Полицейска акция срещу търговия с гласове се извършва в област Сливен, съобщи пред журналисти комисар Димитър Кикьов, началник на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР в града.

Още от 6:00 часа сутринта сутринта са започнали процесуални действия по неотложност на няколко адреса в област Сливен. 

Претърсват се адреси в ромския квартал "Надежда" в града, където полицаите са разположили и контролно-пропускателен пункт, предава БТА.

От началото на предизборната кампания в ОД на МВР-Сливен са постъпили четири сигнала, като по един от тях е образувано досъдебно производство за нарушаване политическите права на гражданите, каза още комисар Кикьов.

"Към момента от незабавните процесуални действия, които извършваме, открихме тефтери в един от търговските обекти. Има списъци и лица. Уточняваме дали са касае за вересии", добави той.

"Понякога се касае за опрощаване на дългове и склоняване към гласуване за определени лица. Сумите са различни. Проверява се и още един адрес. Ще има претърсване, тъй като се предполага, че има списъци с лица", коментира полицаят.

"Към момента извод за цената на един глас не може да се направи. Няма реално предлагане, а опити за въздействие", обясни полицейският началник, цитиран от бТВ.

А докато течеше полицейската акция, в която се включи и жандармерията, жител на квартала изказа възмущението си във видео във Фейсбук. 

Снимка: Фейсбук, група Сливен, квартал "Надежда"

"Акция за купуване на гласове в квартал "Надежда", пък ги няма такива гласове. Хората се отчайваха в този квартал да гласуват вече, за нито един, защото станахме ад вече в този квартал. Абе, що не си гледате работата!", казва авторът на видеото и показва с камерата неасфалтираната улица.

"Това е нашия квартал "Надежда", което не е асфалтирано там. Погледнете - хората си плащат данъците в нашия квартал "Надежда", а вижте как е да си счупят колите", коментира мъжът, докато снима полицейското КПП по време на акцията.

Негова съкварталка пък добавя: "Не ни смятат за хора" и също се оплаква от разбития път и липсата на вода. 

Иначе обаче обяснява, че ще гласува "за две неща", защото не са доволни, след което се обръща към снимащия съкварталец с въпроса: "Кои бяха, бе, Божидаре?" и получава подсказка: "Парляментарни..."