Писмото е дадено днес на изпълнителния директор на дружеството, заяви пред журналисти в парламента заместник-министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от БТА.

Той уточни, че ако в този срок осигуровките и заплатите бъдат издължени, държавата може да прекрати процедурата. Все пак заместник-министърът подчерта, че ако концесионерът, след изпълнение на всички условия, остане същият, дружеството ще бъде следено внимателно както от министерството, така и от Главна инспекция по труда, за да не се повтори кризата.

Снощи от МИЕТ обявиха, че предприемат действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан" за добив от находищата "Крушев дол" и "Петровица", тъй като миньорите чакат неизплатените си възнаграждения в размер на 1 200 000 лева от пет месеца. По думите на министър Трайчо Трайков "очевидно собственикът (Валентин Захариев - бел.ред) не умее да води коректен диалог". Трайков заяви още, че не е получен нито график за заплатите, нито те са били платени частично днес (вчера), както е било заявено.

"Отнемането на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на правителството", уточни днес Делян Добрев. Заместник-министърът е оптимист, че желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят. По-добрият вариант обаче бил или сегашният концесионер да изплати заплатите, или междувременно да се споразумее с друг, който да поеме неговите задължения.

"Ако се стигне до прекратяване на концесията, този акт може да бъде обжалван, а дори и да влезе в сила, трябва да стартира търг за нова концесия. Това също отнема време и има опасност за хората да останат без работа", коментира още Добрев. По думите му случаят е един от малкото, когато самите работещи настояват за отнемане на концесията, но са наясно, че процедурите могат да се проточат.

Задълженията на фирмата към работещите остават, те няма да загубят заплатите си и социалните осигуровки, увери заместник-министърът на икономиката.

Добрев уточни също, че е имало и неплащане на концесионни такси. На 1 март т.г., малко преди да започнат протестите, МИЕТ в писмо до концесионера е поставило 14-дневен срок за издължаване на концесионното възнаграждение за втората половина на 2011 г. Няколко дни по-късно, около 7 март, концесионерът е изплатил дълговете си на стойност 92-93 000 лв.

Концесията за ГОРУБСО - Мадан е за 35 години, сключена е през 1999 г. като приватизационна сделка и до 2004-2005 г. концесионерът Валентин Захариев е имал задължения, които обаче е изпълнил.

По-късно стана ясно, че изпълнителният директор на дружеството Съби Кичуков е заявил по време на среща със синдикатите и работниците, че заплатите на миньорите ще бъдат изплатени до 2-3 дни, предаде "Фокус", като се позова на областния председател на КНСБ в Смолян Румяна Михайлова.

Пред миньорите Кичуков е заявил, че ще се разплатят и задълженията за електроенергия, заради които рудниците са на режим, което може да причини наводнение и големи щети. От името на собственика Валентин Захариев, който отново не е присъствал на срещата, Съби Кичуков е казал още, че ще направят всичко възможно да запазят концесията и да покрият нужните изисквания за условия и безопасност на труд.