Това предвиждат промени в Закона за администрацията, предлагани от правителството, съобщи пресслужбата на кабинета, предаде БТА.
Изброени са и местата за допълнителна работа, която няма да се заплаща: съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица.

Намерението е да се премахне възможността за получаване на възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати. Подобна практика не допринася за повишаване ефективността на съответните дейности и крие риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор, смятат от правителството.

Със същата цел кабинетът промени и 13 постановления, наредби и правилници за прилагане на различни закони.

Така ще се въведе по-прозрачен и ефикасен модел на възнаграждения в публичния сектор и по-ефективен контрол от гражданското общество, мотивира се правителството.

От финансовото министерство вече са подготвили методика за оценяване на служителите в администрацията от преките им началници. Така заплатата им ще може да се повишава след атестацията, която ще е веднъж годишно.

Промените в заплащането тръгнаха след скандала с бонусите, раздавани сред висши държавни служители. Тогава премиерът Бойко Борисов нареди всички министри, зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители и заместниците им да си върнат допълнителните възнаграждения за последните 2 години. Те законно, според сега действащите правила, са взели десетки хиляди левове. Същата бе практиката и при предишните управляващи, изтъкна нееднократно премиерът Борисов.

В началото на май парламентът одобри промени в Закона за държавния служител, според които държавните служители ще могат да получават допълнителното материално стимулиране до 80% от основните заплати за съответната година. Отпадна и класът за прослужено време.

Преди седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че с тези нови правила се очаква повишение на доходите на служителите с най-ниски заплати, като заетите в социалната сфера и секторите "екология" и "култура".

Финансовото министерство пък подговя и Закон за висшия държавен служител, според който премиерът и председателят на парламента ще получават 7000 лева заплата. Новият проект ще обхване също така министрите и заместниците им, зам.- парламентарните председатели, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии.