Неотдавна името на Теодор Седларски беше забъркано в скандал, след като в YouTube се появи запис, в който се чува как настоява за промени в управлението на „Ел Би Булгарикум”, твърди се -  по искане на японска компания, която произвежда кисело мляко, както и във ВМЗ "Сопот".

Още тогава от Министерството на икономиката заявиха, че това е манипулативно внушение.

И днес Седларски заяви пред журналисти, че в записа няма нищо скандално, предаде БТА.

"Това е опит да се превърне нещо положително като тема на разговор в скандал, може би нечии лични интереси са били засегнати при смените, които сме направили, но те пак са в интерес на държавата и в интерес на стабилизиране на тези дружества, за които МИ отговаря", каза той.

Министърът подчерта, че записът е изваден от контекста на разговор, който е в интерес на държава как да бъде стабилен партньор в договорни отношение, които е поела още от 70-те години. По думите му, за да бъде България икономически стабилна и уважавана, трябва да има доверието на своите партньори.

Седларски допълни, че не е знаел, че разговорът се записва, а разследващите служби трябва да установят кой го е направил. Според него те трябва да видят как подобни случаи да се предотвратят и за други министри и изтъкна, че прокуратурата е сезирана. 

Той беше категоричен, че няма притеснения нито по съдържанието на записа, нито по смените, които смята за правилното решение. И декларира, че няма притеснения от евентуални проверки на работата на ведомството при встъпване в длъжност на новия министър.

"Всичко, което сме направили, е било с ясна мотивация и продължаваме да действаме в тази посока - където виждаме някакви проблеми, те се решават в момента", допълни Седларски и открои сред положителното направеното за ускоряване на работата на "София тех парк".

Герджиков: Седларски не е от най-силните министри

Междувременно обаче служебният премиер Огнян Герджиков призна, че не смята икономическия министър за особено сполучливо назначение.

„Той не е от най-силните министри в моите очи. Може би по-добри неща можеше да направи, аз съм максималист”, каза проф. Герджиков пред bTV вчера.

Запитан дали има доверие на Седларски, той отвърна:

„Деликатен въпрос, нека не отговарям на него”.

Премиерът подчерта, че не е запознат с въпросния сюжет и изрази надежда, че министърът му е бил воден единствено от желанието да привлече чуждестранни инвестиции у нас, от което България има нужда.

Президентът назначава, президентът уволнява, президентът се разпорежда”, подчерта Герджиков в отговор на въпрос дали би се разделил с министъра си.