От 2010 г. насам, всеки януари пленарната зала гласува заплатите на депутатите да бъдат замразени на ниво от 2196 лв. Това означава да не бъдат индексирани, както е по закон, и да отговарят на три средни заплати за страната. Тази година обаче е различно.

„Това сега означава, че депутатите ще получат месечно основно възнаграждение с 354 лв. повече. Всеки може да си направи сметката, като съпостави това увеличение с 4-5 лева увеличение на пенсиите от месец юли”,
коментира пред bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Ако всеки депутат получи по 350 лв. отгоре, това означава общо 84 000 лв. на месец в повече или над милион годишно от бюджета само за заплати на парламентаристите. От БСП не намират причини да продължат практиката на замразяване.

„Ми мисля че не е необходимо, защото тенденцията е да се размразяват доходите и да се повишават. Защо депутатите да са изключение?”, попита народният представител от Коалиция за България Румен Гечев.

Депутати от ДПС също не виждат причина доходите им да не бъдат актуализирани. Според зам.-председателя на партията Йордан Цонев заплатите не трябва да се замразяват. „Ние не работим ли, какво? Депутатските заплати не се увеличават по презумпция, а ако се увеличават доходите на хората. ако средната заплата се увеличава, защо? Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа”, заяви той.

Ако се вдигнат заплатите на депутатите, това ще доведе и до увеличаване на разходите за още няколко институции, където доходите на служителите се изчисляват на база на депутатското възнаграждение.

През деня заседанието на депутатите бе прекъснато за кратко, тъй като депутатски коли се оказаха със скоби. Вижте повече тук >>>