Силният вятър изнася снега от нивите върху пътните платна, особено в равните оголени участъци, където няма снегозащитни пояси, а от Районната пътна служба в Русе призоваха гражданите да не пътуват, ако нямат неотложна работа.

Пътят Русе-Варна продължава да бъде затворен за движение. Агенция "Пътна инфраструктура" даде срок до 10 часа тази сутрин за почистването на участъци от пътя Русе-Разград и Русе-Шумен, които бяха затворени снощи заради снегонавявания и заседнали автомобили.  От службата "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че до този момент няма сигнали за бедстващи хора и обстановката постепенно се нормализира.

През нощта край селата Окорш и Старо село са закъсали автобуси и леки автомобили, но вече са изтеглени от екипи на Пътна помощ. 30 машини и в момента чистят и опесъчават пътищата от републиканската пътна мрежа от областта.

В 3 училища в община Главиница са отменени учебните занятия. Непроходими са пътищата между селата Зафирово – Сокол и Черногор – Главиница. Там е необходима намесата на роторни снегорини, тъй като навяванията са доста сериозни, съобщи кметът на общината Хюсеин Хамди. По негова заповед училищата в Главиница, Сафирово и Сокол днес ще останат затворени.

Три пътни отсечки са затворени в Разградска област. Това са Кубрат-Силистра, Исперих-Коньовец-Зебил и Веселец-Стефан Караджа. Заради силния вятър почистването на пътищата е силно затруднено, съобщиха от Областното пътно управление. Затова е спряно движението на всички автомобили по пътя Търговище-Разград-Кубрат-Тутракан от Кубрат до границата с област Силистра.

Обстановката в Плевенско също е усложнена. Заради непрекъснатия вятър на места има преспи с над метър височина, които не могат да бъдат пробити със снегорините. 8 пътни участъци от третокласната мрежа са затворени за движение. Затворен е и пътят между Кнежа и Враца. 81 машини на областното пътно управление работят вече 24 часа. 

Снощи около 30 ученици и техните преподаватели бяха блокирани в основното училище "Никола Вапцаров" в плевенското село Вълчитрън, след като заради силните снегонавявания, пътят бе затворен. За децата бяха осигурени храна и чай. Те останаха на топло в училището. Късно снощи самопочистващите машини успяха да отворят пътя и след 22 часа всички деца са били извозени до домовете им в Плевен и съседните села.

Затворени за движение са Златишкият, Твърдишкият и Върбишкият проход, а Дюлинският - за товарни превозни средства, съобщи БТА. През проходите "Вратник", "Шипка" и "Петрохан" е забранено преминаването на камиони с тегло над 10 тона, през Айтоския проход - над 20 тона. През прохода "Превала" всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Минусови рекорди

Четири минусови температурни рекорда бяха отбелязани тази сутрин - в Монтана, Кюстендил, Благоевград и Казанлък. Най-студено беше в Кюстендил - минус 19 градуса, предаде БНР.

Там е подобрен температурният рекорд от 1973 г., когато термометрите са отчитали минус 13.9 градуса, съобщи "Фокус".
В Благоевград температурата тази сутрин е била минус 13.5 градуса, а предишният рекорд е от 1945 г. – минус 12 градуса.
В Казанлък тази сутрин температурата е била минус 14.8 градуса. Предишният рекорд е от минус 14.3 градуса през 1945 година.
В Монтана също е подобрен отрицателен температурен рекорд. Там термометрите днес са сочили минус 11.8 градуса, докато рекордът от 1991 г. е минус 9 градуса.
За утре сутринта синоптиците прогнозират температурите на някои места да паднат до минус 22, съобщи bTV.


Почистват ли пътищата? - Анкета