Предложението за дисциплинарно производство бе на правосъдния министър Христо Иванов, който неведнъж поиска тя да бъде уволнена.

До отказа се стигна след гласуване със 7 гласа "за", 7 - "против" и 4 - "въздържал се".

Мотивите за отказа на Висшия съдебен съвет са свързани със секретността на документите, които трябва да бъдат обсъдени в рамките на производството, съобщи "Правен свят".

Тъй като документите, върху които Янева е положила подписа си - разрешителните за използване на СРС, са със секретен гриф, а членовете на съвета нямат допуск до класифицирана информация, е решено, че няма как да определи има или не извършено нарушение.

На последните си две заседания членовете на съвета обсъждаха дали правосъдният министър е нарушил Закона за съдебната власт като е огласил предложението си за образуването на дисциплинарно производство.
Те се позоваха на член от закона, който забранява да се разгласяват данни от дисциплинарни производства. Аргументът на министърът и на част от съвета бе, че изнесените данни не са тайна и няма нарушение.

Неотдавна съветът освободи Янева като председател на СГС.  Преди това тя беше и временно отстранена от поста по настояване на главния прокурор, след като срещу нея беше образувано досъдебно производство за неправомерно резрешение за СРС-та по разработката "Червеи".

ВСС вече образува дисциплинарни производства срещу Янева и една от заместничките ѝ – Богдана Желявска, заради откритите нарушения при разпределението на делата и съмненията за корупция, заради които десетки съдии призоваваха многократно ръководството на СГС да подаде оставка.

От днес СГС е с двама нови и.д. зам.-председатели - Евелина Папазян и Евгени Георгиев, след като двама съдии от екипа на Янева подадоха оставки.
Започва и конкурс за нов председател, реши ВСС.