В съобщение на министерството на отбраната на Русия, цитирано от БТА, се казва:

"Ракетата успешно порази набелязаната мишена на един от полигоните в басейна на река Амур, след като прелетя 300 км... При директното попадение бяха унищожени няколко обекта, включително имитация на команден пост на врага."

Ракетната система "Искандер", която в класификациите на НАТО е наречена "SS-26 Stone", замества съветските ракети "Скъд". Установката съдържа две управляеми ракети с обхват до 500 км, които могат да пренасят конвенционална или ядрена бойна глава, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Източния военен окръг Александър Гордеев, цитиран от ТАСС, е пояснил, че ракетата е изстреляна от полигон на територията на Еврейската автономна област и е поразил цел на полигон в Амурската област. Там пък мотострелкови части, включени в ученията, са разиграли нападение.

В маневрите в Източния военен окръг участват над 400 военнослужещи и 100 единици бойна техника от ракетно съединение.

Междувременно руският президент Владимир Путин пристигна на анексирания Кримски полуостров, където ще се съвещава с членове на федералния Съвет за сигурност, съобщи от дрлуга страна БТА.
 
На 11 август, при предишното подобно участие на Путин, бяха дискутирани нови мерки за сигурността на гражданите и инфраструктурните обекти. Това стана ден, след като Москва съобщи за въоръжени провокации на украински диверсионни групи в Крим и напрежението между Русия и Украйна рязко се засили.

Тогава подробно бяха разгледани и планове за отпор на терористични заплахи по сухопътната граница, акваторията и въздушното пространство на полуострова, предаде ТАСС. А малко по-късно там бяха доставени и модерни руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

В Крим руският президент ще посети и младежкия образователен форум "Таврида", който се организира от 2014 година.