Това съобщиха френското електронно издание ”4-трейдърс” и агенция Ройтерс.

На 15 юли дружеството "Виена Иншурънс Груп" обяви, че се е съгласило да продаде на “Юнайтед Кепитъл“ своите над 92.58% от акциите в капитала на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие", без да разкрие цената на транзакцията, припомня Ройтерс.

Сделката подлежи на одобрение от Комисията за финансов надзор.

Регистрираният офис на „Юнайтед кепитъл” е терасовидна къща в град Грейс, графство Есекс, обитавана от Таня Пазарчик, която работи за агенция, помагаща на хората да си регистрират фирма, пише френското издание, цитирано от "Фокус".

Адресът е използван за нуждите на много от клиентите й. По думите й, тя препраща писмата за „Юнайтед кепитъл” до адрес в Австрия, но иначе знае малко за фирмата.

Сметките на „Юнайтед кепитъл” от края на октомври показват, че компанията има 14 лири в брой и е неизползваема, съобщават двете издания.

Тези обстоятелства повдигат въпроси за намеренията на купувача към "Доверие", което управлява милиард и осемстотин милиона лева на повече от над 1.2 млн. вложители, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Репортери на агенцията са се опитали безуспешно да се свържат с руския банкер Сергей Мастюгин, сочен като един от основните инвеститори в компанията.

В електронно писмо от 26 юли самата "Юнайтед Капитъл" твърди, че управлява активи в ЕС, САЩ и Русия за повече от два милиарда евро. Пред Ройтерс директорът на компанията Дебора Стърман твърди, че в сделката за "Доверие" няма нищо необичайно и че не се интересува, ако някои хора имат проблем с нея.

Криминална следа

При разкриването на престъпна група у нас се разбра, че тя е трябвало да счупи краката на двама от участвалите в сделката за закупуване на "Доверие" - бивш член на ръководството на "Информационно обслужване" и на физическо лице, свързано с юридическо лице, свързано със сделката.

До тези крайни действия обаче не се стигнало, съобщиха от МВР.