Той свика нарочна пресконференция, на която коментира, че случващото се през последните 2-3 дни минава всякакви допустими граници. Гуцанов визира полицейската акция във Варна, при която бяха открити незаконни цигари, а впоследствие бе намесено и неговото име, тъй като преди време слакъдт бил негов. Той заяви, че всички тези действия имат политически аспект, но това няма да го откаже от кандидатурата му за кмет на Варна, предаде "Фокус".

Ако до преди 3 дни съм се колебал дали да участвам във вътрешнопартийните избори, сега категорично ще се кандидатирам за кмет на Варна, с ясното съзнание, че нападките срещу мен няма да спрат”, заяви той.

Според него е абсурдно министър на МВР да бъде и шеф на предизборен щаб - Цветан Цветанов, тъй като в момента се наблюдава, че МВР започва да работи като предизборен щаб на ГЕРБ. Гуцанов подчера, че като член на ИБ на БСП, ще сезира отговорните Европейски институции за случващото се, а именно шеф на силово ведомство е и политическо лице, което в момента играе ключова роля за предстоящите избори.

През юли миналата година Борислав Гуцанов беше пуснат от ареста срещу 10 000 лева парична гаранция, след като бе задържан при операция "Медузите" и обивнен заедно с още трима души за неизгодни сделки и злоупотреби при покупката на автобуси втора употреба от Германия и Франция за общинска фирма "Градски транспорт” между 2003 - 2007 година.
Разследването срещу него продължава.