Към момента пожарникарите и спасителите участват в локализирането и ликвидирането на 28 произшествия. Най-сериозно е положението на територията на областите Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе.

На територията на страната няма пострадали и бедстващи граждани, уточняват от МВР. Към момента няма сигнали за нарушено електрозахранване на населените места.

Вижте снимки >>>

Силна буря и пороен дъжд оставиха "под вода" частни имоти и улици и нанесоха щети в населени места в област Плевен,  съобщи Мариана Цветкова - регионален говорител на МВР.  Към 16.00 ч. са мобилизирани всички служители с отводнителна техника за нормализиране на положението в общините Долни Дъбник, Кнежа, Червен бряг и Плевен. Проливният дъжд е наводнил къщи, дворове и улици. Водата тръгнала към ниските части и е нанесла щети, вятърът е повредил покриви и повалил дървета в селата Ясен, Горни Дъбник, Крушовица, Върбица и в град Плевен.

Наводнени са мазета и приземни етажи на десетина къщи в Кнежа, както и сградата на местното училище. Две къщи в Червен бряг са с наводнени избени помещения. Над 100 къщи в село Горни Дъбник са с паднали цигли и капаци от покриви. Спасители са отстранили свлечена земна маса от пътни платна в селата Лозица, Ореховица и Божурлук. Щетите тепърва ще бъдат установявани. Съдействие оказват кметове на населени места в Беглеж, Лозица, Ореховица. Включена е наличната техника към кметствата - багери, трактори и фадроми.

16 са сигналите, свързани с преминалата над София буря, получени в столичната пожарна. Основната част от сигналите са за наводнени мазета и паднали клони и дървета. Смерч е преминал над с. Чепинци, покривните конструкции на четири сгради са повредени.

Над 20 са сигналите на територията на област Пловдив за паднали дървета и клони и наводнени приземни етажи. При бурята са нанесени щети на четири моторни превозни средства. Осем спасителни екипа работят по отстраняване на щетите.

Градушка удари пазарджишкото село Гелеменово два дни подред. Голяма част от черешовите насаждения са унищожени. Заради липсата на застраховки хората няма да получат обезщетения.

Вследствие на обилен валеж в района на Свищов са постъпили 13 сигнала за наводнени мазета. Подобна е ситуацията в област Русе – екипите на ОУПБЗН работят по 14 сигнала за наводнени улуци и обекти.

Градушка с големина на лешник се изсипа тази вечер над Русе, придружена от пороен дъжд. Само за 30 минути са паднали 29,5 литра дъжд на квадратен метър, съобщиха от хидрометеорологичната станция. Движението на автомобили по някои от възловите булеварди на града бе сериозно затруднено.

Порой се изля и върху Карлово и съседните села, придошлата вода от Балкана свлече пясъчните настилки от няколко улици в града, наводнена е спортната зала на стадион "Васил Левски". Тази вечер два багера изградиха диги, за да спрат водите, идващи от склоновете на Стара планина. В Каравелово дъждът издълба огромна яма на улица насред селото, дълбока поне метър. Хората не могат да излязат от къщите си. Наводнени са мазета и ниви. В село Васил Левски пороят е отнесъл чакъл и цели асфалтови настилки. Утре в община Карлово спешно се събира Комисията по бедствия и аварии, която започва да оглежда и описва щетите.