"Турски поток" отговаря на интересите както на Русия, така и на Турция, но е необходим по-подробен анализ, посочи още Путин в интервю за руски и турски медии, цитиран от БГНЕС и "Фокус". 

Не мога да се съглася, че „Турски поток“ е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществени и съгласуван за един час“, каза руският президент.

Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности“.

Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи.

Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, подчерта Путин.

Путин напомни, че Русия през юли тази година предаде на турската страна своите съображения по двустранното междуправителствено споразумение, което трябва да създаде необходимата правна основа за осъществяването на проекта за газопровод.

Надяваме се, че новото турско правителство ще може в кратки срокове да анализира ключовите аспекти на споменатото споразумение“, каза Путин.

И призна, че на темповете на преговорния процес е повлияла и политическата ситуация в навечерието на турските избори.

„Ние с разбиране се отнасяме към това и няма да форсираме събитията“, добави той.

Президентът припомни, че проектът за газопровод „Южен поток“ не е изпълнен.

„Знаем, че ЕС и България саботираха изпълнението на „Южен поток“ и не ни позволиха да реализираме този проект. Той със сигурност щеше да бъде в пълно съответствие с интересите на България и цяла Южна Европа“, каза руският президент, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Путин добави, че „Турски поток“ ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС.

Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, подчерта Путин.

Той отбеляза, че Русия „възнамерява и занапред да бъде стратегически и надежден доставчик на енергийни ресурси за Турция и Европа, и за това Русия има всички необходими възможности“.

Проектът "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ замени "Южен поток". Той беше обявен на 1 декември 2014 г. по време на визитата на Путин в Анкара. Тогава Газпром и турската компания Боташ (Botas) подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на морския газопровод от Русия до Турция през Черно море. Компанията Газпром Русская ще строи газопровода.

На 4 ноември Анкара изпрати писмо до Газпром с предложение да бъде продължено обсъждането на техническите аспекти за осъществяване на проекта. Турция също така се надява на отстъпка в цената на руския газ в размер 10,25 процента.

Споразумение за „Турски поток“ няма да бъде подписано при посещението на президента Владимир Путин в Турция за срещата на Г-20 в неделя и понеделник, коментира по-късно руският министър на енергетиката Александр Новак.
Той заяви: „По „Турския поток“ нищо не се е променило. Проектът за междуправителствено споразумение се намира и у турската страна, и у нас, ние ще продължим работата по неговото съгласуване след сформирането на (турското) правителство“,поясни министърът.


Визита на Путин в Иран

Владимир Путин ще пътува в Иран на 23 ноември за участие в работата на форума на страните износителки на газ, който ще се състои в Техеран, съобщи днес външнополитическият съветник на президента, Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той добави, че е възможно Путин да се срещне с президента на страната домакин, което е обичайна практика на такива форуми, както и с други ирански лидери, а също и с лидери на други страни, участващи във форума. Ушаков уточни също, че посещението, което се планира, е еднодневно.

Според Франс прес това ще е първото посещение на Путин в Иран след 2007 година. Агенцията припомня, че Русия е изиграла ключова роля в преговорите за подписаното през юли споразумение между шестте световни сили и Техеран за ограничаване на иранската ядрена програма.

Москва се надява също така да засили търговско-икономическите си връзки с Иран. Двете страни са главните поддръжници на режима на Башар Асад в Сирия.