Президентът свика Съвета по национална сигурност заради ситуацията в Украйна. Заседанието започна в 10 часа и продължи повече от 4 часа, докато отпред се провеждаше митинг на "Атака" в подкрепа на Русия и протест срещу правителството.
Наложи се полицията да раздели двете групи с кордон.

"Докладите бяха изключително казионни, тенденциозни, все едно написани от американското посолство. Обяснява се, че за България няма пряка военна или друга заплаха. Едно разузнаване не би трябвало да си позволява да анализира такъв важен партньор като Русия като враждебна държава", каза пред журналисти лидерът на "Атака", след като излезе от заседанието.

Той уточни, че говори за докладите на шефовете на Националната разузнавателна служба и Служба „Военна информация“, които определи като непрофесионални.

Становището, предложено от екипа на президента, пък нарече категорично неприемливо и се разграничи от него.

"Говори се за военна агресия на Русия в Украйна - идиотско, тенденциозно твърдение, с което президентът цели да ни скара с Русия. Говори се за анексия след 70 години мир в Европа. Казах му на Плевнелиев да не става смешен", добави Сидеров.

Той допълни, че становището включва още отричане на референдума в Крим и Министерски съвет да предприеми мерки за прилагане на санкции срещу Русия. От "Атака" предупредили, че това би било груба и вредна за България грешка.

"Попитах г-н Миков какво ще направим с посещението на ръководителя на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин през май? Ако се спази тази забрана, това ще скъса дипломатическите ни отношения. Това са изключително тъпи постъпки", добави Сидеров.

След това той се сля с протеста на "Атака" и произнесе реч, в която каза, че не е чул ясна позиция на премиера дали би наложил вето на евентуални санкции на ЕС към Русия. По думите на националиста Пламен Орешарски се колебаел и може би нямало да наложи вето.

"Ако направи това и за него ще трябва да кажем: "Оставка", закани се Сидеров.

Според него две трети от българите са против такива санкции, а политическият елит е "заразен" от бацил, който се нарича "евроатлантическа лъжа".

"Ние казваме: Не на европедерастията, да на православието”, заяви още Волен Сидеров пред множеството.

След заседанието президентът Плевнелиев обяви, че КСНС е стигнал до обща позиция, с изключение на "Атака".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За становището на КСНС за Украйна