяваме да се мисли за решения, които биха били лоши и за Гърция, и за Европейския съюз, и за еврозоната". Пред журналисти в Брюксел той настоя "да работим, да бързаме и да приключим".

Атина трябва да постигне сделка до края на месеца, когато спасителният план изтича и страната може да обяви дефолт, дължейки 1.6 млрд. евро на МВФ.

Вчера Алексис Ципрас заяви, че дефолт на страната му в края на месеца ще означава началото на края на еврозоната.

"Евентуален сценарий "Grexit" ще бъде началото на края на еврозоната. Ако Гърция се провали, финансовите пазарите веднага ще започнат да търсят следващата жертва. Ако преговорите се провалят, разходите за европейските данъкоплатци ще бъдат огромни", предупреди гръцкият премиер.

Той допусна, че Гърция може да постигне споразумение с международните кредитори, ако те се откажат от исканията си за орязване на пенсиите.

Какво предлагат Гърция и EС >>