Това съобщава обществената информационна агенция Киодо нюз. Данните са за повече от половината население наброяващо 17 000 жители на град на тихоокеанското крайбрежие на Япония. Местните власти се опитват да установят тяхното местонахождение с помощта на армията.
До момента властите са потвърдили, че около 7500 души са евакуирани в 25 убежища след петъчното земетресение, но все още не могат да се свържат с други 10 000, съобщава медията.

Нов земен трус с предварителен магнитуд 6 е регистриран във Фукушима, северна Япония в 22.15 ч. местно време (13.15 ч. по Гринуич), предаде Ройтерс, като цитира японската телевизия Ен Ейч Кей, предаде БТА. Вчерашния най-голям трус бе 8.9 по скалата на Рихтер, който бе последван от още няколко включително и тази нощ.

Японските власти информираха Международната агенция за атомна енергия, че се готвят да раздадат йод на хората, които живеят в района на атомните централи, засегнати от вчерашното катастрофално земетресение. От японските институции обявиха, че радиацията е започнала да спада и няма опасност от ядрен взрив. Предприети са мерки за обливане на реакторите с морска вода.
Японската агенция за ядрена енергетика даде рейтинг на инцидента във Фукушима - 4, при скала от 0 до 7. За сравнение инцидента в Чернобил е определен със 7, а този в САЩ през 1979 г. с 5.

Премиерът на Русия Владимир Путин възложи да се помогне на Япония с гориво, в случай че Токио поиска такава помощ. На среща с вицепремиера Игор Сечин, директора на „Росатом” Сергей Кириенко и първия заместник министър на извънредните ситуации Руслан Цаликов, Путин възложи „да се увеличи доставката на втечнен природен газ от „Сахалин2” за Япония, ако постъпи такова искане”.


Радиация изтече след днешната експлозия в помещението на един от реакторите в АЕЦ Фукушима 1, но корпусът на реактора е невредим, напомня Ройтерс. Местните власти наредиха жителите около ядрената централа да бъдат евакуирани на 20 км. от нея. Радиацията на входа на централата беше 70 пъти над допустимото. При експлозията бяха ранени 4-ма души.

По рано днес бе съобщено за успешно проведена операция за изпускане на радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1", пострадала от земетресението.
Целта на изпускането била да се понижи високото налягане и да бъде предотвратено разрушаването на реакторните корпуси. В реактор номер едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена реакция.