Взривовете избухнаха вчера следобед в складове на частна фирма в ямболското село Лозенец. Мястото е на 3 км от пътен възел “Петолъчката”, който бе затворен за движение.18 души са пострадали при експлозиите, двама са в тежко състояние, но няма опасност за живота им.

Трима души са в неизвестност.
  Специализиран робот на служба ДОТО ще провери района на взривовете, а безпилотен самолет започна да облита района, за да се направят снимки. Надеждите са, че така работниците ще бъдат открити. Много вероятно е те да са загинали, но все още има надежда да са живи. Вчера вечерта издирването им, което започна с военна машина "пустинна котка", бе прекратено заради риска за спасителите от продължаващите взривове.

По-късно министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че безпилотният самолет е паднал на земята заради силен вятър. В момента се извършва  търсене с бронирани автомобили, за да се вземе камерата и да се видят записите.

Веднага след инцидента Десислав Делев е посетил ранените работници, настанени в ямболската и в сливенската болница, и им казал, че тяхното лечение ще бъде платено изцяло от фирмата. Работниците имат и втора застраховка от фирмата. Всички служители ще получат по една допълнителна заплата, а пострадалите ще получат по две.
Той допълни, че фирмата "Берета трейдинг" се занимава от 10 години с утилизирането на боеприпаси и досега не е имало подобен инцидент.

Делев допълни, че още вчера фирмата е предала всички документи, свързани с нейната дейност, на следователи от Националната следствена служба във връзка със започналото разследване на взривовете. По думите на управителя нивото на безопасност във фирмата е изключително високо и отговаря на всички трудови норми и на изискванията за сигурност.

"Берета Трейдинг" притежава европейските сертификати за качество и за опазване на околната среда - 9001 и 14001. Преди две седмици фирмата е била проверена от европейски одитори, посочи управителят.

Фирмата, която извършва утилизацията се казва "Милитъри продакшън", каза по-рано по БНТ комисар Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция" на МВР. "Собственикът е един и същ, но фирмата, която извършва утилизацията не е "Берета Трейдинг", уточни той.

Изслушването на министрите Цветанов и Ангелов пък бе поискано от депутатите от "Атака" и Коалиция за България от парламентарната трибуна.
"Какво смята да предприеме държавата", попита депутатът от "Атака" Венцислав Лаков и продължи: "Защото тези взривове вече стават практика и в обществото се пораждат слухове и въпроси, на които трябва да се отговори". По думите на народния представител не било случайно, че "гърмят само частни фирми", предаде БГНЕС.

Вчера по заповед на премиера Бойко Борисов двамата министри отпътуваха спешно за мястото на инцидента, за да ръководят разследването.
Цветан Цветанов няма да дойде в НС, тъй като ще участва в Съвета на министрите и лети за Люксембург за тази среща, съобщи по-късно председателят на парламента Цецка Цачева. "Очаквам министър Ангелов да ни информира за инцидента, който се надявам вече да е приключен", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Министерски съвет пък ще обсъди днес възможности за подпомагане на засегнати от взривовете.

След като експлозиите продължиха и през нощта, от пресцентъра на МВР призоваха граждани от района на "Петолъчката" да се обадят веднага на телефон 112, ако намерят осколки, боеприпаси или части от тях.

От Районната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора пък съобщиха, че няма замърсяване на въздуха в района на инцидента. От вчера екип на инспекцията извършва непрекъснат контрол на измерваните параметри. Мобилна станция следи нивата на 12 атмосферни замърсителя, характеризиращи качеството на въздуха. До 9 ч. тази сутрин не е отчетено превишение на средночасовите норми по всички измервани показатели и не съществува опасност за здравето на хората в региона.

Вижте снимки от мястото на инцидента