Постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко заяви, че влизането на Черна гора в НАТО допълнително ще задълбочи разделителните линии в Европа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Това не е първото разширяване на алианса, и разбира се, нито един кръг от разширяването не е подобрил нашите взаимоотношения със страните, които са решили да влязат в НАТО", посочи Грушко.

В четвъртък външните министри на страните от НАТО подписаха Протокол за присъединяване на Черна гора към алианса. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от всички държави от НАТО.

По думите на Грушко разширяването на НАТО "в действителност създава нови или премества старите разделителни линии в Европа и противоречи на самата потребност за създаване на нова система за колективна сигурност на континента, който се нуждае от обединени усилия в борбата с новите заплахи и рискове".

Според него това в пълна сила ще се отнася и за Черна гора. "Бих искал да отбележа, че в случая с Черна гора както никога се вижда геополитическият контекст, желанието да се демонстрира на света, че политиката на отворени врати е жива".

Той отбеляза, че чрез ускорената процедура за прием, която организацията е приложила спрямо Черна гора, алиансът е нарушил собствените си критерии по отношение на кандидатите за членство.