Това показват данни от проучване на изследователския център „Тренд” по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”.

Бройката е много по-голяма от очакваната, призна пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин. По думите му това е 10% от трудовата сила у нас и тези хора могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката.

Сред тези в подобно положение 17% си признават, че при възможност работят „на черно”, а 10% посочват, че имат доходи от сезонна работа в чужбина. По-притеснителен е големият брой запитани, които разчитат само и единствено на доходите на друг член от семейството. В същото време повечето имат деца. „Това генерира бедност и разделение в обществото”, подчерта Калфин, като допълни, че етническите различия не са толкова големи.

Над половината от анкетираните са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане, като в повечето случаи говорим за възнаграждение в рамките на 1000 лв. месечно, показва проучването.

Висшистите са по-мотивирани, като сред тях преобладава и мнението, че човек, който отказва предложена му работа, не трябва да получава пари от държавата.

Смущаващо е, че 80% от запитаните търсят работа с помощта на близките си:

„Това е една голяма въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите”, каза бившият вицепремиер.

Калфин отбеляза, че тези над 50-годишна възраст масово не се записват на курсове за преквалификация, не правят нищо и чакат един ден да получат социална пенсия. Голяма час от хората отказват да пътуват на 50 км до работа при гарантиран платен транспорт.

Най много са демотивирани българите между 18 и 29 г. Те са близо 27%. Най малко са демотивираните между 60 и 64 г. - 10%.

Почти еднакво е съотношението между мъжете и жените, сочи проучването на Тренд.

По отношение на семейния статус, то малко над половината от демотивираните българи са женени/омъжени. В голяма степен това е предпоставка демотивираните българи да са издържани от други членове на семейството. По отношение на по-младите в голяма степен от техните родители и близки.

Мнозинството (72%) нямат личен месечен доход. 13% имат личен доход до 500 лв. Тук трябва да отбележим, че в част от респондентите, които по обективните критерии попадат в групата на демотивираните българи, получават доходи като работещи в сивата икономика, чрез ренти или доходи от чужбина.

Месечният доход на домакинствата ясно показват, че демотивираните българи се издържат в голяма степен от доходите на други членове на семейството. Едва 2% са без никакви доходи на домакинството.

Една четвърт от домакинствата на демотивирани българи получават доходи в размер до 500 лв. или между 501-1000 лв.