Това става възможно след изграждането на система за разпит по видеоконферентна връзка, която бе демонстрирано днес.
Устройството струва над 75 000 лева. Проектът е на Висшия съдебен съвет, а финансирането е от Европейския социален фонд, чрез оперативна програма "Административен капацитет", съобщи БТА.

Видеотрафикът е невъзможен за "подслушване" от трета страна. Управлението на системите за телеприсъствие се осъществява посредством touch-screen дисплей като осъществяването и прекратяването на видеоразговорите е възможно с еднократно натискане на бутон. Системата включва 37 инчов плазмен дисплей, висококачествена камера, вградени микрофони и високоговорители.

След разширението на системата за провеждане на видеоконферентни разговори, тя ще бъде изцяло съвместима с видеоконферентни станции на всички останали производители. Така например ще може да се установи връзка със системата за видео разпити в Естония, от където не можеше да бъде разпитан свидетел по делото за убийството на двама младежи до дискотека "Соло" в столицата.
Освен това, ако един обвиняем е болен и не може да се яви в съда, той ще може да участва активно в съдебния процес посредством новата технология.

Днес бе демонстрирано осъществяването на видеоконферентна връзка между Софийския градски съд и Софийския затвор. Заместник-директорът на затвора Цветан Цветков отбеляза, че все още не е запознат детайлно с новата технология, но бе категоричен, че с въвеждането й ще се облекчи бюджетът и ще се намалят разходите за конвой на обвиняеми

Все още обаче законово у нас въпросът с видеоконферентната връзка не е уреден напълно. Адвокат Георги Гатев, който е член на ВСС и ръководител на проекта, обясни, че в НПК в момента все още има много текстове, които ограничават използването на видеоконферентна връзка. По думите му трябва да се предложат промени в НПК, които да бъдат гласувани и приети от Народното събрание. Гатев поясни, че това е пилотен проект, който по-нататък ще се разшири и системата ще може да се използва не само в България, но и в чужбина.