Жълтият код за потенциално опасно време е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска.

В тези области ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания.

Вижте снимки >>

Вятърът ще е още по-силен – до 24 м/с, по Черноморието в областите Добричка, Варненска и Бургаска.

Преустановено е движението на влаковете в жп участъците Мост - Кърджали, Дулово - Силистра и Комунари - Шумен. Причините за прекъсването са навявания, паднала скална маса върху железния път и липсата на напрежение в контактната мрежа, поради обилните снеговалежи.

Обявено е бедствено положение в Дуловската община на Силистренска област днес от 12.00 до 18.00 часа на 19 януари. Причините са липса на електрозахранване на половината от селата, затруднено движение или затворени пътища от различни класове, трудности със снабдяването с хранителни продукти в 11 села.

Бедствено положение е обявено в общините Сливо поле, Две могили. Частичните бедствени положения в община Хасково, община Тополовград, Рудозем, Девин, Доспат остават в сила.

Бедственото положение в община Свищов е отменено с решение на местния кризисен щаб, след като през нощта бяха разчистени пътищата до селата. 

Бедственото положение в Смолянско остава частично. Няма информация за закъсали и бедстващи хора, според данните от снощи. Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета по пътя Батак - Доспат и Сърница – Доспат. 

За над 1 млн. лева са нанесените щети от река Арда в Рудозем, съобщи кметът Румен Пехливанов.

Пристанище Варна е затворено заради силния вятър. Летището работи нормално.

Хиляди са без ток

258 населени места в Североизточна България са без ток в момента. Това означава, че 67 хиляди от клиентите на Енерго Про са без захранване, съобщиха от дружеството.

Ситуацията в района се усложнява. В момента без ток са 57 населени места в Шуменско, по 50 в Търново, Силистра и Горна Оряховица, съобщи управителят на Енерго Про Стефан Абаджиев.

"Все нови и нови населени места остават без захранване поради силния вятър и снегонавяванията, които не ни допускат да достигнем до местата на аварии. Към обед на 18 януари, въпреки постоянната работа, имаме общо 83 населени места без захранване, а ние постоянно работим", каза по БНР Арабаджиев.

Ситуацията за съжаление не се подобрява. Например, в Разград продължава да вали сняг, имаме влошаване на ситуацията в Габрово, тя беше приблизително спокойна, но сега се влоши, в Силистра се влоши, в Добрич се влоши, в Търново имаме увеличение на местата без захранване, каза още управителят на Енерго-про.

В Западна България проблеми с тока има в 150 селища, съобщи Борислава Луканова от ЧЕЗ.

Благодарение на непрестанната работа на екипите на ЧЕЗ и сътрудничеството с местните власти, вече е възстановено електрозахранването на 153 000 клиенти на компанията. Условията обаче продължават да бъдат голямо предизвикателство пред служителите и работата продължава в още населени места, казаха от компанията.

Най-бързо се нормализира обстановката в Югозападна България. Работи се по отстраняване на повредите в няколко общини в Кюстендил, Невестино, Рила и Симитли.

Около 25 000 са абонатите с частично или изцяло нарушено електрозахранване в 87 села в Югоизточна България, съобщи Петър Костадинов от EVN.

Говорим основно за села в планинските райони и то главно в областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и малка част от област Бургас.

Така наречената “Родопска река“ в област Пловдив - в подстъпите на Родопите - там положението е най-сериозно с достъпа. Нямаме голям град или голямо населено място без захранване. Надяваме се, ако времето е спокойно, до края на деня захранването да се възстанови.

АНКЕТА: Почистват ли пътищата?