Влажното мъгливо време има лошо въздействие и върху костите и ставите и затова плекситите и болките в гърба силно се изострят.

Мъглата “попива” всички отрови от въздуха - дим, прах, серен двуокис. Те се наслагват във водните частици и заедно с азотните съединения и бензиновите пари образуват вредния смог, който се стеле в големите градове.

При поемането му в организма влизат отрови и силно се затруднява дишането на хората с белодробни проблеми, отключват се пристъпи на астма.

Когато мъглата попадне в белия дроб тя нарушава целостта на епитела на белодробната тъкан. По този начин тя уврежда клетката и навлизането на вируси и бактерии се улеснява”, обясни д-р Мария Николова – общопрактикуващ лекар, пред БНТ.

Така хората много по-лесно се разболяват от грип и различни белодробни заболявания.

Особено уязвими са кърмачетата и малките деца, които е най-добре да не се извеждат в мъгла.

Мъглата въздейства и върху психиката на хората. Обостря депресиите, действа подтискащо, развива фобии и страхове”, допълни д-р Мария Николова – общопрактикуващ лекар.

Съвети за по-леко понасяне на мъглата

“Има професии, при които няма как да се избегне мъглата. В този случай е добре да се приемат топли течности, от време на време да се влиза при нормална стайна температура, което подпомага адаптацията на организма”,
  обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев посъветва при мъгли да се избягва дишането с отворена уста, а да се диша през носа.

"Носът е затова - той освен че има механични власинки, които спират капчиците, има и синуси, които затоплят въздуха, и преодоляваме и двата фактора - и бактериите, и студения въздух”, обясни още проф. Плочев пред bTV.

Добре е да се диша през шал, но не повече от 5-6 минути, защото микробите се задържат и по повърхността на дрехата, а това е идеален инкубатор за бактериите.

Мъглите ще се оттеглят в петък, защото едва тогава ще нахлуе вятър от запад, който ще ги разпръсне, обясняват синоптиците.

Следете прогнозата на Дир.бг