На заседание с шефовете на украинските служби за сигурност Порошенко заяви, че през последните три дни нова руска ракетна система бе използвана срещу въоръжените сили на Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинският държавен глава добави, че разполага с достоверна информация, че "руски кадрови офицери" участват във военните операции срещу правителствените сили.

Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко съобщи пред журналисти, че през последните 24 часа е забелязано струпване на руски войски и бойна техника при границата с Русия срещу контролните пунктове Суми и Луганск. По думите на Лисенко сепаратистите и руските "наемници" са стреляли по украински граничари в района на граничното село Дяково като част от опитите си да вкарат в Украйна бронирани машини и оборудване.

ИТАР-ТАСС цитира съобщение на пресслужбата на самообявилата се Луганска народна република, че опълченци са свали два самолета на украинските ВВС. Единият бил свален в района на село Лисичанка, а другият - край граничния пункт Иварино, твърдят бунтовниците.

По-рано днес Дмитрий Тимчук - ръководител на Центъра за военнополитически изследвания и координатор на групата "Информационна съпротива", съобщи, че на 15 юли Русия възнамерява да вкара войски на територията на Украйна от Ростовска област.
Вестник "Комерсант" пък се позова на свой източник от Кремъл, според когото
Москва обмисля "прецизни ответни удари" по украинска територия.

В неделя при артилерийски обстрел от Украйна загина жител на руската Ростовска област, а две жени бяха ранени.