Оттам уточниха, че останалите имоти, за които природозащитници смятат, че попадат в защитени територии и не трябва да са обект на продажба, ще се проверят от министерството, и ако се окаже, че наистина са част от защитени местности, също ще бъдат изключени от търговете, предадоха БГНЕС и БНР.

Преди седмица Найденов обяви, че държавата ще продава на търгове 154 хиляди декара от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторни бонове.  Природозащитниците обаче установиха, че в този списък има и терени от "Натура 2000". В неделя Тома Белев от природозащитна организация "Зелени Балкани" алармира, че срещу около 10 ст. на кв. метър държавата продава близо 8000 декара планински пасища на връх Миджур.

"Първият случай, който проверихме, беше в района на връх Миджур. Това са високопланинските пасища на най-високия връх в Чипровска планина. Там са около 7800 дка, всички са в "Натура 2000", те са в една защитена местност Миджур, в непосредствена близост до биосферния резерват Чупрене и до защитената местност Чупренски буки" , изтъкна  Белев пред БНР.

Той посочи, че е разговарял с Найденов, който го уверил, че “този търг във всеки случай няма за цел да раздържавява пасища от "Натура 2000", които са ключови за тази европейска екологична мрежа”. Министърът се е ангажирал лично да изключи от обхвата на търговете пасища, включени в екомрежата, в случай че природозащитниците му предоставят списък с такива имоти.

От земеделската дирекция във Видин вече са извадили от търга пасището, което е в обхвата на защитена местност, каза Белев и допълни, че това още не се е случило с терените от НАТУРА. 
“Зелени Балкани” ще следи дали министър Найденов все пак ще изпълни обещанието си.

Шефът на дирекция "Земеделие" в ресорното министерство Николай Маринов потвърди, че още в понеделник следващата седмица защитените територии ще бъдат изключени от списъците за продажба и виновните служители ще бъдат наказани.
"Разпоредихме цялостна проверка на предложените имоти от всички областни дирекции. Засега е открит само един такъв имот в областна дирекция "Видин". Сами разбирате, че за 154 хиляди декара може да се допусне някаква грешка. Ще се потърси отговорност, разбира се, на експерта и ще се разбере защо се е случило. Ако има и други такива имоти, то в понеделник веднага ще подготвим заповед, с която тези имоти ще бъдат извадени от търга за продажба с поименни компенсационни бонове", каза Маринов.

Еколозите изразиха надежди, че и високопланинските пасища ще бъдат изключени от списъците за тези търгове. В някои райони в страната това са единствените пасища и ако те попаднат в частни ръце, ще се създаде социално напрежение, защото останалите животновъди няма да могат да ги ползват, смятат те.

"И като бъдат изключени какво трябва да се направи с тях? И какво пречи останалите животновъди сега да участват в тези търгове? Компесаторките са паднали на 60 стотинки, това означава, че не е чак толкова голям интересът", коментира Николай Маринов.

През последните две седмици първо се появиха информации за изтичане на  информация за търговете, далеч преди обявяването им, към приближени на властта фирми, които са започнали масирано изкупуване на компенсаторките.
Политическите партии в последните дни поискаха спиране на търговете, засега безрезултатно, но стана ясно, че Комисията за финансов надзор е започнала проверки за сделките.
Министърът на земеделието е непреклонен за провеждането на търговете и ги опредили като  закъснялата с 12-13 години социална справедливост за народа.