16 души са загинали и 114 са били ранени в т. нар. Луганска народна република, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

13 мирни жители са били убити в град Стаханов, който е бил обстрелван с реактивни системи за залпов огън "Смерч". Има много пострадали деца.

Други четирима цивилни са били убити при обстрел на населени места в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според сепаратистите, правителствените части са нарушили споразумението за прекратяване на огъня 68 пъти през изминалото денонощие.

Украинските власти обаче съобщиха, че 55 украински градове и села са били подложени на обстрел от страна на бунтовниците.

Депутатът от блока на Петро Порошенко Юрий Мамчур, който е бивш командир на 204-а тактическа авиационна бригада и 62-и боен авиационен полк във военновъздушната база в Белбек край Севастопол, коментира:

"Обстрелите продължават, те по принцип никога не са били прекратявани, малко е понижена интензивността на обстрелите. Най-пиковите моменти бяха в средата на януари - над 120 за едно денонощие, сега те са около 50-60. Напрегнато е, но нашите военнослужещи имат висок боен дух, нямат илюзии с кого воюват и ние ще победим".

В същото времеСАЩ предоставят на Украйна 2 милиарда долара като гаранции по заеми. По думите на американския финансов министър Джак Лю Вашингтон се противопоставя на "руската агресия в Украйна" и е готов да наложим още санкции на Москва, ако е необходимо.

Междевременно руският външен минисър Сергей Лавров заяви, че Украйна трябва да запази неутралния си статут, за да предотврати по-нататъшното разделение на страната.

Вчера украинският парламент определи Русия като "държава агресор" и препоръча на президента да предложи обявяване на състояние на война.

У нас - мнозинството в парламента отхвърли предложенето на БСП да бъде обсъдено решение срещу санкциите за Русия.