Вътре може да се крие например замразена мишка, предупреждава агенцията, цитирана от Франс прес и БТА.

Европейската система за бързо предупреждение за хранителните продукти и храните за животни е подала сигнал за открита миша главичка в плик за замразени зеленчуци във Финландия през май. Зеленчуците са били пакетирани в Белгия. Съобщението, подадено по системата до останалите страни в ЕС, лаконично гласяло "Умряла мишка в плик със замразени зеленчуци с произход Белгия".

Това обаче не е изолиран случай. През септември 2008 г. умрели мишки са намерени в плик със замразен зелен фасул в Малта. Тогава продуктът отново бил внесен от Белгия.

Белгийската федерация за преработка на плодове и зеленчуци признава, че понякога гризачи могат да бъдат открити в пликовете й със замразени зеленчуци. Досега в Европа са били регистрирани шест подобни случая на замразени зеленчуци от Белгия.
Според Ромен Кул, секретар на белгийската федерация, вероятно има много повече случаи, за които сигнали не са били подадени.
"Не всички страни сигнализират за тях, защото рискът за безопасността на храните не е много голям", допълва Кул.
Той подчертава, че технически е невъзможно подобен риск да бъде избегнат.

Според говорителя на белгийската Федерална агенция за безопасност на хранителните вериги Герт Депуртер, предприятията от бранша трябва да инсталират системи за контрол, за да не се повтарят подобни ситуации.
 
И за да убие напълно апетита на хората, Европейската система за бързо предупреждение подаде сигнали и за други находки през последните дни. Сред тях са умрели насекоми или екскременти от насекоми в пликове със сухи фурми от Ирак, продавани в Полша, парчета стъкло в инстантно кафе във Франция и червеи сред китайски гъби, отново продавани в Полша.