Това заяви вицепрезидентът на газовия гигант Александър Медведев, цитиран от РИА "Новости" и БГНЕС.

Ден по-рано президентът на "Газпром" Алексей Милер коментира пред журналисти, че Русия може да се откаже от строителството на газопровода. Това можeло да се случи, ако Русия придобие над 50% от газопреносната мрежа на Украйна, която би претърпяла огромни загуби, ако тръгне "Южен поток".

За да диверсифицира маршрута за износ на природен газ, "Газпром" планира да изгради газопровода "Южен поток" през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Днес стана ясно, че Турция е дала разрешение на Русия за строителството по дъното на Черно море. Това е съобщил източник, близък до преговорите, на Агенцията за газова информация. Според източника разрешението е било дадено днес, предаде Интерфакс, цитиран от агенция "Фокус". В началото на декември Русия и Турция обсъдиха редица въпроси в енергийната сфера, в това число ситуацията с реализацията на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”. Анкара забави издаването на разрешение за строителството на газопровода в своите икономически води.

Капацитетът на "Южен поток" е 63 милиарда куб.м. Той трябва да заработи през 2015 г. За построяването на сухопътната отсечка вече са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия. В средата на декември руските медии съобщиха, че газовият гигант е изключил Австрия от проекта и е предпочел Италия, защото ЕС е блокирал плана на "Газпром" да купи дял от газова борса в Австрия.
Окончателното решение за маршрута ще бъде взето до момента на приемане на инвестиционното решение по проекта, каза днес Медведев, цитиран от БНР.

Участници в проекта "Южен поток" са руската "Газпром" - 50%, италианската ЕНИ – 20%, германската "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" с по 15%.

В началото на седмицата пък Турция и Азербайджан подписаха споразумение за изграждане на газопровод за пренос на азерски газ. По него ще минават 16 милиарда кубични метра газ.