Руският президент Владимир Путин подчерта на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Москва и Анкара продължават близкото си сътрудничество в почти всички области, включително в областта на сигурността и усилията за решаване на сирийската криза, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той съобщи и че двустранният търговски обмен през първите девет месеца на тази година се е увеличил с 38 процента.

"Двустранните ни отношения, както и сътрудничеството за решаване на регионални въпроси ни дават възможност да гледаме заедно към бъдещето", подчерта на свой ред турският президент.

По думите на Ердоган турско-руското политическо, военно, търговско и културно сътрудничество се засилва с всеки ден.

Русия и Турция търсят политическо решение на сирийския конфликт, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който в състава на турската делегация участва в преговорите между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган.

"Имаме регионални проблеми, по които Турция и Русия трябва да работят заедно. Сирия е един от тях. Имаме редица постижения в преговорите в Астана, сега отделяме повече внимание на търсенето на политически решения. Взаимодействието на Русия и Турция е необходимо за установяване на стабилност и сигурност в Сирия. Нашите лидери и делегации работят за това", каза Чавушоглу пред журналисти.

Министърът коментира изявлението на турския президент, че Русия и САЩ трябва да изведат войските си от Сирия.

"Президентът Ердоган просто напомни, че и САЩ, и Русия имат войски там. Ако не е необходима военна операция, това зависи само от тях. Това е просто коментар на политическото решение", каза Чавушоглу, подчертавайки необходимостта от такова решение, каза турският външен министър.

По-късно Руският президент Владимир Путин каза, че Русия и Турция са съгласни, че е необходимо увеличаването на усилията за постигане на напредък към политическо уреждане на сирийската криза, предаде ТАСС.

"Разбира се, днес обсъждахме и проблема за уреждането на кризата в Сирия. На фона на постигнатите успехи в борбата с тероризма, ние с господин президента на Турция Ердоган сме солидарни, че е необходимо да се увеличат усилията за осигуряване на дългосрочна нормализация в тази страна", каза Путин на обща пресконференция с Ердоган след преговори, продължили 4 часа.