Според Караниколов през настоящата година ще се слуша основно „ария на клеветата в България" заради задаващите се избори, освен това в момента всеки говори каквото си иска, при това безнаказано, предаде Дарик радио.

Наказателният кодекс предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание за всеки, който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление. Ако клеветата е нанесена публично или е разпространена чрез медии, глобата е от 5000 до 15 000 лв.

Красимир Велчев обаче смята, че тези санкции са смешни и затова трябва да се мисли за специален закон.
„Аз не вярвам някой да се опълчи срещу това, че трябва да се борим срещу клеветата. Това явление нанася пагубни щети върху държавата, върху държавността и върху бизнеса. Не можем да ги оставим безнаказани тези хора или с някакви смешни санкции”, обясни депутатът.

„Българският език трябва да стане разбираем за баба Пена от Бусманци", отговори пък Караниколов на въпрос от какво е провокирано желанието за закон за "чистотата" на българския език. Според народния избраник сега езикът ни бил твърде неразбираем за хората, които не владеят чужди езици. Освен това  все по-често и хора от властта употребявали думи, които трудно "се смилали" от обикновените хора.

Запитан дали подобен закон не е архаичен в 21 век, депутатът от ГЕРБ заяви, че не смята така, както и че според него не е ненужен. По думите му в доста държави имало подобни закони.

Редно е да има закон за клевета, каза преди дни премиерът Бойко Борисов. "Няма основание да излезе всеки да те наклевети и след това ние да сме длъжни да ходим да се обясняваме. Понеже в България демокрацията вече толкова над нормалното се е развила, че всеки журналист счита за възможно на деня и на часа, ако е решил, че аз съм длъжен да му отговоря. Ако не отида, не е демокрация", аргументира се той.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информацията" коментира пред Дарик радио по-рано, че е потресен от идеята и такъв закон би бил удар срещу свободата на словото и "ще ни върне години назад".

„В едно демократично общество всеки, който желае, има право свободно да говори и да критикува, както тези, които управляват, така и всеки, който извършва някаква обществена дейност. Всеки, който си мисли обратното и че трябва да има наказателна отговорност, някой да бъде съден за свободното си мнение, просто трябва да се премести да живее няколко хиляди километра по на изток", призова Кашъмов.