По думите на д-р Марко Марков от РИОКОЗ-Шумен има значително намаление на заболеваемостта и тази тенденция ще продължи.
"Поради тази причина отменяме грипната епидемия в областта", добави още д-р Марков, цитиран от Дарик радио.

В Габрово учебните занятия се възобновяват, след като през цялата минала седмица учениците бяха в грипна ваканция, но грипната епидемия все още не е отменена и въведените мерки в лечебните заведения остават. Днес ще бъде обсъдена епидемиологичната обстановка в областта и ще се представят последни данни за заболеваемостта от грип.

След две седмици грипна ваканция всички ученици от Пловдив и областта от днес също са на училище. Дните няма да бъдат отучвани, а материалът ще бъде преструктуриран, съобщи началникът на регионалния инспекторат Павлинка Кацарова. Там, където е необходимо, директорите на училища ще ползват годишния резерв от 10 дни, определен за тържества и екскурзии.

"До края на седмицата ще се реши дали да бъде отменена и грипната епидемия в Пловдив и областта. Това ще стане ясно след като бъдат обобщени резултатите в Здравната инспекция", съобщи д-р Ели Кунчева, началник „Противоепидемичен контрол" към Регионалната здравна инспекция. 373 души, или 108 на 10 000 болни от грип и остри респираторни заболявания са регистрираните в периода 31 януари - 3 февруари. Ако тенденцията за трайно намаляване на болестта продължи и през тази седмица, ще бъдат отменени всички противоепедимични мерки, допълни д-р Кунчева.

Грипната епидемия не е прекратена и в Добрич, Силистра и Разград. В петък здравният министър Стефан Константинов обяви, че е имало 400 000 опаковки с лекарства против грип, а сега вече са останали 200 000 антивирусни препарати.

Последна актуализация в 14.50 ч.