"Имаме над десетгодишен опит в ЖП превозите и досега такива инциденти и нарушения не е имало. Нашата компания е една от най-изрядните в това отношение", увери Станко Станков, шеф на Булмаркет - фирмата-превозвач на взривилите се в Хитрино цистерни.

Дерайлирането в Хитрино според него може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по ЖП мрежата.

По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта Станков. Такова огромно разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много високи удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа. Това са цистерни на клиента от Румъния и те са много стриктни в техническите прегледи, отбеляза той пред БНР.

Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната черна кутия излиза превишаване на скоростта, но са необходими още анализи, съобщи  управителят на фирма „Булмаркет“.

Той не изключи човешка грешка като причина за тежкия инцидент.

"Не е малко, от порядъка на 30, малко над 30 км/ч.", посочи Станков, запитан колко е превишението на скоростта. 

Той категорично отрече да има формални проверки на техническия състав.

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем.

Станков прекара целия вчерашен ден в следствието и прокуратурата.

Относно претоварването на обърнатите цистерни в автоцистерни Станков смята, че до два три дни всичко може да приключи успешно: "Организирали сме камиони, техника и хора. Помага специализирана група от „Лукойл“".

Според него изтичането на газ, което бе обявено по-рано тази сутрин, не е опасно.

"Булмаркет" разглежда към момента няколко работни хипотези

Съболезнователно писмо до кмета и жителите на село Хитрино изпратиха ръководството и служителите на „Булмаркет рейл карго“ – превозвачът, чиито цистерни причиниха трагедията в селото.

„Причините за инцидента са в процес на изясняване от страна на компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително комплициран и сложен.

„Булмаркет рейл карго“ оказва пълно съдействие на разследващите органи от всякакъв характер във връзка с изясняване на случая“, се казва в писмото.

Експерти на компанията и независими специалисти, които ще бъдат привлечени от чужбина, ще работят за пълното изясняване на случая.

"За нас все още има редица въпроси, на които предстои да бъдат намерени отговори - къде се е случило първоначалното дерайлиране на влаковата композиция и как се е стигнало до фаталния взрив, причинил тази голяма трагедия, изправен ли е бил железният път /стрелките, ж. п.-прелезът и др./, има ли други инциденти, които са се случили на същото място и дали имат сходство със сегашния случай, дали не е възникнал скрит дефект по подвижния състав, независимо от дерайлирането на вагоните, защо се е взривил точно този вагон", се казва в писмото.

„Булмаркет рейл карго“ е железопътен превозвач с опит и взискателни стандарти на работа и ще направи всичко необходимо за установяване на причините, предизвикали инцидента“, пише още в писмото.